Χανιά | Καλλιτέχνες σε απόγνωση – Ζητούν στήριξη, κάποιοι ετοιμάζονται να αλλάξουν δουλειά

χανιά-καλλιτέχνες-σε-απόγνωση-ζητού-1190957

Στον Zarpa Radio 89,6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη μίλησε το πρωί του Σαββάτου ο εκπρόσωπος Χανίων του παραρτήματος Κρήτης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Χριστόφορος Φλυτζάνης. Με αφορμή τις προγραμματισμένες δράσεις διαμαρτυρίας #artattack (δείτε το προγραμμα ΕΔΩ), ο κ. Φλυτζάνης μίλησε για τα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες εξαιτίας της πανδημίας:

«Κάνουμε αυτό το διήμερο πανελλαδικής δράσης με κορύφωση την Κυριακή στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς και θέτουμε το ερώτημα, τί έκανε η κυβέρνηση σε έναν χρόνο πανδημίας για να στηρίξει τους καλλιτέχνες. Διαμορφώνεται ένα τοπίο στον πολιτισμό με κλειστούς χώρους, ενώ υπάρχει ανάγκη, μετά από τόσο καιρό, και από τους καλλιτέχνες και από τον λαό για ηθική ανάταση, εκείνο ακριβώς που προσφέρει η τέχνη στην κοινωνία. Όταν τελειώσει η πανδημία, το τοπίο θα είναι πολύ διαφορετικό για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, που θα μοιάζει με μια καλογυαλισμένη βιτρίνα και από πίσω της θα κρύβεται η μπόχα της εργασιακής ανασφάλειας, της έλλειψης συλλογικών συμβάσεων και των όσων αποκαλύπτονται για τις κακοποιήσεις το τελευταίο διάστημα

Ο κ. Φλυτζάνης δήλωσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων στον πολιτισμό έχει μείνει εκτός στήριξης από το κράτος και πως πολλοί από αυτούς δεν έχουν κανένα εισόδημα πια:

«Το υπουργείο Πολιτισμού υπολογίζει ότι οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού στη χώρα είναι γύρω στις 130.000. Πέρσι  τον Απρίλιο και τον Μάιο είχαν πάρει αποζημίωση οι 50.000. Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ο αριθμός αυτός έπεσε και έφτασε τις 16.000 και τον Δεκέμβριο 35.000 περίπου. Και οι αποζημιώσεις αυτές μπαίνουν ανά δίμηνο. Αλλά η μεγάλη πλειοψηφία δεν είχε ούτε αυτά τα 534 ευρώ. Οι περισσότεροι δουλεύουν και σε μια δεύτερη δουλειά. Τώρα όμως πολλοί θα αναγκαστούν να αλλάξουν δουλειά τελείως

Ακόμα, οι καλλιτέχνες διαμαρτύρονται για το περίφημο άρθρο 8 στον πρόσφατο νόμο που απαγορεύει την υποκίνηση βίας ή τρομοκρατίας μέσω της τέχνης, καθώς υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε κατάχρηση από την πλευρά των αρχών:

«Χιλιάδες υπογραφές συγκεντρώθηκαν κατά του νέου νόμου που ουσιαστικά κάνει προσπάθεια να επεμβεί στο περιεχόμενο της τέχνης. Δηλαδή, αν κάτι είναι πολύ ριζοσπαστικό και δεν αρέσει, ποιος εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει δίωξη; Σε λίγο καιρό, για παράδειγμα, ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί. Αν ένας μουσικός γράψει ένα τραγούδι γι’αυτό, τι συνέπειες θα έχει; Και ήδη υπάρχει παράδειγμα στην Ευρώπη με τον Ισπανό ράπερ, Πάμπλο Χασέλ, ο οποίος για κάποιους στίχους που ήταν ενάντια στην μοναρχία της Ισπανίας, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης

Τέλος, ο κ. Φλυτζάνης επέμεινε ότι συγκεκριμένοι χώροι πολιτισμού, όπως μουσεία ή πινακοθήκες, θα μπορούσαν να είχαν παραμείνει ανοικτοί με αυστηρούς όμως όρους:

«Ζητάμε σαφή υγειονομικά πρωτόκολλα, γιατί υπάρχει μια σειρά από χώρους τεχνών που μπορούν να λειτουργήσουν. Και λέμε ότι πρέπει πρώτα απ’ όλα να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για να λειτουργήσει σωστά το δημόσιο σύστημα υγείας, μεταξύ άλλων και με επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Οι περισσότεροι χώροι εργασίας είναι ανοικτοί, στις μεγάλες πόλεις ο κόσμος συνεχίζει να συνωστίζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η διασπορά δεν γίνεται στις πινακοθήκες και τα μουσεία, εκεί ούτως ή άλλως δεν υπάρχει συρροή.»

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Καλλιτέχνες σε απόγνωση – Ζητούν στήριξη, κάποιοι ετοιμάζονται να αλλάξουν δουλειά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook