Χανιά | Γυμναστήρια σε απόγνωση – Μετά την τηλεκπαίδευση, η… τηλεγυμναστική

χανιά-γυμναστήρια-σε-απόγνωση-μετά-1171133

Από τους βαρύτερα πληττόμενους κλάδους εξαιτίας των μέτρων κατά του κορονοϊού είναι τα γυμναστήρια, μιας και παραμένουν κλειστά χωρίς καμία δυνατότητα έστω τμηματικής λειτουργίας, ενώ θεωρούνται ταυτόχρονα ως σημεία εύκολης μετάδοσης της ασθένειας, πράγμα που τα τοποθετεί στις τελευταίες θέσεις, όταν σχεδιάζει κανείς άνοιγμα των επιχειρήσεων.

«Δουλέψαμε περίπου 4 μήνες από το καλοκαίρι, τον Νοέμβριο ξανακλείσαμε και παραμένουμε κλειστά. Πληρώναμε όμως ενοίκια, έστω και στο 60% και επειδή τα γυμναστήρια είναι μεγάλοι χώροι, έχουν και μεγάλα ενοίκια«, λέει στο zarpanews.gr ο Δημήτρης Σκαράκης, ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου «Olympiko» στα Χανιά. «Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι σταγόνα στον ωκεανό, μόνο το ενοίκιο είναι διπλάσιο από την επιστρεπτέα που παίρνω. Έχω προσωπικό σε αναστολή, υπάρχουν όμως και άλλα έξοδα που δεν σταματάνε, όπως για τον εξοπλισμό που έχουμε αγοράσει στο γυμναστήριο. Έσοδα όμως δεν έχουμε».

«Δεν επιτρέπεται ούτε το personal training σε κλειστό χώρο, η κατάσταση είναι απελπιστική. Από τους τελευταίους 10 μήνες, τους 7 είμαστε κλειστά», λέει ο Αντώνης Βουρδουμπάκης, ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου «Palmos». «Είμαστε στο έλεος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το προσωπικό είναι σε αναστολή. Κάποιοι συνάδελφοι κάνουν διαδικτυακά μαθήματα, αλλά στο ίντερνετ μπορεί εύκολα να βρει κανείς οδηγίες και βίντεο για να κάνει γυμναστική και δεν νομίζω ότι μπορούμε να ανταγωνιστούμε σε αυτό το πεδίο.»

Παρόλα αυτά, κάποιοι το προσπαθούν. Ο Γιάννης Κατσανεβάκης, ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου «Team Health Studio», γυμνάζει ανθρώπους μέσω ίντερνετ, έχοντας προνοήσει γι’ αυτό από το καλοκαίρι:

«Πήραμε τον εξοπλισμό για να κάνουμε streaming μετά την πρώτη καραντίνα και έχουμε στόχο να κρατήσουμε την online εκγύμναση ακόμα και όταν τελειώσουν τα μέτρα και ανοίξουμε. Σε σχέση με την κανονική πελατεία που είχαμε, στο διαδικτυακό έχουμε περίπου το 20%. Χρησιμοποιώ το Zoom για να κάνω την εκγύμναση. Βέβαια, δεν είναι λύση αυτό, πραγματική λύση θα ήταν να μας επέτρεπαν έστω τα ιδιαίτερα, έστω με μέτρα προφύλαξης και αποστάσεις», λέει ο κ. Κατσανεβάκης.Άλλοι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων φαίνεται πως σκέφτονται να επεκταθούν… διαδικτυακά στο άμεσο μέλλον:

«Έχουμε μπει σε πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης που επιδοτεί αγορά εξοπλισμού για διαδικτυακό streaming, αλλά να ξεκινήσουμε μέσω ίντερνετ μπορεί να γίνει μόνο όταν ανοίξουμε», λέει ο Μάνος Γρυλλάκης, ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου «Planet Fitness», ο οποίος έχει μια κάπως πιο αισιόδοξη προσέγγιση για την κατάσταση: «Πολύ θετικό είναι ότι δεν έχουμε το ενοίκιο για Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ικανοποιητική, αν βέβαια παραμείνει ότι πρέπει να επιστραφεί η μισή. Όμως, ελπίζαμε να ανοίγαμε στις αρχές Μαρτίου, αλλά με αυτά που γίνονται τώρα, μας βλέπω για μετά το Πάσχα«.Διχογνωμία υπάρχει όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να ανοίξουν τα γυμναστήρια:

«Αν μπορούσαν να μας άνοιγαν έστω και με περιορισμό ατόμων ανά τετραγωνικό, θα ήταν μεγάλη βοήθεια«, λέει ο κ. Σκαράκης. Ο κ. Γρυλλάκης, από την άλλη, υποστηρίζει ότι «εξαρτάται από το τί περιορισμοί θα είναι αυτοί, αν μας ανοίξουν όπως το καλοκαίρι, θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε. Αν όμως είναι περιορισμοί 15-20 τετραγωνικών ανά άτομο, περισσότερο ζημιά θα κάνει, ειδικά στα μεγάλα γυμναστήρια.»

Εκείνο που επισημαίνουν οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων είναι πως χωρίς άθληση, η δημόσια υγεία πλήττεται. «Ετοιμάζεται έρευνα σε πανελλαδικό επίπεδο για την ωφέλιμη επίδραση των γυμναστηρίων στην υγεία και στόχος είναι να αναγνωριστεί αυτό από το κράτος. Ένα ευρώ στον αθλητισμό εξοικονομεί περίπου 30 ευρώ δαπανών για την υγεία«, τόνισε ο κ. Σκαράκης, επισημαίνοντας ότι την προσπάθεια να ολοκληρωθεί η έρευνα αυτή και να ενημερωθεί η κυβέρνηση, έχει αναλάβει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυμναστηρίων.

Προς το παρόν πάντως, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, είναι να περιμένουν.

Και να ελπίζουν.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook