Χανιά | Η μνήμη μένει ζωντανή – Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για την Γενοκτονία των Ποντίων στις Μουρνιές | Video + Photos

χανιά-η-μνήμη-μένει-ζωντανή-έγιναν-τ-1691064

Στις Μουρνιές, έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που είναι αφιερωμένο στην Γενοκτονία των Ποντίων, ενώ παράλληλα, και η πλατεία Εργατικών Κατοικιών στις Μουρνιές, μετονομάστηκε σε  «Πλατεία Γενοκτονίας των Ποντίων».

Σε κλίμα συγκίνησης, πλήθος κόσμου,  υποψήφιοι βουλευτές, εκπρόσωποι από την τοπική αυτοδιοίκηση και τις ένοπλες δυνάμεις, βρέθηκαν στην πλατεία για να τιμήσουν τους Πόντιους που ξεριζώθηκαν στα πέρατα του κόσμου.

Την ιδέα ανέλαβε ο Θωμάς Κυριακίδης, Έλληνας ποντιακής καταγωγής που έζησε στα Χανιά, ο οποίος  διοργάνωσε και ανέλαβε την πρωτοβουλία και τη δαπάνη για την κατασκευή του Μνημείου και έδωσε την αρχική ιδέα, στον γλύπτη Οδυσσέα Τοσουνίδη,  να υπάρχει, στις μορφές του γλυπτού, ο Αντάρτης του Πόντου και η πρόσφυγας Ποντία Μάνα που κρατά προστατευτικά το παιδί της στο δρόμο του ξεριζωμού.

«Σήμερα κλείνουμε μια σημαντική εκκρεμότητα που είχαμε με την ιστορία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης κατά τον χαιρετισμό που απήυθυνε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε. Παράλληλα απέστειλε μήνυμα ενότητας μεταξύ των δύο λαών, μακριά από τη μισαλλοδοξία και χωρίς μίσος.

Ως σημαντική ημέρα για την εθνική μας μνήμη χαρακτήρισε τη σημερινή ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, αναφερόμενος στην εκδήλωση ονοματοδοσίας κα τα αποκαλυπτήρια του μνημείου. «Δεν ξεχνούμε την ιστορία τους, γιατί ήταν και δική μας ιστορία», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης, συμπληρώνοντας πως «Δεν μπορώ να διανοηθώ πως θα ήταν η Ελλάδα σήμερα χωρίς τον Ποντιακό Ελληνισμό»

Φανερά συγκινημένη η Χριστίνα Σαχινίδου, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, αναφέρθηκε στην Ποντιακή Γενοκτονία και των ξεριζωμό των προγόνων, εγκαταλείποντας τα σπίτια τους. Ενώ δεν παρέλειψε να σταθεί και στην δική της γιαγιά της οποίας όπως είπε της απαγόρευσαν να μιλάει ποντιακά και Ελληνικά, ενώ επισήμανε και την αξία της μεταλαμπάδευσης της ιστορίας στις επόμενες γενιές.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από την  Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Βορείου Ελλάδος, τον Χορευτικός Όμιλος «Ο Ψηλορείτης», τους αδερφούς Ματθαίο και Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη και τον Νίκο Ζωϊδάκη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook