Χανιά | Η εκδήλωση τιμής για τους αντάρτες του ΕΛΑΣ τον Αύγουστο του 1944 στον Άνναβο Σελίνου | Photos

χανιά-η-εκδήλωση-τιμής-για-τους-αντάρτ-1498201

Με την λιτή αυτή εκδήλωση το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τιμάει τους αντάρτες του ΕΛΑΣ που στις 4 Αυγούστου του 1944 σε εκείνο το σημείο χτύπησαν τους Ναζί κατακτητές.

Αναλυτικά το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ αναφέρει:

Τιμάμε όλους αυτούς που με το όπλο στο χέρι πάλεψαν απέναντι στην ναζιστική κατοχή , για να κάνει ο λαός κουμάντο στον τόπο του.

Το ιστορικό της μάχης διαβάστηκε από τον Γιώργο Κουμάκη , μέλος του Δ.Σ του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στα Χανιά, ο οποίος αναφέρθηκε και σε μια ακόμα σημαντική μάχη που έδωσε ο λαός της περιοχής στο Αποπηγάδι Σελίνου, την 1 Αυγούστου του 1947. Στην μάχη αυτή του ΔΣΕ της περιοχής με πολυπληθέστερη ομάδα ΜΑΫδων έπεσαν ηρωικά οι μαχητές του ΔΣΕ Σπύρος Σπύρου και Γιάννης Φραγκιουδάκης.

Αντίστοιχα χαιρετισμούς στην εκδήλωση απεύθυναν ο Γιώργος Γιωργιλάκης εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση Σελίνου και ο Σπύρος Δαράκης πρόεδρος της μαρτυρικής κοινότητας Μαλαθύρου, πρώην δήμαρχος Μηθύμνης, μέλος του Δ.Σ. του δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας της Περιόδου 1941-1945 (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ).

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Στέφανος Μυλωνάκης, αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα, να κρατηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη, η συνεισφορά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ στην απελευθέρωση της Ελλάδας την περίοδο της τριπλής φασιστικής κατοχής. Τα διδάγματα της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης παραμένουν ζωντανά στο σήμερα, διδάσκουν ότι ο οργανωμένος λαός μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Η ιστορία του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου διδάσκει ότι το σάπιο γερασμένο καπιταλιστικό σύστημα, βρίσκεται στο τέλος του. Είναι ένα σύστημα που γεννά τον φασισμό, τις κρίσεις, τους πολέμους, την προσφυγιά.

Τα παραπάνω αποδεικνύονται και στις σημερινές συνθήκες, με τον λαό μας να υποφέρει από την αντιλαϊκή επίθεση που εξαπολύουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις του λαού μας. Αποδεικνύεται από την συνεχή υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, από την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας ,στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στο πλευρό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που έχουν ματοκυλίσει δεκάδες λαούς. Η καλύτερη τιμή στους μαχητές του ΕΛΑΣ , σε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για να ηττηθεί το ναζιστικό τέρας, είναι η συνέχιση του αγώνα στις σημερινές συνθήκες, η οργάνωση του λαού μας και η αντεπίθεση του εργατικού-λαϊκού κινήματος, με στόχο να γίνει ο λαός κυρίαρχος στον πλούτο που παράγει.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων. Στεφάνι στο μνημείο κατέθεσαν οι φορείς των Παλαιών Ρουμάτων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φλωρίων, το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, το δίκτυο μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας, της Περιόδου 1941-1945(ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ), η Τ.Ε Χανίων του ΚΚΕ, η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ του πρώην Δήμου Καντάνου.

Το ραντεβού των φίλων και απογόνων της Εθνικής Αντίστασης ανανεώθηκε για την Κυριακή 7 Αυγούστου στο Κατσωματάδο Κισσάμου. Το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ οργανώνει εκδήλωση τιμής με αφορμή την 78η επέτειο από την μάχη στην σήραγγα Τοπολίων. Στο συγκεκριμένο σημείο στις 9 Αυγούστου του 1944 οι μαχητές του ΕΛΑΣ έδωσαν ένα ακόμα χτύπημα στους Ναζί εισβολείς.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook