Χανιά | Ήρθαν και φέτος οι χελώνες στον Σταυρό – Πανέμορφες εικόνες μέσα από το βυθό! | Video

χανιά-ήρθαν-και-φέτος-οι-χελώνες-στον-1726375

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου μέλη του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A) και εθελοντές εντόπισαν στην παραλία της Παχιάς Άμμου στο Σταυρό φωλιά θαλάσσιας χελώνας Caretta-Caretta. 

Μάλιστα, παραθέτουν και βίντεο με τις χελώνες μέσα από τη θάλασσα, από τον φωτογράφο άγριας φύσης Ιούλιο Γλαμπεδάκη.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: Στην άμμο ήταν ορατά τα ίχνη της χελώνας έτσι όπως έβγαινε από την θάλασσα και αναζητούσε μέρος για να εναποθέσει τα αυγά της. Εθελοντές και λουόμενοι τοποθέτησαν μικρά ξύλα περιμετρικά της φωλιάς.

Τα πρώτα γεννητούρια αναμένονται μετά από 50 με 60 ημέρες, όταν τα αυγά εκκολάπτονται και οι νεοσσοί φτάνουν στην θάλασσα όπου ξεκινούν για το πρώτο τους ταξίδι.

Η λήψη έγινε πριν λίγες ημέρες σε μία από τις συχνές «συναντήσεις» του με τα υπέροχα αυτά πλάσματα.

Εδώ και χρόνια παρατηρεί και φωτογραφίζει τις θαλάσσιες χελώνες στην περιοχή. Πρόσφατα μάλιστα συνάντησε μια πρωτοφανή συγκέντρωση έξι Caretta-caretta στην Παχιά Άμμο και μοιράστηκε μαζί μας αυτήν την εμπειρία και την ανησυχία του για την κατασκευή του αντλιοστασίου λυμάτων λίγα μέτρα από την ακτή: 

«Κάποιος απλός παρατηρητής θα μπορούσε να αναρωτηθεί προς τι όλη αυτή η αντίδραση πολιτών, συλλόγων και φορέων με την τοποθέτηση του αντλιοστασίου λυμάτων σε μια μικρή γωνία μιας τόσο μεγάλης παραλίας. Δυστυχώς όμως η μορφολογία του βυθού, με βράχια που ‘βγαίνουν’ από το νερό, καθιστά μόνο ελάχιστα μέτρα σε συγκεκριμένα σημεία αυτής της παραλίας κατάλληλα για τις θαλάσσιες χελώνες, αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες, τουρίστες και μόνιμους κατοίκους, με εύκολη είσοδο/έξοδο από το νερό. Μια παρατήρηση της συγκέντρωσης των λουόμενων εύκολα αποκαλύπτει τα λιγοστά, ήπια κλίσης χωρίς βράχια, κομμάτια της παραλίας που χρησιμοποιούν επίσης και οι χελώνες.

Έτσι τα ζώα που απελπισμένα ψάχνουν ήσυχες χωρίς οχλήσεις  και εμπόδια (φώτα, θορύβους, ομπρελοκαθίσματα κ.α.) ακτές για να κάνουν τις φωλιές τους έχοντας οδηγηθεί εδώ, δεν έχουν πολλές επιλογές. Το να τοποθετηθεί ένα τέτοιου χαρακτήρα έργο, με δεδομένες τις υπερχειλίσεις και την αντίστοιχη μόλυνση του νερού (όπως δείχνει η εμπειρία από ανάλογου τύπου αντλιοστάσια) και τον συνεχώς παραγόμενο θόρυβο σε όλο το φάσμα των συχνοτήτων (υπέρηχους, υπόηχους ασχέτως έντασης την επίδραση των οποίων κανείς δεν γνωρίζει αλλά δεν πρέπει να αγνοεί)  τόσο κοντά, μερικά μόνο μέτρα, από το πιο δημοφιλές και εύχρηστο κομμάτι χωρίς καν να λαμβάνει υπόψη τον αντίκτυπο  σε  χρήστες και άγρια ζωή δείχνει αφενός άγνοια και αφετέρου ασέβεια προς τη  φύση και τους ανθρώπους.

Μήπως να αλλάξουμε νοοτροπία όσο είναι ακόμα νωρίς για τη συγκεκριμένη παραλία και να μην την αφήσουμε να γίνει άλλη μια  υποβαθμισμένη, μη χρησιμοποιούμενη περιοχή βρίσκοντας  μια πιο σωστή θέση για το έργο για να συνεχίσουν  χελώνες να γεννούν και  κολυμβητές να απολαμβάνουν εδώ στο μέλλον;», λέει ο κ. Γλαμπεδάκης.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A) συνεχίζει τις προσπάθειες ώστε αυτή η παραλία ωοτοκίας να προστατευτεί με κάθε τρόπο και κυρίως με την αποτροπή κατασκευής αντλιοστασίου λυμάτων μερικά μέτρα από το σημείο στο οποίο εναποθέτουν τα αυγά τους. Για άλλη μία φορά κάνουμε έκκληση στη Δημοτική Αρχή να αλλάξει την χωροθέτηση του αντλιοστασίου που έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζεται και να αναζητήσει τοποθεσία μακριά από την ακτή. Οι θαλάσσιες χελώνες συνυπήρχαν με τους δεινόσαυρους και διασχίζουν τις θάλασσες του πλανήτη μας για πάνω από 100 εκατομμύρια χρόνια. Είναι χρέος όλων μας να τις προστατεύσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook