Χανιά | Κατά των διοδίων οι Αποκορωνιώτες – «Ο νέος ΒΟΑΚ πρέπει να είναι ελεύθερος και ασφαλής»

χανιά-κατά-των-διοδίων-οι-αποκορωνιώτ-1229452
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη σήμερα Δευτέρα 30-8-2021 με μοναδικό θέμα την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το τμήμα του νέου ΒΟΑΚ που θα διασχίζει τον Αποκόρωνα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε την αναγκαιότητα το Δ.Σ να γινόταν δια ζώσης σε κάποιο ανοικτό χώρο π.χ. θέατρο Μαχαιρών ή Εμπρόσνερου και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε δημοσίευμά της:

«Τονίσαμε ότι πρέπει να εισακουστούν οι προτάσεις της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων στα Δράμια και να εγκριθεί η παλιά μελέτη που ομόφωνα είχε περάσει και από το Δημοτικό Συμβούλιο και προέβλεπε να μεταφερθεί ο νέος ΒΟΑΚ 600 μέτρα πιο νότια.

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι γιατί ακυρώθηκε η καθολικής αποδοχής παλιά μελέτη και γιατί πληρώθηκε νέα.

Για τις Καλύβες προτείναμε την δημιουργία υπόγειας σήραγγας μακριά από τον οικισμό και σε ευθεία από το τούνελ Απτέρων ώστε ο νέος δρόμος να μην εφάπτεται με αυλές και κατοικίες λαϊκών οικογενειών, ούτε να αχρηστευτούν χωράφια υψηλής παραγωγικότητας.

Ταχθήκαμε κατά των διοδίων για πολλοστή φορά.

Καταθέσαμε το σχετικό ψήφισμα το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία αποτελώντας πλέον απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θεωρούμε ότι είναι παράλογο να πληρώνει ο Αποκορωνιώτικος λαός (που ο μισθός του τελειώνει πριν τελειώσει ο μήνας), δισεκατομμύρια για τέλη κυκλοφορίας, φόρο στα καύσιμα, και ταυτόχρονα διόδια, για να θησαυρίζουν μονοπώλια ντόπια και ξένα.

Ούτε θεωρούμε λύση να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον φονικό δρόμο καρμανιόλα- παλιό ΒΟΑΚ οι βιοπαλαιστές συντοπίτες μας και τα παιδιά τους.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

Στην Βουλή ο κ. υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε κυνικά ότι για να κατασκευαστεί και να συντηρηθεί ο νέος Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) θα χρειαστεί να τοποθετηθούν σε αυτόν διόδια.

Ο νέος ΒΟΑΚ έπρεπε να έχει κατασκευαστεί εδώ και πολλά χρόνια γιατί ο υφιστάμενος δρόμος δεν πληροί τις σύγχρονες προδιάγραφες για ασφαλή οδήγηση με αποτέλεσμα να έχουμε συχνά τροχαία ατυχήματα με θύματα αθώους ανθρώπους.

Αν επιβληθούν διόδια, οι Αποκορονιώτες θα πληρώνουν ένα σεβαστό ποσό κάθε μήνα για να μεταβούν στο νοσοκομείο Χανίων, στις Δημόσιες Υπηρεσίες, στις τράπεζες ή στην εργασία τους δεδομένου ότι πολλοί εργάζονται στα Χανιά, αλλά έχουν επιλέξει από αγάπη για τον τόπο τους να μένουν στα χωριά τους δίνοντάς τους ζωή.

Ο νέος ΒΟΑΚ πρέπει να είναι ελεύθερος, χωρίς διόδια, ασφαλής, για να εξυπηρετείται ο λαός ο οποίος πληρώνει φόρους πολλών δισεκατομμυρίων στα τέλη κυκλοφορίας, στον φόρο καυσίμων κλπ.

Το δημοτικό συμβούλιο τοποθετείται ξεκάθαρα κατά των διοδίων, και απαιτεί από την κυβέρνηση να κατασκευαστεί ο νέος ΒΟΑΚ από τον κρατικό προϋπολογισμό και κοινοτικούς πόρους, ώστε να έχουμε ένα δημόσιο, σύγχρονο, ασφαλή, δωρεάν Οδικό Άξονα από την Κίσσαμο ως την Σητεία».

zarpanews.gr

2 thoughts on “Χανιά | Κατά των διοδίων οι Αποκορωνιώτες – «Ο νέος ΒΟΑΚ πρέπει να είναι ελεύθερος και ασφαλής»

  1. Ο Δήμαρχος Αποκορώνου εις το parakritika.gr 20-08-2021
    Απόσπασμα
    ΄΄Εφόσον υλοποιηθεί η πρόταση αυτή, μπορεί να καταργηθεί ο προβλεπόμενος στην ΜΠΕ Α.Κ. Γεωργιούπολης, ο οποίος εγκλωβίζει μεγάλο αριθμό κτισμάτων και ιδιοκτησιών και ο νέος αυτοκινητόδρομος, μεταξύ των Χ.Θ. 37+000 και Χ.Θ. 40+000, να μετατεθεί νοτιότερα με επιφανειακή χάραξη και μικρές σήραγγες όπως προβλεπόταν στην Αρχική Τεχνική Λύση που βασίζονταν σε ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού μας συμβουλίου. Έτσι θα αποφευχθούν σημαντικές δυσμενείς αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις δια της διχοτόμησης της περιοχής Natura λόγω της κατασκευής βαθέων ορυγμάτων και υψηλών επιχωμάτων (ύψους μέχρι 19 μέτρων) και της αποκοπής του χώρου ΒΙΟΠΑ του ΣΧΟΟΑΠ Γεωργιούπολης στην προτεινόμενη στην ΜΠΕ λύση.΄΄
    Σχετικά με τα παραπάνω έχω να πω τα εξής:
    Εάν γίνει αποδεκτή η μετατόπιση νοτιότερα θα έχομε αναγκαστικά ένα ντόμινο μετατοπίσεων εκατέρωθεν του άξονα δλδ από το ΧΘ 37+00 προς το ΧΘ 36+500 και από το ΧΘ 40+00 προς το ΧΘ 40+500 , ίσως και σε μεγαλύτερα τμήματα . Εκτός αυτού θα φέρει και τον ΒΟΑΚ σε απόσταση βολής από την λίμνη Κουρνά με ότι συνεπάγεται λιγότερο από (1000.00 μ) , οπότε τα όσα αναφέρονται παραπάνω περί δυσμενών περιβαλοντο-
    λογικών επιπτώσεων είναι μπούμερανγκ για όσους επιδιώκουν – για τα συμφέροντα τους και μόνο – την εκτροπή του άξονα νοτιότερα των προαναφερόμενων σημείων .
    Ναι είναι αλήθεια ότι ορισμένοι επιδιώκουν να εκτραπεί νοτιότερα η χάραξη , για να μην επιβαρυνθούν την διέλευση του ΒΟΑΚ , και να την επιβαρυνθούν άλλοι .
    Καθόσον αφορά τις περιβαλοντολογικές επιπτώσεις κατά την ταπεινή μου άποψη , μια σύγκλιση με τους υπάρχοντες αξονες , με μια μικρή παράλληλή μετατόπιση βορειότερα του νέου υπό διάνοιξη ΒΟΑΚ θα είχε τίς λιγότερες περιβαντολογικές επιπτώσεις , απομακρυνόμενοι όσον το δυνατόν από την λίμνη Κουρνά , εάν βέβαια μας το επέτρεπε το υπάρχον οικιστικό καθεστώς που έχει διαμορφωθεί αναρχα εις την περιοχή .
    Θεωρείται λοιπόν έντιμη την λογική αυτών των ανθρώπωνπου μετά λυπης μου φαινεται να υοθετεί ο Δημαρχος και το Δ.Σ. του Δήμου Αποκορώνου; – να μη διέλθει ο ΒΟΑΚ από την ιδιοκτησία τους, – αλλά να περάσει από του γείτονα ; Άραγε γιατί κόπτονται όλοι αυτοί οι συνδημότες μας ; Για το περιβάλλον ; Και γιατί να αποδεχτούμε όλοι εμείς τις προτάσεις τους !!!!!
    Όσο δε για τα μικρά τούνελ δεν είναι και τόσο μικρά , το ανάγλυφο του εδάφους άραγε προσφέρεται; το υπέδαφος; έχομε γεωλογικές μελέτες ; το οικονομικό κόστος εις βάρος των φορολογουμένων; Η αναφορά δε εις τον ΒΙΟΠΑ του πρώην Δημου Γεωργιούπολης με το αμαρτωλό ΣΧΟΟΑΠ; Δεν ξέρω να γελάσω η να κλάψω!!! Και για να ολοκληρώσω , την απάντηση για την ποιότητα της υποβληθείσας μελέτης από την κυ-βέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , που τόσο κάποιοι υπερθεματίζουν και χρησιμοποιούν ως άλλοθι για να πετύχουν τους σκοπούς τους , την έδωσε με πολλή κομψότητα ο αρμόδιος υπουργός κυρ. Κεφαλογιάννης εις την βουλή σε επερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου κυρ. Μαμουλάκη , ότι : ΄΄ μα εδώ δεν έχομε άλλο πέρα από μια έκθεση ιδεών¨!

  2. Να μεταφερθεί νοτιότερα 600μ δλδ τι θέλεται να μπαζώσεται την λίμνη του Κουρνά ;
    Γιά να μη περάσει απο τον ελαιώνα μεγαλοίδιοκτήτη! Ντροπή σας και οι μικροίδιοκτήτες που θα υποστούν τις
    συνέπειες της μετατόπισης; Μού φαίνεται οτι το εμβόλιο δρά !!!!! Πού είναι οι περιβαλοντολογικές ευαισθησίες σας; Πού ειναι η αληλεγγύη εις το προλεταριάτο!!!!!
    Ντροπή ντροπή ντροπή , τώρα που ο κόσμος θα το μαθει αραγε τι θα σχολιάσει για σας τους πεφωτισμένους;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook