Χανιά | Η αγαπημένη μας ΟΚΤΑΒΑ επιστρέφει με ολοκαίνουργια τραγούδια – Τι λέει ο Γιάννης Ψαρουδάκης

χανιά-η-αγαπημένη-μας-οκταβα-επιστρέφ-1451213

Οι ΟΚΤΑΒΑ, το μουσικό συγκρότημα από τα Χανιά με συνεχή 25ετή παρουσία σε μουσικές σκηνές και συναυλίες σ΄ όλη την Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, παρουσιάζει τον τέταρτο κύκλο τραγουδιών της (cd), με τίτλο «Ασκήσεις Αυτογνωσίας».

Ο Γιάννης Ψαρουδάκης, ο ιδρυτής και η κινητήρια μορφή του χανιώτικου συγκροτήματος, μίλησε στο Zarpa Radio 89,6 και στον Δημήτρη Παππά για τη νέα αυτή δουλειά:

«Πρόκειται για συνολικά 11 τραγούδια, τα 10 από τα οποία γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας. Εξαίρεση αποτελεί το τραγούδι «Χανιά, του κόσμου το μπαλκόνι» που ερμηνεύει η Εμμανουέλα Χιωτάκη και ηχογραφήθηκε το 2019. Το cd αυτό έρχεται επτά χρόνια μετά την κυκλοφορία της προηγούμενης δουλειάς μας και κυκλοφορεί σε όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα (spotify, apple music κλπ) καθώς και στο κανάλι της Οκτάβας στο You Tube (ΕΔΩ). Εκεί, τα τραγούδια θα ανεβαίνουν σταδιακά, ένα κάθε λίγες μέρες, ενώ για να παίρνετε ειδοποιήσεις για τα νέα τραγούδια, πατήστε «Εγγραφή»

Ήδη έχει ανέβει το «Ζηλεύω», ένα ντουέτο με την Φρόσω Κοσσυβάκη και τον Γιάννη Σίνη, σε μουσική Γιάννη Ψαρουδάκη και στίχους Βασίλη Μουλούδη:

αλλά και το τραγούδι «Ο πόνος της αγάπης» που ερμηνεύει ο Δημήτρης Ζερβουδάκης σε μουσική και στίχους Γιάννη Ψαρουδάκη:

Όπως λέει ο κ. Ψαρουδάκης: «Με τον Δημήτρη γνωριζόμαστε από τη δεκαετία του ’80, φοιτητές και οι δύο, εκείνος στο Οικονομικό, εγώ στο Φυσικό. Φτιάξαμε το συγκρότημα «Νέοι Επιβάτες», μετά μας πήρε ο Γιάννης Μαρκόπουλος για συναυλίες μαζί του σε όλη την Ελλάδα και έχουμε από τότε μια ισχυρή και στέρεα σχέση, οπότε μόλις του ζήτησα να πει ένα κομμάτι στο νέο cd, δέχτηκε με χαρά».

Μουσικά τα τραγούδια κινούνται στο αμέσως αναγνωρίσιμο ύφος του συγκροτήματος με την ανάμιξη πολλών διαφορετικών κόσμων σε ένα ιδιαίτερο και γοητευτικά οικείο ήχο, ενώ η θεματική των στίχων διατυπώνει τα σύγχρονα και τα παλιότερα ερωτήματα της ζωής, πότε μέσα από το γέλιο και την ελαφριά διάθεση και πότε μέσα από την «μοναξιά του πλήθους» των σημερινών συνθηκών.

Ο ιδρυτής της ΟΚΤΑΒΑΣ Γιάννης Ψαρουδάκης

Σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο διαδίδονται και γίνονται γνωστά πια τα τραγούδια, ο κ. Ψαρουδάκης τόνισε: «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα πια. Όλα κινούνται μέσω ίντερνετ, οι απολαβές είναι πολύ μικρές και οι δημιουργοί δεν έχουν απαιτήσει αυτά που πρέπει να απαιτήσουν για να έχουν οικονομική ανταμοιβή για τα έργα τους που κυκλοφορούν μέσω ίντερνετ. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανά τα έσοδα από τις θεάσεις του you tube να συντηρήσουν έναν καλλιτέχνη. Το επάγγελμα του δημιουργού έχει γίνει πλέον χόμπι και μάλιστα ακριβό χόμπι γιατί πρέπει να πληρώσεις στούντιο, μουσικούς και συγχρόνως να είσαι εσύ ο ίδιος ο παραγωγός και ο διαφημιστής του έργου σου. Τώρα πια, σχεδόν όλες οι παραγωγές είναι αυτόνομες.

«Δυστυχώς η πανδημία άλλαξε τελείως τον χώρο μας αλλά και τον τρόπο διασκέδασης. Τώρα υπάρχει ο φόβος μην κολλήσεις κάτι, όποτε πολύ πιο δύσκολα ο κόσμος μαζεύεται σε κλειστούς χώρους και είναι πολύ πιο δύσκολο με αυτές τις συνθήκες να συντηρήσεις μεγάλα συγκροτήματα. Πλέον κάνουμε επιλεγμένες εμφανίσεις – συναυλίες που παίζουμε τα δικά μας τραγούδια»

Όπως συνήθως συμβαίνει στην σύγχρονη δισκογραφία, οι ΟΚΤΑΒΑ είναι εκτός από δημιουργοί, παραγωγοί και διακινητές του έργου, που ψάχνει να βρει τον χώρο του σ΄ έναν κόσμο που συνεχώς γεμίζει με άλλες προτεραιότητες και αναζητήσεις.

Το συγκρότημα που έχει αγαπηθεί πάρα πολύ από τους Χανιώτες, έχει καταγράψει τεράστια επιτυχία 27 χρόνια ενώ θα μπορούσε να πει κανείς ότι κατέχει και ένα μικρό παγκόσμιο ρεκόρ ως προς την μακροζωία ενός μουσικού σχήματος σε μία επαρχιακή πόλη. Επίσης, έχει συνεργαστεί δισκογραφικά με τον Δημήτρη Μητροπάνο, την Ελένη Βιτάλη, τον Βασίλη Σκουλά, την Γεωργία Νταγάκη και την Ερωφίλη, καθώς και τους Δημήτρη Ζερβουδάκη και Κώστα Μάντζιο στη νέα αυτή δουλειά.

Τέλος, ο Γιάννης Ψαρουδάκης μίλησε για την μεγάλη αγάπη που έχει στο να γράφει μουσικές για ντοκιμαντέρ, ταινίες κλπ: «Είναι κάτι που μου αρέσει πολύ, να βάζω δηλαδή μουσική σε εικόνες. Έχω κάνει μουσικές για αρκετές ταινίες μικρού μήκους. Η τελευταία ήταν μία ταινία του Στέλιου Πολυχρονάκη, πριν περίπου 6 μήνες. Μία ταινία που έχει μία πορεία και στο εξωτερικό και μάλιστα πήρε 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Σόφιας, στο Φεστιβάλ Βιέννης κ.α. Πριν μερικά χρόνια είχαμε ξανασυνεργαστεί για μια ταινία η οποία μάλιστα πήρε το πρώτο βραβείο μουσικής στο φεστιβάλ μικρού μήκους της Δράμας. Έχω πάρει ένα ακόμα βραβείο το 2007 για την ταινία «Προσοχή Αρκούδα» που είχε βραβευτεί στο διεθνές φεστιβάλ ανωνύμων δημιουργών Πάτρας. Αυτές τις μέρες γράφω τη μουσική για το νέο ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη και συνεργάτη σας Μανώλη Παπαδάκη με τίτλο «Θέρισο, η αετοφωλιά των Λευκών Ορέων»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook