Χανιά | Γρίπη: Συνταγογράφηση εμβολίων ναι, εμβόλια… όχι ακόμα

χανιά-γρίπη-συνταγογράφηση-εμβολίων-1112093

Ανοίγει από σήμερα η πλατφόρμα για την συνταγογράφηση του εμβολίου για την εποχική γρίπη, τα εμβόλια όμως ακόμα δεν έχουν φτάσει στα φαρμακεία και η διάθεσή τους αναμένεται να ξεκινήσει από τις 5 Οκτωβρίου, όπως δήλωσε στο zarpanews.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, Μανώλης Κατσαράκης.

«Τα φαρμακεία δεν έχουν εφοδιαστεί, ούτε στα Χανιά, ούτε στην υπόλοιπη χώρα», είπε ο κ. Κατσαράκης, προσθέτοντας ότι «έχει δοθεί οδηγία τα εμβόλια να συγκεντρωθούν πρώτα στις αποθήκες των εισαγωγέων και μετά να προωθηθούν μαζικά στα φαρμακεία, ώστε στη συνέχεια να υπάρξει επάρκεια παντού, με 2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου να αναμένονται από τις 5 Οκτωβρίου».

Οι συνταγές για το εμβόλιο που θα εκδίδουν οι γιατροί, δεν θα έχουν τη συνήθη ημερομηνία λήξης, αλλά θα διαρκούν ως το τέλος του χρόνου, ώστε να μη χρειαστεί κανείς να «ξαναγράψει» τη συνταγή, που σημαίνει ότι όποιος θέλει, μπορεί να την προμηθευτεί από σήμερα.

«Από την ημέρα λήψης του εμβολίου, απαιτούνται 15 μέρες για να δημιουργηθεί ανοσολογική απάντηση που διαρκεί περίπου ένα εξάμηνο. Γι’ αυτό συνιστάται οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν από τα μέσα Οκτωβρίου, ώστε να πιάσουν όλο το διάστημα από τον Νοέμβριο ως τις αρχές Μαΐου. Η εμφάνιση του ιού αναμένεται από τις 20 Δεκεμβρίου και ως τα μέσα Φεβρουαρίου, και αυτή η περίοδος επικαλύπτεται κατά πολύ με αυτόν τον τρόπο. Έτσι δε θα χρειαστεί να γίνει επαναληπτικό εμβόλιο», δήλωσε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών.

Συνολικά έχουν παραγγελθεί 4.100.000 δόσεις εμβολίου. Το εμβόλιο κάθε χρόνο είναι διαφορετικό, καθώς ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται πολύ εύκολα. Μάλιστα, λόγω κορονοϊού και της ευαισθητοποίησης που έχει προκαλέσει, αναμένεται να υπάρξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για και για το αντιγριπικό εμβόλιο από τους πολίτες, σημείωσε ο κ. Κατσαράκης.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook