Χανιά | Ημερίδα για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

χανιά-ημερίδα-για-τα-100-χρόνια-από-τη-λήξ-783366

To Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018, στις 17:30, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Σταύρος Σ. Νιάρχος» του Μεγάρου Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης», στη Χαλέπα Χανίων, η Ημερίδα «100 χρόνια από τη λήξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου. Η συμβολή της Ελλάδας στη νίκη.» που διοργανώνει το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Στο Α’ μέρος της Ημερίδας ομιλητές θα είναι ο Βασίλειος Νικόλτσιος, τ. Έφορος Συλλογών και Εκθέσεων του  Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα με θέμα «Η μάχη του Σκρα και το Mακεδονικό Mέτωπο του  Α΄ Παγκοσμίου πολέμου μέσα από τα μάτια ενός συλλέκτη», η Αλεξάνδρα Πέτσιναρ, Ιστορικός-Φιλόλογος, Δρ Διπλωματικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου,  με θέμα «Η μάχη του Σκρα και ο αντίκτυπός της στις εξελίξεις του διπλωματικού  άξονα Αθήνας – Βελιγραδίου κατά το τελικό έτος του Μεγάλου πολέμου» και ο Γεώργιος Σκαλτσογιάννης, Ιστορικός, με θέμα «Η προπαρασκευή και η οργάνωση του Ελληνικού Στρατού κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η συμμετοχή του στις επιχειρήσεις 1917-1918». Τον συντονισμό θα έχει η Αργυρώ Βατσάκη, Ιστορικός, Υπ. Ερευνητικών Προγραμμάτων Ιδρύματος.

Στο Β’ μέρος θα μιλήσουν η Ελένη Γαρδίκα – Κατσιαδάκη, Ιστορικός, Ομότιμη Ερευνήτρια Aκαδημίας Αθηνών και Επιστημονική Σύμβουλος του Ιδρύματος με θέμα «Η άλλη όψη της νίκης: Θύματα πολέμου και κρατική πρόνοια», ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Οι εξελίξεις στο Μακεδονικό μέτωπο και η στρατηγική κατάσταση των Κεντρικών Αυτοκρατοριών το καλοκαίρι του 1918: μια νίκη με ευρύτερες επιπτώσεις» και ο Νικόλαος Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» με θέμα «Το μεγάλο διακύβευμα». Συντονίστρια θα είναι η Αργυρώ Χανιωτάκη – Σμυρλάκη, Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”», ενώ μετά το πέρας των ομιλιών θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την αναγόρευση Δήμου Παιονίας σε εταίρο του Ιδρύματος.

Παράλληλα με την Ημερίδα θα λειτουργεί έκθεση για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (Μακεδονικό Μέτωπο) από τις Συλλογές του Βασίλειου Νικόλτσιου και του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Το υλικό περιλαμβάνει σπουδαία μουσειακά αντικείμενα και τεκμήρια για τον ελληνικό, βρετανικό, γαλλικό, γερμανικό, ιταλικό, ρωσικό και βουλγαρικό στρατό καθώς και ζωγραφικές αναπαραστάσεις από τις κυριότερες μάχες. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό και τα σχολεία από Δευτέρα 17 έως Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, από τις 09:30 έως τις 14:30.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook