Χανιά | Καλύτερες συνθήκες εργασίας ζητούν έμποροι και λογιστές – «Ο έμπορος θα κάτσει εκεί μέχρι να βγει η ψυχή του»

χανιά-καλύτερες-συνθήκες-εργασίας-ζη-1318608

Σε απεργιακή κινητοποίηση με τρίωρη αποχή από τα καθήκοντά τους προχώρησαν σήμερα το πρωί οι έμποροι και οι λογιστές των Χανίων.

Οι ίδιοι, αντιδρώντας στα νέα μέτρα της κυβέρνησης και συμπαραστεκόμενοι και στον κλάδο της εστίασης, που πραγματοποίησε κινητοποίηση το πρωί (Δείτε εδώ), διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας εν μέσω πανδημίας.

Μιλώντας το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 και στους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Δώρα Κυριακάκη, εξέφρασε την ανησυχία της για τα προβλήματα που θα προκύψουν από τα νέα μέτρα την περίοδο των εορτών λόγω της αυξημένης κίνησης των καταναλωτών:

«Αυτή τη στιγμή για μια ακόμη φορά χτυπιέται το λιανεμπόριο. Πριν τις 6 του μήνα, τηρούνταν οι αποστάσεις, η μάσκα, η υγιεινή των χεριών και υπήρχε μια σειρά. Τώρα αυτό που μας δυσκολεύει, επειδή έρχονται και οι γιορτές, σαφώς και η κίνηση θα είναι λίγο περισσότερη, θα χρειαστούμε ένα έξτρα προσωπικό για να κάνουμε τον έλεγχο στον κόσμο. Το βλέπουμε στην πράξη. Θα δυσκολέψει το κατάστημα που θέλει να εξυπηρετήσει. Και ειδικά ένας όταν είναι αυτοαπασχολούμενος και έχει λίγο προσωπικό, πως θα εξυπηρετηθεί ο πελάτης, ποιος θα στέκεται στην πόρτα, υπάρχει κίνδυνος να χάσει και τον πελάτη

«Πολύπλοκος ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν διάφορες διαδικασίες»

Και οι Λογιστές των Χανίων συμμετείχαν στη σημερινή απεργία, απέχοντας για τρεις ώρες από τα καθήκοντά τους, από τις 9 το πρωί ως τις 12.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Λογιστών Χανίων Κώστα Σταυρουλάκη, οι λογιστές αντιδρούν στον τρόπο με τον οποίο αναγκάστηκαν να εργαστούν καθώς υπέστησαν μεγάλη ψυχολογική πίεση και ζητούν από την κυβέρνηση να απλοποιήσει τις διαδικασίες: «Κι εμείς οι λογιστές είμαστε αυτοί που έχουμε βιώσει τον τρόπο των ισχυόντων μέτρων. Μπορεί η εστίαση να θέτει ως ζήτημα το οικονομικό, αλλά εμείς έχουμε βιώσει το διαδικαστικό. Στην ουσία ζητάμε όλοι ναι στη σοβαρότητα λήψης των μέτρων, αλλά θα πρέπει αυτό να γίνεται με ένα καλύτερο τρόπο, ώστε κάποια επαγγέλματα να μη βιώνουν μια πολύ μεγάλη δυσκολία στον τρόπο της εργασίας, αλλά ούτε άλλα επαγγέλματα να βιώνουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα.»

Ερωτηθείς για το εάν προέκυψαν λουκέτα σε καταστήματα στα Χανιά εν μέσω πανδημίας, ο κ. Σταυρουλάκης δήλωσε: «Το ελληνικό επιχειρείν είναι λίγο περίεργο. Ο έμπορος θα κάτσει εκεί μέχρι να βγει η ψυχή του.»

Μεταξύ των αιτημάτων των εργαζομένων σε εστίαση και εμπορικά καταστήματα είναι η μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής. Όπως τόνισε και ο κ. Σταυρουλάκης, το επιχείρημα είναι ότι είναι ακόμα νωρίς να επιστραφούν οι προκαταβολές, αφού βρισκόμαστε ήδη μέσα στο πρόβλημα (πανδημία.): «Αναμέναμε να ξεκινήσει η διαδικασία που θα χρεώνονταν τα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών, του μέρους που έπρεπε να επιστραφεί στο taxis ούτως ώστε από κει να βλέπαμε πόσο κούρεμα υπήρχε στην κάθε περίπτωση και επίσης, όσοι ήθελαν να τα επιστρέψουν μετρητοίς να έχουν μια περαιτέρω έκπτωση. Αυτή η διαδικασία φαίνεται να καθυστερεί.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook