Χανιά | Κάλεσμα στην παράσταση διαμαρτυρίας για το πρόγραμμα FLEX

χανιά-κάλεσμα-στην-παράσταση-διαμαρτ-933953

Κάλεσμα για συμμετοχή στην σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στις 9 το βράδυ έξω από την δημοτική βιβλιοθήκη, με αφορμή την ενημερωτική συνάντηση για το πρόγραμμα FLEX , κάνει με ανακοίνωση της η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών.

Η ανακοίνωση:

«Με τον εύσχημο τίτλο της «ενημερωτικής συνάντησης» το Αμερικανικό Συμβούλιο, ο Δήμος Χανίων και οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλούν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να πληροφορηθούν για τον τρόπο συμμετοχής και το περιεχόμενο του προγράμματος FLEX (Future Leaders Exchange). Μάλιστα, την ενημέρωση θα την πραγματοποιήσει η ίδια η εκπρόσωπος του Αμερικανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα, Αναστασία Φράγκου, που έχει βρεθεί από άκρη σε άκρη της Ελλάδας ως γνήσιος εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το Υπουργείο Παιδείας, με πρόσφατη εγκύκλιο, υλοποιεί για 2η συνεχόμενη χρονιά το πρόγραμμα FLEX στα σχολεία, παίρνοντας τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόγραμμα αυτό που «χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την κυβέρνηση των Η.Π.Α, υπό τη διαχείριση του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων (ECA) του Υπουργείου Εξωτερικών (US Department of State) των Η.Π.Α.», προσφέρει υποτροφίες σε μαθητές που επιλέγονται μέσω διαγωνισμού, για να μείνουν ένα χρόνο στις Η.Π.Α, σε οικογένεια υποδοχής και να φοιτήσουν σε σχολείο εκεί.

Η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος που ξεκίνησε το 1992 δεν αφορά βέβαια μόνο την Ελλάδα, αλλά μια σειρά από χώρες που οι Η.Π.Α θέλουν να επηρεάσουν σε μεγαλύτερο βαθμό ή έχουν ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό αίσθημα. Ο κατάλογος είναι αποκαλυπτικός: Λευκορωσία, Λιθουανία, Ρωσία, Σερβία, Καζακστάν, Μολβαδία είναι κάποιες ενδεικτικές. Η Ολοκληρωμένη Έκθεση («Integrated Country Strategy») του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την Ελλάδα, ανέφερε πριν ένα χρόνο πως στόχος της πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα είναι μέσα από τέτοια προγράμματα «να προωθήσουν μια θετική άποψη των αμερικανοελληνικών σχέσεων» και «οι Έλληνες πολίτες να κατανοήσουν τις προτεραιότητες των ΗΠΑ στην περιοχή και να υποστηρίξουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ, τους οικονομικούς δεσμούς και την πολιτική εμπλοκή».

Είναι κατάπτυστο, όταν καθημερινά στα σχολεία χάνονται χιλιάδες ώρες διδασκαλίας από τα κενά των εκπαιδευτικών και τη στιγμή που οι ίδιες οι ΗΠΑ έχουν καταστρέψει αμέτρητες σχολικές μονάδες στις διάφορες πολεμικές επιχειρήσεις τους και έχουν ξεσπιτώσει χιλιάδες παιδιά, ο δήμος Χανίων να προσφέρει στέγη και οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετέχουν σε προγράμματα σχεδιασμένα να μετατρέψουν, στα μάτια της νέας γενιάς, τα αμερικάνικα γεράκια του πολέμου σε περιστέρια της ειρήνης.

Γι’ αυτούς τους λόγους, θεωρούμε απαράδεκτη και καταγγέλουμε την  στάση των υπόλοιπων δυνάμεων στο Δ.Σ. απέναντι στην πρόταση της ΑΣΕ, ο ΣΕΠΕ Χανιών να συμμετέχει στη κινητοποίηση που διοργανώνεται από την ΕΕΔΥΕ, εργατικά σωματεία, την ΕΛΜΕ κ.ά. Συγκεκριμένα η ΕΚΕ αφού ζήτησε περαιτέρω ενημέρωση γιατί «δεν είχε χρόνο να το αναζητήσει στο ίντερνετ,   δήλωσε πως η πρόταση της ΑΣΕ «προκαταβάλει (!) για τις προθέσεις της αμερικανικής πρεσβείας» και «αν κριθεί να παρέμβουμε στο μέλλον», καταψηφίζοντας το ψήφισμα. Η ΔΗΣΥ,  βρήκε επίσης την πρόταση «υπερβολική», θεωρώντας πως πρόκειται όπως λέει για ένα αθώο πρόγραμμα κινητικότητας μαθητών, καταψηφίζοντας και εκείνη το ψήφισμα. Με υπεκφυγές ουσιαστικά έδειξαν πως μπορεί για τα μάτια του κόσμου να σηκώνουν ενίοτε κουρνιαχτό, όμως στο δια ταύτα δεν θέλουν να σηκώσουν το μικρό τους δαχτυλάκι απέναντι στα συμφέροντα των Η.Π.Α. Από την άλλη η ΕΑΚ,  βρήκε πως «το πρόγραμμα είναι ήσσονος σημασίας» και «θα έδινε ψήφο ανοχής» αν και χαρακτήρισε το κείμενο πολιτικά ανεπαρκές. Δήλωσε πως θα έπρεπε το σωματείο μας να πάρει θέση, χωρίς όμως να επιχειρηματολογήσει, να δώσει μάχη για να περάσει το ψήφισμα. Αντιθέτως, τόνισε τα σημεία με τα οποία διαφωνεί.

Οι παρατάξεις των ΕΚΕ, ΕΑΚ και ΔΗΣΥ, δεν χρειάζονται μαθήματα ιστορίας για τον ρόλο της αμερικανικής πρεσβείας και των διαφόρων προγραμμάτων που εκπονούν και αν αυτά είναι ήσσονος σημασίας. Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί μπορούν να προβληματιστούν για τη στάση των παραπάνω δυνάμεων.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να σταθεί αγωνιστικά, με ψηλά το κεφάλι, να ενημερώσει τους μαθητές και τους γονείς για τον ρόλο του συγκεκριμένου προγράμματος ώστε οι μαθητές μας να μην γαλουχηθούν με τις ιδέες και τις αξίες του αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού.

Συναδέλφισες-οι, ιδιαίτερα εδώ στα Χανιά έχουμε την εμπειρία! Ξέρουμε ποιο είναι ο ρόλος τους! Είμαστε χρόνια στους δρόμους ενάντια στην αμερικανονατοϊκή βάση στη Σούδα. Τους αποκαλύψαμε όταν, ενώ βομβάρδιζαν τους διπλανούς λαούς, έρχονταν εδώ να κάνουν χορηγίες στα σχολεία μας. Μπορούμε και πρέπει ως εκπαιδευτικοί να τους εμποδίσουμε να παρέμβουν στις συνειδήσεις των έφηβων μαθητών μας!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 7/10 στις 21.00 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ!»

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook