Χανιά | Ήρθαν απ’ το εξωτερικό να δουλέψουν αλλά… δεν μπορούν να πληρωθούν

χανιά-ήρθαν-απ-το-εξωτερικό-να-δουλέ-1124798
Φωτογραφία αρχείου

Απίστευτη αγκύλωση του Δημοσίου δημιουργεί προβλήματα εκεί που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, βυθίζοντας σε απελπισία εργάτες που ήρθαν στη χώρα μας για να δουλέψουν στις ελιές και τώρα δεν μπορούν να πληρωθούν. Αυτό δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο Χανιώτης φοροτεχνικός, Γιάννης Βιολάκης, στην εκπομπή της Ευτυχίας Πενταράκη και του Γιώργου Κολομπάκη στον Zarpa Radio 89,6:

Ο Γιάννης Βιολάκης

«Φέτος δόθηκε το δικαίωμα σε παραγωγούς άσχετα από τα στρέμματα τους, να παίρνουν εργάτες από τρίτες χώρες, χώρες εκτός ΕΕ, με μια απλή διαδικασία και με την προϋπόθεση να έρθουν οδικώς. Πάρα πολλοί ήρθαν από την Αλβανία, για παράδειγμα. Εγινε η προσκληση από την Περιφέρεια, και γνωρίζουμε ότι έχουν καλέσει τέτοιους εργαζόμενους περίπου 830 παραγωγοί μόνο στα Χανιά. Και εκτιμώ ότι οι εργαζόμενοι θα είναι πάνω από 2000 άτομα«, είπε ο κ. Βιολάκης και εξήγησε την ουσία του προβλήματος:

«Έδώ και δύο μήνες δουλεύουν, αλλά δεν μπορούν να πληρωθούν γιατί δεν μπορούν να βγάλουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Ο αγρότης έχει την υποχρέωση να πληρώσει τον εργαζόμενο με εργόσημο, αν δεν το κάνει έχει πρόστιμο που είναι 50 φορές το ημερομίσθιο του εργαζόμενου και τελικά φτάσαμε στο σημείο οι εργαζόμενοι να δουλεύουν δύο μήνες τσάμπα, δεν έχουν πάρει φράγκο, ενώ και οι αγρότες δεν μπορούν να τους πληρώσουν. Και πρόκεται για φτωχούς ανθρώπους, που ήρθαν για να βγάλουν κάποια χρήματα για τις οικογένειές τους. Αλλά και ο αγρότης είναι αντιμέτωπος με πολύ υψηλά πρόστιμα αν θέλει να είναι σωστός απέναντι στον εργαζόμενο και του δώσει κάποια λεφτά.»

Ο Χανιώτης λογιστής τόνισε ότι το ίδιο το κράτος είχε ορίσει μια διαδικασία, αλλά καθυστερήσει απελπιστικά να την ακολουθήσει:

«Είχε οριστεί μια διαδικασία, ότι τα ΑΦΜ αυτά θα εκδίδονταν αυτόματα. Αλλά δεν έχει εκδοθεί κανένα. Ακόμα χειρότερα, η τοπική ΔΟΥ δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα. Μας έχουν πει ότι περιμένουν μαζικά τα ΑΦΜ και τα ΑΜΚΑ, ώστε να αρχίσουν να πληρώνονται οι άνθρωποι. Και κανείς δεν ξέρει πότε θα βγουν. Εμείς ελπίζουμε πως όταν βγουν, τουλάχιστον θα ειδοποιήσουν άμεσα από την Περιφέρεια τους αγρότες να τα πάρουν για να τους πληρώσουν», είπε ο κ. Βιολάκης.

Ο γνωστός φοροτεχνικός ήταν επικριτικός και για ένα άλλο ζήτημα, εκείνο της επιδότησης σε ελαιοπαραγωγούς που επλήγησαν λόγω κορονοϊού:

«Σήμερα είναι η τελευταία μέρα που γίνονται οι αιτήσεις για επιδότηση για τους ελαιοπαραγωγούς που πλήττονται από τον κορονοϊό και η κατάσταση δεν έχει διορθωθεί. Το πρόβλημα είναι τα κριτήρια. Έχουν θέσει το κριτήριο να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, πράγμα που κόβει πάρα πολλούς απ’εξω και η δεύτερη αδικία είναι ότι δεν τηρήθηκε ούτε αυτό, καθώς υπάρχουν πολλοί κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που δεν θα  το πάρουν, λόγω ημερομηνιών που έχουν δηλώσει», είπε ο κ. Βιολάκης.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook