Χανιά | Η γιορτή των πουλιών στην Αγυιά – Μικροί και μεγάλοι γνώρισαν τον υγρότοπο και τη σημαντικότητά του | Photos+Video

χανιά-η-γιορτή-των-πουλιών-στην-αγυιά-821-1772520

Μικροί και μεγάλοι έδωσαν το πρωί της Κυριακής το παρόν στη λίμνη της Αγυιάς, στα Χανιά για τη «γιορτή των πουλιών».

Μία εκδήλωση που για ακόμα μία χρονιά διοργάνωσε το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Βάμου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής Παρατήρησης Πουλιών, σε συνεργασία με την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων και το Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό (ΜΥΗΣ Αγυιάς) / Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης.

Εκεί οι πολίτες είδαν με τηλεσκόπιο τα πουλιά, ασχολήθηκαν με διάφορες δραστηριότητες που αφορούν το περιβάλλον κ.α.

«Σκοπός είναι να εκτιμήσουν τη μεγάλη αξία που έχει αυτός ο υγρότοπος όχι μόνο για την αναψυχή αλλά και για εμάς, για την οικολογική ισορροπία» επεσήμανε ο κ. Φώτης Ποντικάκης, Υπεύθυνος κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Παράλληλα, τόνισε πως «είναι σημαντικό αυτή η περιοχή να διατηρηθεί, να προστατευθεί, να υπάρξει ένας φορέας διαχείρισης για να γίνονται ακόμα περισσότερες δημιουργικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών αποτελεί την πρώτη δράση παγκόσμιας εμβέλειας που διοργανώθηκε από τη BirdLife International και η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά (σε διεθνή κλίμακα) τον Οκτώβριο του 1993 σε περισσότερες από 100 χώρες. Στην Ελλάδα, η πρώτη «Γιορτή των Πουλιών» διοργανώθηκε το 1987, έχοντας ήδη συμπληρώσει 35 χρόνια συνεχούς δράσης! Kύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και των περιοχών αναπαραγωγής τους, των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές και των τόπων διαχείμασής τους.

Η χώρα μας αποτελεί κρίσιμο πέρασμα για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά και η Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών αποτελεί κάθε χρόνο μια εξαιρετική ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε περιβαλλοντικά το ευρύτερο κοινό σχετικά με την αξία των τοπικών βιοτόπων που έχουν τόσο ανάγκη οι φτερωτοί μετανάστες και να προβάλλουμε τις σχετικές δράσεις του φορέα μας.

Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις μπορούμε επίσης να μιλήσουμε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και την ανάγκη να Φέρουμε πίσω τη Φύση καθώς, η απώλεια και η υποβάθμιση των βιοτόπων, αποτελεί έναν από τους κυριότερους και πιο πιεστικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα πουλιά, μεταναστευτικά και μη.

Ακόμα και ένα μικρό υγροτοπάκι μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για έναν κουρασμένο φτερωτό ταξιδιώτη.

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΠΕ Βάμου:

«Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή των Πουλιών στη λίμνη της Αγυιάς Χανίων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Γιορτής Παρατήρησης Πουλιών, με τη συνεργασία το Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Βάμου της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων και του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΜΥΗΣ Αγυιάς.

Οι δράσεις περιλάμβαναν παρατήρηση πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπιο και κατασκευή μικρών μαγνητών με εικόνες πουλιών στην όχθη της λίμνης, κατασκευή μάσκας πουλιών και ξενάγηση στο Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό Αγυιάς. Η συμμετοχή του κόσμου και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών ήταν μεγάλη, που είχαν έτσι την ευκαιρία να παρατηρήσουν ενδημικά είδη όπως οι φαλαρίδες αλλά και αποδημητικά, ενώ την εμφάνισή του έκανε κι ένα ζευγάρι κύκνων που μένει πλέον στην Αγυιά μαζί με τα μικρά τους που έχουν πλέον μεγαλώσει αρκετά.

Η λίμνη της Αγυιάς των Χανίων είναι σημαντικός σταθμός στο ταξίδι των μεταναστευτικών πουλιών είναι και έχουν παρατηρηθεί εκεί πάνω από 200 διαφορετικά είδη πουλιών, ορισμένα από αυτά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση. Πρόβλημα για τη λίμνη παραμένει η παρουσία εισαγόμενων ξενικών ειδών όπως ο αμερικάνικος βουβαλοβάτραχος και τα κινέζικα χρυσόψαρα).

Σκοπός της δράσης αυτής ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τους υγροτόπους. Στόχοι της δράσης ήταν να γνωρίσουν οι πολίτες τη σημασία των υγροτόπων τόσο για τα μεταναστευτικά πουλιά όσο και για την οικολογική ισορροπία και για τη διατήρηση των αποθεμάτων του νερού.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών αποτελεί την πρώτη δράση παγκόσμιας εμβέλειας που διοργανώθηκε από τη BirdLife International και η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά (σε διεθνή κλίμακα) τον Οκτώβριο του 1993 σε περισσότερες από 100 χώρες. Στην Ελλάδα, η πρώτη «Γιορτή των Πουλιών» διοργανώθηκε το 1987, έχοντας ήδη συμπληρώσει 35 χρόνια συνεχούς δράσης! Kύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και των περιοχών αναπαραγωγής τους, των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές και των τόπων διαχείμασής τους.

Η χώρα μας αποτελεί κρίσιμο πέρασμα για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά και η Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών αποτελεί κάθε χρόνο μια εξαιρετική ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε περιβαλλοντικά το ευρύτερο κοινό σχετικά με την αξία των τοπικών βιοτόπων που έχουν τόσο ανάγκη οι φτερωτοί μετανάστες και να προβάλλουμε τις σχετικές δράσεις του φορέα μας. Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις μπορούμε επίσης να μιλήσουμε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και την ανάγκη να Φέρουμε πίσω τη Φύση καθώς, η απώλεια και η υποβάθμιση των βιοτόπων, αποτελεί έναν από τους κυριότερους και πιο πιεστικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα πουλιά, μεταναστευτικά και μη. Ακόμα και ένα μικρό υγροτοπάκι μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για έναν κουρασμένο φτερωτό ταξιδιώτη.

Σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, πάνω από το 80% των βιοτόπων της Ευρώπης βρίσκονται ήδη σε κακή κατάσταση και είναι πλέον κρίσιμης σημασίας να προχωρήσουμε άμεσα και στη χώρα μας στην αποκατάστασή τους. Αυτό είναι και το κύριο αίτημα της μεγάλης εκστρατείας Restore Nature η οποία υποστηρίχθηκε από σύσσωμη την επιστημονική κοινότητα, εκατοντάδες επιχειρήσεις και πάνω από 1.000.000 πολίτες στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη.»

Σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, πάνω από το 80% των βιοτόπων της Ευρώπης βρίσκονται ήδη σε κακή κατάσταση και είναι πλέον κρίσιμης σημασίας να προχωρήσουμε άμεσα και στη χώρα μας στην αποκατάστασή τους. Αυτό είναι και το κύριο αίτημα της μεγάλης εκστρατείας Restore Nature η οποία υποστηρίχθηκε από σύσσωμη την επιστημονική κοινότητα, εκατοντάδες επιχειρήσεις και πάνω από 1.000.000 πολίτες στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη.

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Γιορτής Πουλιών ξεκινούν με παρατήρηση πουλιών και ολοκληρώνονται με περιβαλλοντικά εργαστήρια και δραστηριότητες για τα παιδιά, παρουσιάσεις, προβολές, εκθέσεις και άλλες δράσεις (κατασκευή φωλιών και ταϊστρών, απελευθέρωση αποθεραπευμένων πουλιών κ.ά.).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook