Χανιά | Και τι έγινε που το παιδί θα μείνει στάσιμο στο νηπιαγωγείο; – Η παράλληλη στήριξη που… πάει κι έρχεται

χανιά-και-τι-έγινε-που-το-παιδί-θα-μείν-1117089

Ασκήσεις… στελέχωσης στου κασίδη το κεφάλι συνεχίζει να κάνει το Υπουργείο Παιδείας. Έπειτα από την ανάδειξη της περίπτωσης του μικρού Προκόπη από το zarpanews.gr (δείτε ΕΔΩ) και αφού πέρασαν μερικοί μήνες, μοιάζει σαν να μην πέρασε μια μέρα. Αν και μεσολάβησαν αρκετά.

Το πεντάχρονο παιδί, το οποίο φοιτά στο Νηπιαγωγείο της Καντάνου, ήταν κωφό και ξεκίνησε να ακούει μόνο χάρη σε κοχλιακό εμφύτευμα που του τοποθετήθηκε με εγχείρηση. Καθώς όμως αυτό δεν επαναφέρει την ακοή σε πλήρως φυσιολογικά επίπεδα και καθώς είχε καθυστερήσει να ξεκινήσει να ακούει γενικά, χρειάζεται παράλληλη διδακτική στήριξη για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του νηπιαγωγείου και λίγο αργότερα του σχολείου.

Σύμφωνα με τη μητέρα του παιδιού όμως, η παράλληλη στήριξη πρακτικά δεν υπάρχει και αιτία σε αυτή την περίπτωση φαίνεται πως είναι ο τρόπος με τον οποίο το Υπουργείο Παιδείας έχει επιλέξει να στελεχώνει τα σχολεία σε τέτοιες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, αρχικά η θέση φέρεται να καλύφθηκε από εκπαιδευτικό, η οποία όμως ήταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και, όπως ήταν λογικό, δεν εμφανίστηκε ποτέ στο νηπιαγωγείο, καθώς πήρε τη νόμιμη άδεια.

Τότε προσελήφθη μια άλλη εκπαιδευτικός, αλλά τα σχολεία ήταν κλειστά λόγω κορονοϊού και πρακτικά, σύμφωνα πάντα με τη μητέρα του 5χρονου, μονάχα τον Ιανουάριο, όταν και άνοιξαν τα σχολεία, βρέθηκε στο νηπιαγωγείο και πράγματι, αποτέλεσε σημαντική βοήθεια για τον μικρό μαθητή.

Η πρόσληψή της όμως ήταν για τρεις μήνες και στις 20 Ιανουαρίου η σύμβαση της αναπληρώτριας λήγει, με την ενημέρωση ότι δεν θα ανανεωθεί. Κοινώς, το παιδί παράλληλη στήριξη έλαβε για κάτι παραπάνω από μια εβδομάδα και… τέλος.

Η μητέρα υποστηρίζει ότι, σε επικοινωνία με την Δ/νση Α’θμιας Εκπαίδευσης Χανίων, την ενημέρωσαν ότι «κάποια στιγμή» θα υπάρξει προκήρυξη για θέση παράλληλης στήριξης στο νηπιαγωγείο αυτό.

Ακόμα κι αν βγει η προκήρυξη, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα, μιας και πέρσι είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο, να διοριστεί μια εκπαιδευτικός αλλά να αρνηθεί να έρθει στην Κάντανο, αφού η ίδια έμενε στην Κοζάνη.

Αποτέλεσμα; Το 5χρονο παιδί κινδυνεύει να μείνει για τρίτο χρόνο στο νηπιαγωγείο, την ώρα που θα έπρεπε το επόμενο έτος να πάει στο δημοτικό, καθώς δεν είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις. Και τη στιγμή που δεν έχει καμία διανοητική ή άλλη πάθηση, απλά είχε την ατυχία να μην ακούει και να χρειάζεται έναν άνθρωπο που θα το βοηθάει να καταλάβει ό,τι δεν προλαβαίνει να διακρίνει λόγω του προβλήματός του.

Ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Χανίων, Αντώνης Τσαλαπάκης, επισήμανε στο zarpanews.gr ότι συνολικά στον νομό δεν έχουν καλυφθεί 15 θέσεις παράλληλης στήριξης για προνήπια και 4 θέσεις για νήπια, ενώ στα δημοτικά σχολεία οι συνολικές ανάγκες ήταν για 78 θέσεις και καλύφθηκαν μόλις οι 47.

Όσο για τους εκπαιδευτικούς που είχαν προσληφθεί με τρίμηνη σύμβαση για κάλυψη κενών covid, όπως και στην περίπτωση του μικρού Προκόπη, ο κ. Τσαλαπάκης είπε ότι το υπουργείο έχει ενημερώσει πως σκοπεύει να προσλάβει κάποιους από αυτούς, αυτή τη φορά για να καλύψουν κενά… γενικώς. Τόνισε όμως ότι με τέτοιου είδους «μπαλώματα», παιδιά που έχουν ανάγκη την παράλληλη στήριξη, τη στερούνται, ενώ άλλοι μαθητές αναγκάζονται να αλλάζουν δασκάλους δύο και τρεις φορές ανά έτος.

Το zarpanews.gr επικοινώνησε με την Διευθύντρια Α’θμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Πόπη Ψαρουδάκη, η οποία επιβεβαίωσε πως οι συμβάσεις των εκπαιδευτικών που είχαν προσληφθεί για κενά covid, τελειώνουν στις 20 Ιανουαρίου. Στην ερώτηση, αν θα υπάρξει ανανέωση της σύμβασης ή νέα πρόσληψη, η κα Ψαρουδάκη είπε ότι η Διεύθυνση κάνει ό,τι είναι δυνατόν εντός του πλαισίου που μπορεί να κινηθεί, για να καλυφθούν οι θέσεις αυτές από εκπαιδευτικούς. Αναμένεται να υπάρξει νέα προκήρυξη, ανέφερε η κα Ψαρουδάκη, χωρίς όμως να αναφέρει το χρονοδιάγραμμα για κάτι τέτοιο.

Τόνισε ακόμα, ότι θεωρεί ακατάλληλο τον τρόπο επικοινωνίας της γονέα με τη Διεύθυνση μέσω των ΜΜΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχει ανοικτή την πόρτα του γραφείου της για οποιονδήποτε επιθυμεί να της αναφέρει κάποιο πρόβλημα.

Στο μεταξύ, ο χρόνος κυλάει. Άραγε θα φέρει κάποια λύση;

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook