Χανιά | Η γιορτή νεραντζιού από τον Πολιτιστικό Σούδας – Πλούσιο φωτογραφικό υλικό

χανιά-η-γιορτή-νεραντζιού-από-τον-πολι-1436213

Γιορτή Νεραντζιού διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σούδας και οι διοργανωτές εκδηλώνουν την ικανοποίησή τους για την όμορφη εκδήλωση που ετοίμασαν:

«Για άλλη μια φορά ο ιστορικός και δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος Σούδας, έγινε η αιτία και η αφορμή για να συγκεντρωθούμε όλοι εμείς απόψε εδώ σε μια όμορφη πραγματικά εκδήλωση, στη γιορτή για το Νεράντζι.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σούδας πιστός στη διαχρονικές αρχές του, υπηρετεί με συνέπεια και ακρίβεια την ελληνορθοδόξη παραδόση μας και τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό μας.

Σκοπός της αποψινής εκδήλωσης είναι η αναβίωση της διαδικασίας παραγωγής του ανθόνερου από άνθη Νεραντζιάς με την διαδικασία της απόσταξης, καθώς επίσης και ο μεγάλος διαγωνισμός για την παραγωγή παραδοσιακού γλυκού από άνθη νεραντζιάς, νεράντζια και άλλα εσπεριδοειδή.

Στην Κρήτη αγαπάμε πολύ τα εσπεριδοειδή δέντρα. Ακόμη και σε περιοχές που δεν καλλιεργούνται για εκμετάλλευση, κάθε περβολάρης και γεωργός που σέβεται τον εαυτό του έχει νεραντζιές, λεμονιές και πορτοκαλιές και μανταρινιές. Αλλά και στις αυλές των σπιτιών μας αν υπάρχει τόπος, μια τουλάχιστον λεμονιά απαραιτήτως την έχουμε!

“Νεραντζολεμονιά μου” και “λεμονιά μου” και “λεμονανθέ μου” είναι τρυφερές προσφωνήσεις αγάπης και ανάμεσα σε ερωτευμένους (άλλων εποχών!!!), και από μάνα σε παιδί…

Δεν είναι λίγες οι μαντινάδες που τις περιέχουν. Δείτε δυο που μ’ αρέσουν:

Μια ώρα να ‘χω να σε δω νεραντζολεμονιά μου,

μεγάλη κατασκέπαση βαραίνει την καρδιά μου.

και

Σαν τον ανθό τσι λεμονιάς σε φέρνω στο μυαλό μου

Και χάνεται στι μυρωδιές κάθε παράπονό μου.

Τελειώνοντας συγχαίρουμε από καρδιάς στο πρόσωπο του κυρίου Προέδρου Ηλία Φραγκιαδάκη όλα τα ενεργά και αρωγά μέλη του Συλλόγου.

Κύριε Πρόεδρε όλοις εμείς σήμερα με την παρουσία μας εδώ δημόσια σας δηλώσουμε ότι θα είμαστε πάντοτε δίπλα σας, συνοδοιπόροι στον αγώνα σας και συμπαραστάτες στην κάθε προσπάθεια που καταβάλλετε για να κρατάμε ζωντανό τον πολιτισμό μας, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας και να τον μεταλαμπαδεύσουμε ανόθευτο και ατόφιο στις νεότερες γενιές.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook