Χανιά | Η «Παραδοσιακή Στράτα»… τα έσπασε! – Πλήθος κόσμου, χοροί και τραγούδια στο Ενετικό Λιμάνι | Videos+Photos

χανιά-η-παραδοσιακή-στράτα-τα-έσπα-1470831

Χοροί, τραγούδια, μαντινάδες, τσικουδιά, καλή διάθεση και πλήθος κόσμου στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. Αυτά περιλάμβανε η «Παραδοσιακή στράτα», ένα έθιμο που αναβίωσε και για όλο το καλοκαίρι θα επαναλαμβάνεται κάθε Τρίτη.

Η… πρεμιέρα είχε στο μενού τον Χορευτικό Όμιλο Χανίων «Ο Ψηλορείτης» με την… στράτα να ξεκινάει από το Νεώριο του Μόρο και με τραγούδια και μουσική υπόκρουση, μέσα από στενά αλλά και παραλιακά να φτάνει στο Γιαλί Τζαμισί, όπου ξεκίνησε ο χορός.

Όχι μόνο μεγάλοι, αλλά και μικροί χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και στη συνέχεια η… κομπανία πήρε τον δρόμο για την πλατεία της Μητρόπολης.

Στην πλατεία, το σενάριο περιλάμβανε ότι οι μουσικοί θα παίξουν και θα τραγουδήσουν για τις κοπελιές που βρίσκονταν σε ένα από τα κτίρια, σ΄ ένα ψηλό παράθυρο. Αναβίωσε έτσι την παράδοση, οι ερωτευμένοι να απευθύνονται με έντεχνο τρόπο στις κοπελιές που αγαπούσαν, τα βράδια κάτω από τα παράθυρά τους, τη γνωστή σε όλους καντάδα.

Η εκδήλωση έκανε μεγάλη εντύπωση στους επισκέπτες των Χανίων που βρίσκονταν στο λιμάνι, ενώ και στην πλατεία της Μητρόπολης συνεχίστηκαν οι χοροί. Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νεκτάριος Ψαρουδάκης, ο οποίος προώθησε τη διεξαγωγή της δράσης αυτής, ήταν δικαιολογημένα χαρούμενος:

«Ο κόσμος είναι πολύ ενθουσιασμένος, ξαφνιάστηκε ευχάριστα. Θέλουμε να δώσουμε μια διαφορετική νότα, μια καλύτερη εμπειρία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε κάθε Τρίτη για όλους», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ψαρουδάκης.

«Η δύναμη της παράδοσης, του πολιτισμού, τα προσόντα της Κρήτης μας απλώνονται απόψε στο λιμάνι των Χανίων. Η βραδιά είναι υπέροχη κι εμείς νιώθουμε μια περίσσεια χαράς που συντελούμε σε αυτή την ομορφιά», δήλωσε ο Κώστας Μπούτζουκας, πρόεδρος του Χ.Ο. «Ο Ψηλορείτης».

Δείτε δηλώσεις και φωτογραφίες:

3 thoughts on “Χανιά | Η «Παραδοσιακή Στράτα»… τα έσπασε! – Πλήθος κόσμου, χοροί και τραγούδια στο Ενετικό Λιμάνι | Videos+Photos

  1. O γεις πανω στον αλλο!!!Μα αυριο που θα εχετ οι μισοι τον Κορόνα θα σασε πω εγω!!!!
    -Ασε τσοι κουμπαρους και τσοι συκοσταφυλαδες να ξεδώσουνε μπρε!!!
    -Ναι, μα μην μας μιλαει ομως το φθινοπωρο παλι ο γκαβός για μασκες και μετρα προστασιας,νομιζω;;;;

  2. Ο/Η Μαριονέτες της εξουσίας για να χαζεύουν οι τουρίστες ! Που καταντήσαμε συντεκνάκια ! λέει:

    Εκμετάλλευση της μπλέμπας από τά λαμόγια της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ξενοδόχων για να χαζολογήσουν οι τουρίστες και να τραβήξουν κάποια σέλφι ! Και το χειρότερο όλοι αυτοί οι νέοι των οποίων το μέλλον έχει καταστραφεί από τους ντόπιους και εθνικούς μαυρογυαλούρους και η μόνη δουλειά που μπορεί να ελπίζουν είναι να γίνουν σερβιτόροι δεν το αντιλαμβάνονται επειδή ο Δήμος και οι ξενοδόχοι πληρώνουνε τις τσικουδιές ! Θυμίζει βαλκανικές χώρες που βγάζουνε στο θέαμα αρκούδες που χορεύουνε με τη μουσική για χάρη των ξένων, οι ντόπιοι άρχοντες είναι πολλοί έξυπνοι για να μην αποκαλυφθούν και ευτυχώς δεν τους πέρασαν χαλκάδες στις μύτες ! Να ναι καλά τα παιδιά αλλά δυστυχώς φέρνουν στο νου τα καθρεφτάκια και τις χάντρες στους ιθαγενείς ! Η Κρήτη χάθηκε για μας τους Κρητικούς, μερικοί εκπαιδεύουνε να εκτίθεστε στη θέα για να βλέπουν οι ξένοι το είδος υπό εξαφάνιση ! Κρίμα και ντροπή ! Η νεολαια της Κρήτης αξίζει πολύ περισσότερα !

  3. Την ώρα που γιδοβοσκοί θα τσαλαπατιούνται στο λιμάνι για φωτογραφίες και θα ανταλλάσσουν κούπες με το ίδιο ποτήρι, εσύ ανεμβολίαστε εργαζόμενε θα κάνεις ράπιντ τεστ υποχρεωτικά, τ’ ακούς;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook