Χανιά | Η ζήτηση μειώνεται, αλλά οι τιμές αυξάνονται – Γιατί ακριβαίνουν ξανά τα καύσιμα

χανιά-η-ζήτηση-μειώνεται-αλλά-οι-τιμέ-1032219

Στο 1,61 ευρώ κυμαίνεται κατά μέσο όρο η τιμή της βενζίνης στον νομό Χανίων.  Τους τελευταίους τρεις μήνες η τιμή έχει πάρει την ανηφόρα, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για καύσιμα είναι σαφώς μειωμένη λόγω της πανδημίας όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και παγκοσμίως.

Σε απομακρυσμένα πρατήρια, η τιμή μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερη και να φτάνει και τα 1,64 ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων, Γιάννη Δρακακάκη, η αύξηση των τιμών στα καύσιμα οφείλεται στην αύξηση των τιμών πετρελαίου, οι οποίες, όπως είπε, «από τη μέρα που ανακοινώθηκε ότι υπάρχει λειτουργικό εμβόλιο για τον κορονοϊό, ανεβαίνουν συνεχώς».

«Το βαρέλι έχει φτάσει στα 68 δολάρια, αλλά αυτό είναι εν μέρει χρηματιστηριακό παιχνίδι. Ανεβαίνει εδώ και μήνες. Σε όλο τον κόσμο έχουν κλείσει βιομηχανίες, έχουν απαγιορευτεί μετακινήσεις και η κατανάλωση έχει πέσει πολύ. Στα Χανιά η κατανάλωση στη βενζίνη είναι πεσμένη κατά 60%-70% σε σχέση με αυτό που είχαμε πριν τον κορονοϊό. Στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι πεσμένη κατά 40% περίπου«, δήλωσε ο κ. Δρακακάκης.

Όμως, έχουν υπάρξει διαδοχικές συμφωνίες του λεγόμενου ΟΠΕΚ+ (χώρες του ΟΠΕΚ συν τη Ρωσία) για μείωση της παραγωγής, ενώ από το 2020 υπάρχει μείωση της παραγωγής και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο, η κατανάλωση να ξεπερνάει την παραγωγή κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα, όπως φαίνεται στο διάγραμμα παρακάτω:

Η μπλε γραμμή αντιπροσωπεύει την παραγωγή και η καφέ την κατανάλωση  Πηγή: https://www.eia.gov/outlooks/steo/data.php

Μία απλή σύγκριση μέσω του παρατηρητητίου τιμών καυσίμων (http://www.fuelprices.gr/) δείχνει σημαντική άνοδο του μέσου όρου τιμών για τα Χανιά από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι τις 9 Μαρτίου, με την αμόλυβδη 95 οκτανίων να κοστίζει τον Δεκέμβριο 1,45 ευρώ, ενώ τον Μάρτιο 1,60. Το ντίζελ κίνησης κόστιζε 1,18 ευρώ και τώρα κοστίζει 1,34. Και το πετρέλαιο θέρμανσης κόστιζε 0,84 τότε και 0,96 τώρα. 

Ως γνωστόν, οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα αποτελούνται, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50%, από φόρους. «Εδώ και χρόνια ζητάμε να μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα, ζητάμε να μην επιβάλλεται ΦΠΑ πάνω στον φόρο. Και τουλάχιστον να μπορεί ο καταναλωτής να βάλει πετρέλαιο θέρμανσης χωρίς να του κοστίσει δυο μηνιάτικα», ανέφερε ο κ. Δρακακάκης. Ωστόσο το ελληνικό κράτος επί χρόνια κωφεύει σε αυτές τις απαιτήσεις και είναι εξαιρετικά απίθανο να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, καθώς πρόκειται για σίγουρα έσοδα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης πάντως, φέτος στα Χανιά δεν είχε μεγάλη ζήτηση λόγω του ζεστού χειμώνα και αυτή η ζήτηση δεν αναμένεται να αυξηθεί πια, μιας και έχουμε μπει πλέον στην άνοιξη και οι καταναλωτές δεν σκοπεύουν να βάλουν πετρέλαιο, ακόμα κι αν έρθει μια παροδική κακοκαιρία, επισήμανε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook