Χανιά | Κάλεσμα από κόμματα και συλλογικότητες σε συγκέντρωση για τα 12 χρόνια από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου

χανιά-κάλεσμα-από-κόμματα-και-συλλογι-1145240

Καλέσματα σε συγκέντρωση με αφορμή την συμπλήρωση την Κυριακή 12 χρόνων από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, πραγματοποιούν με ανακοινώσεις τους κόμματα και συλλογικότητες.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Δημοτική Αγοράς.

Σε ανακοίνωση της η Τ.Ε της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χανίων αναφέρει:

12 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ: ΨΩΜΙ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ – ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ, ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Όλοι/ες στη συγκέντρωση: Κυριακή 6/12, 12μμ πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρόνου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβρη του 2008, από το χέρι του ειδικού φρουρού Κορκονέα, έβγαλε στο δρόμο ένα ορμητικό ποτάμι δεκάδων χιλιάδων μαθητών, φοιτητών, νεολαίας, εργαζόμενων και ανέργων που διαδήλωσαν μαχητικά για ένα μήνα στους δρόμους όλης της χώρας ενάντια στην τότε κυβέρνηση της ΝΔ, καταγγέλλοντας την δολοφονία, την κυβερνητική/κρατική βία, διεκδικώντας τα δικαιώματα σε μόρφωση, δουλειά, ελευθερία.

Ήταν η πρώτη εξέγερση της σύγχρονης κρίσης του καπιταλισμού. Το σύνθημα «στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες. Ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες» διατράνωνε τη θέληση και την προσδοκία των εργαζόμενων, της νεολαίας, των φοιτητών και μαθητών να πάρουν την υπόθεση του παρόντος και του μέλλοντος στα δικά τους χέρια. Βάθυνε την κρίση και επιτάχυνε την πτώση της κυβέρνησης της ΝΔ του Καραμανλή.

Η εξέγερση του Δεκέμβρη του ’08, οι «μέρες του Αλέξη», ήταν ο προσεισμός για τους συγκλονιστικούς αγώνες και τη μαζική αριστερή ριζοσπαστικοποίηση της εργατικής τάξης και της νεολαίας στα χρόνια των μνημονίων. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ «ιδρύθηκε» μέσα σ’ αυτή την εξέγερση.

Δώδεκα χρόνια μετά, οι ομοιότητες είναι προφανείς. Η κρατική καταστολή και η τρομοκρατία αναβαθμίζονται επικίνδυνα από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ του Μητσοτάκη. Με πρόσχημα την πανδημία εξαπολύει τους τραμπούκους της ΕΛ.ΑΣ με αδιάκοπες επιχειρήσεις στοχοποιώντας τη νεολαία αλλά και τα συνδικάτα και την οργανωμένη αριστερά όπως αποδείχτηκε με τις επιχειρήσεις καταστολής ενάντια στις πορείες του Πολυτεχνείου και στη διαμαρτυρία γυναικών στο Σύνταγμα, με τις αθρόες συλλήψεις και στις διώξεις αγωνιστών-τριων που διώκονται με κατηγορίες “διέγερσης σε ανυπακοή” επειδή είτε καλούσαν είτε συμμετείχαν στην πανεργατική απεργία και στην πορεία του Πολυτεχνείου, με τις επιθέσεις στα γραφεία αριστερών οργανώσεων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντιμέτωπη με την διπλή κρίση της πανδημίας και της παγκόσμιας οικονομίας, κλιμακώνει την επίθεση στις κατακτήσεις και τα δημοκρατικά δικαιώματα, σκορπίζοντας πακέτα δις ευρώ στις τράπεζες και στα αφεντικά. Ξέρει πως για να περάσει την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της χρειάζεται να τρομοκρατήσει το λαό και τη νεολαία, να κτυπήσει το μαζικό κίνημα και τον κόσμο που αντιστέκεται.

Όμως, η πολιτική της βρίσκει αντιστάσεις παντού. Οι εργαζόμενοι και οι νεολαία δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω. Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Η αντιφασιστική διαδήλωση στις 7 Οκτώβρη στο Εφετείο, η 17 Νοέμβρη, η πανεργατική απεργία στις 26 Νοέμβρη μας εμπνέουν και μας δείχνουν το δρόμο να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε.

Δώδεκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη, οι εμπειρίες της εργατικής τάξης και της νεολαίας είναι πολύ πιο βαθιές και πλούσιες. Η κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τα όρια της κοινοβουλευτικής διαχείρισης του συστήματος. Η αντικαπιταλιστική Αριστερά μπορεί και πρέπει να μπει μπροστά ενάντια στη κυβέρνηση και το σύστημα που υπηρετεί. Για να κερδίσουν οι αγώνες, για να μην περάσει αυτή η πολιτική. Για να σταματήσει μια για πάντα το σύστημα που δίνει στις τράπεζες και το κεφάλαιο, στους διεθνείς τοκογλύφους και τις πολυεθνικές του πολέμου λεφτά, ενώ για την λαό και την νεολαία κρατάει την φτώχια, την ανεργία, την μετανάστευση, την καταστολή και τελικά τις «σφαίρες»! Για να βαδίσουμε στην προοπτική της εργατικής επανάστασης και του σοσιαλισμού.

Η Κυριακή 6 του Δεκέμβρη είναι ημέρα μνήμης και αγώνα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει το κάλεσμα για συγκέντρωση, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Στη συγκέντρωση τηρούμε τα μέτρα υγειονομικής προστασίας φορώντας μάσκες και κρατώντας τις αποστάσεις.

Κάλεσμα επίσης κάνει και το ΣΕΚ

Ανακοίνωση ΣΕΚ Χανίων

Δεκέμβριος 2008 – Δεκέμβριος 2020: Ο δικός μας δρόμος αντικαπιταλιστικός

12 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου φωνάζουμε ξανά: Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων!

Αγώνας για τις ζωές μας, τις δουλειές μας, τις ελευθερίες μας

Στις 6 Δεκεμβρίου τιμάμε τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου με συγκέντρωση στις 12μμ στην πλατεία Αγοράς.

Η εξέγερση του 2008 ήταν η απάντηση της νεολαίας και του εργατικού κινήματος στην αστυνομική βαρβαρότητα, ήταν η έκρηξη οργής για την δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου ενώ την ίδια περίοδο η κυβέρνηση Καραμανλή χάριζε 28 δις στους τραπεζίτες διασώζοντας τα κέρδη τους. Ιστορικό είναι το σύνθημα “στις Τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες, τούτης της κυβέρνησης τελειώσανε οι μέρες”.

Σήμερα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίζεται δολοφονικά την πανδημία με τις άγριες περικοπές, μειώνει ακόμη και τις δαπάνες για την υγεία ενώ εκτοξεύει στα ύψη τους πολεμικούς εξοπλισμούς. Ο Χρυσοχοΐδης κάθε τόσο επιχειρεί να κάνει επίδειξη πυγμής με εκστρατείες “νόμου και τάξης”, κατά των μεταναστών στα σύνορα και τα νησιά, κατά των διαδηλωτών του Πολυτεχνείου και της Πανεργατικής στις 26 Νοέμβρη, σκοντάφτοντας στην αντίσταση του εργατικού κινήματος και της νεολαίας. Η αστυνομική βαρβαρότητα είναι στην ημερήσια διάταξη από τον Χρυσοχοΐδη, που καταδιώκει τους διαδηλωτές αλλά του διαφεύγει ο καταδικασμένος ναζί Χρήστος Παππάς.

Ετούτη η κυβέρνηση κοιτάει με πανικό την κυβέρνηση του φίλου του Μητσοτάκη, Μακρόν, να αναγκάζεται σε άτακτη υποχώρηση μπροστά στην εξέγερση ενάντια στο νομοσχέδιο απαγόρευσης της καταγραφής και προβολής της βίας των αστυνομικών και των αντιασφαλιστικών νόμων. Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να ψηφίσει ένα προϋπολογισμό σφαγείο και η 6η Δεκέμβρη είναι ένα σκαλοπάτι για την κλιμάκωση της δράσης με απεργίες τις μέρες ψήφισης του, 11-15 Δεκέμβρη.

Το ΣΕΚ καλεί στην συγκέντρωση στις 12μμ στην πλατεία Αγοράς, με μάσκες και τήρηση αποστάσεων.

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα

Σε κάλεσμα επίσης προχωρεί με ανακοίνωση του και το Κοινωνικό Στέκι

Τις μέρες του Αλέξη θα ανατέλλουμε

6 Δεκεμβρίου 2008, μια σφαίρα των επίσημων κρατικών μηχανισμών καταστολής στοχεύει το σώμα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η σφαίρα «εξοστρακίζεται» και εισβάλει στις ζωές μας. Για περίπου ένα μήνα γίναμε το σώμα του Αλέξη. Μέρες οργής σε κάθε μικρή ή μεγάλη γωνιά όπου μετοίκησε το χαμόγελο του.

Ο Δεκέμβρης του ‘08 ήταν κάτι περισσότερο από μια αποτρόπαια και αναίτια δολοφονία, ήταν κάτι περισσότερο από την απογύμνωση των κρατικών μηχανισμών καταστολής, ήταν και ένα ερώτημα για τον κόσμο που δημιουργούμε, που ανεχόμαστε, που (δεν) ονειρευόμαστε.

Τα γεγονότα, βιωμένα από όλους μας σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, μας εξόργισαν και μας συν-κίνησαν. Στις κινητοποιήσεις αυτές αναγνωρίσαμε ένα σύνολο στοιχείων δυσεύρετα σε προηγούμενες συλλογικές δράσεις στον ελλαδικό χώρο: ποικιλομορφία στη σύνθεση των ανθρώπων που κατέβηκαν στο δρόμο, μαζικότητα, ένταση, μεγάλη διασπορά, διάχυση και διάρκεια των κινητοποιήσεων, αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ΜΜΕ με τη χρήση των δικτύων αντιπληροφόρησης.

Μαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι, άνεργοι, επισφαλείς εργαζόμενοι, μετανάστριες, ρομά, όλοι ‘εμείς’ κατεβήκαμε στους δρόμους, αμφισβητήσαμε τον κυρίαρχο τρόπο ζωής, εναντιωθήκαμε στην βία που όριζε και ορίζει τις ζωές μας. Γιατί ο Δεκέμβρης του ‘08 δεν έμεινε στο παρελθόν, είναι εδώ και τώρα.

Σήμερα, σε ένα διαλυμένο από τη λιτότητα—και όχι μόνο—σύστημα υγείας, χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα, χωρίς στελέχωση των νοσοκομείων με ανθρώπινους και υλικούς πόρους, με ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ, χωρίς να έχουν στηθεί μηχανισμοί δημόσιας και δωρεάν εξέτασης όπου το τεστ δεν θα είναι είδος πολυτελείας για κάποιες-ους, η καθολική λύση της κυβέρνησης είναι η ατομική ευθύνη, η απαγόρευση και η καταστολή. Βέβαια, η καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων/κεκτημένων δεν είναι κάτι ‘έκτακτο’ ούτε αντίθετο της θέσης των κυβερνώντων. Για παράδειγμα, το νομοσχέδιο ενάντια στις διαδηλώσεις είχε σχεδιαστεί και προαναγγελθεί πολύ πριν την πανδημία.

Η συγκυρία της πανδημίας, λοιπόν, ευνοεί ήδη καθιερωμένες τάσεις, επιταχύνει τα σχέδια της εξουσίας που μας οδηγούν στην εξαθλίωση, τον ατομικισμό, τον θάνατο. Ο Χρυσοχοΐδης δηλώνει πως “η ΕΛ.ΑΣ είναι τον καιρό της πανδημίας το ΕΣΥ της προστασίας μας” και απαγορεύει τις συναθροίσεις άνω των 3 σε όλους τους δημόσιους χώρους της χώρας. Η παραπάνω δήλωση και ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ επιβεβαιώθηκε περίτρανα τη 17η Νοέμβρη, όταν, παρά τις απαγορεύσεις, πλήθος κόσμου σε πολλές πόλεις της χώρας αποφάσισε να διαδηλώσει για ψωμί, υγεία, παιδεία, ελευθερία.

Την ημέρα εκείνη γίναμε μάρτυρες ενός ακόμη οργίου αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, με δεκάδες προσαγωγές, συλλήψεις, χημικά, τραυματισμούς για το καλό της “εθνικής υγείας”.

Αυτό που βιώνουμε δεν είναι «νόμος και τάξη»: είναι σημάδια οργάνωσης ενός «αστυνομικού» κράτους ενάντια στον «εσωτερικό εχθρό», ο οποίος λόγω της κοινωνικής δυναμικής έχει το πρόσωπο καθενός που θα διεκδικήσει. Παρατηρούμε έκτροπα των «οργάνων της τάξης» με την ηγεσία του υπουργείου να «διατάσσει» και να είναι πολιτικά υπεύθυνη για μια ξεκάθαρα αντιδημοκρατική εκτροπή. Δυστυχώς, σήμερα, δύο μήνες μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ο ρατσισμός της, ο αντικομμουνισμός της και οι πρακτικές της διαχέονται σε τμήματα του κρατικού μηχανισμού και βρίσκουν κάλυψη από αυτόν. Η επιστροφή, όχι απλά στην κανονικότητα, αλλά σε μία χειρότερη κανονικότητα από αυτή του 2008 προχωρά ομαλώς. Μια κανονικότητα της απομόνωσης, της τηλεργασίας, της τηλεκπαίδευσης, των δελτίων μετακίνησης, της παραπληροφόρησης, της τρομοκρατίας. Μια κανονικότητα που καθιστά αναγκαίο το να σκεφτόμαστε τρόπους να αλλάξουμε τον κόσμο.

Όπως το 2008, όπως και το 2011, οι μαζικοί αγώνες είναι αυτοί που ακυρώνουν τα σχέδια τρομοκράτησης του λαού ώστε να μην αντιστέκεται στην αυθαιρεσία του κράτους ή των εργοδοτών και να μη διεκδικεί ό,τι είναι δίκαιο. Η αυτοοργάνωση, η αλληλοστήριξη, τα δίκτυα αλληλεγγύης σε κάθε πόλη και γειτονιά είναι η απάντηση μας.

Καλούμε την Κυριακή 06/12/20 στις 12.00πμ στην πλ. Αγοράς

Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook