Χανιά | «Γραμπούσα το Παλλάδιο της Κρητικής Λευτεριά»: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση του δήμου Κισσάμου | Photos

χανιά-γραμπούσα-το-παλλάδιο-της-κρητ-1285864

Το Σάββατο 18/09/2021, με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, πραγματοποιήθηκε στη νήσο της ήμερης Γραμβούσας, από την επιτροπή «Κίσσαμος ’21 – ’21» του δήμου Κισάμου.

Παρουσία του δημάρχου Κισσάμου κ. Μυλωνάκη Γεωργίου, της εντεταλμένης περιφερειακής συμβούλου και προέδρου της επιτροπής «Χανιά ’21- ’21» κας Σοφίας Μαλανδράκη, των

αντιδημάρχων κ. Μαυροδημητράκη Σπύρο και Κελαΐδή Γιάννη, των δημοτικών συμβούλων,

του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κισσάμου κ. Βαγγέλη Χουδαλάκη και πλήθος Κισσαμιτών, εκδήλωση, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση, με τίτλο: «Γραμπούσα το Παλλάδιο της Κρητικής Λευτεριάς».

Ταυτόχρονα έγιναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου στους προμάχους της Ελευθερίας της Κρήτης. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κα. Νεκταρία Λαϊνάκη, αρχιτέκτων μηχανικός.

Αφού έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον αιδεσιμότατο π. Μιχαήλ Ψαράκη. Στεφάνι κατάθεσαν, ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Μυλωνάκης, η Περιφερειακή σύμβουλος κ. Μαλανδράκη Σοφία, από το σύλλογο Ριζιτών «η Κίσσαμος» ο κ. Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος, από τον πολιτιστικό σύλλογο Γραμβούσας, ο πρόεδρος κ. Ξενοφώντας Ξηρουχάκης και από τον Σύλλογο προβολής Κισσάμου «η Γραμβούσα» ο κ. Μακράκης Γεώργιος.

Χαιρετισμό απηύθυναν, ο δήμαρχος Κισσάμου κ Μυλωνάκης Γεώργιος, η Περιφερειακή σύμβουλος κα. Σοφία Μαλανδράκη και ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Γραμβούσας κ. Ξενοφώντας Ξηρουχάκης.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο κ. Παρασκάκης Θεόδωρος, εικαστικός, που μίλησε για το μνημείο και τους συμβολισμούς του.

Ακολούθως, ο κ. Γεωργιλάκης Γεώργιος, μίλησε για την σημαία του αγώνα, ακριβές αντίγραφο της οποίας βρίσκονταν στην εκδήλωση, μετά από την παραχώρηση της από τον κ. Μαρτσάκη Αντώνη.

Έπειτα, το λόγο πήρε ο κεντρικός ομιλητής κ. Φουρναράκης Κωνσταντίνος, προϊστάμενος του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, που παρουσίασε την ομιλία του με τίτλο: «Γραμβούσα το παλλάδιο της Κρητικής Λευτεριάς» μία ομιλία εμπεριστατωμένη, εμπνευσμένη και καθόλα άρτια που καθήλωσε το κοινό, μιλώντας για τους Γραμβουσιανούς Ήρωες, τα ιστορικά γεγονότα, τη δόξα της Κισσάμου και της Κρήτης!

Κατά τη διάρκεια της ιστορικής εκδήλωσης, συμμετείχε η Φιλαρμονική του Δήμου Κισσάμου Ειρηναίος Γαλανάκης με μαέστρο τον κ. Κουτσογιαννάκη Σπύρο και ο Σύλλογος Ριζιτών «η

Κίσσαμος» που απέδωσε αριστοτεχνικά τα ριζίτικα τραγούδια.

Την εκδήλωση έκλεισε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού και πρόεδρος της Επιτροπής «Κίσσαμος ’21 – ’21» κ. Χαχλάκης Γεώργιος, αποδίδοντας στίχους του Αθανασίου Δεικτάκη, με αφορμή το «Κίσσαμος 4/8/2020» γεγονός και ευχαρίστησε στο τέλος όλους όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση και να ολοκληρωθεί ένα χρέος που περίμενε 200 ολόκληρα χρόνια!

Παρακάτω τα ευχαριστήρια του δήμου Κισσάμου για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης:

«Ευχαριστούμε θερμά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και συγκεκριμένα, την κα Βλαζάκη, τον κ. Βεργεράκη, τον κ. Πατεράκη και τον κ. Φαντακη που χωρίς τις δικές τους εγκρίσεις και ενέργειες, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτής της ιστορικής σημασίας γεγονός στο συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο.

Σε ότι αφορά την κατασκευή του μνημείου ευχαριστούμε θερμά τον κ. Καστανάκη Γιώργο για την δωρεά της πέτρας, τον κύριο Γοναλάκη Νικόλαο για το χτίσιμο και τον κ. Παρασκάκη Θεοδώρο για τον εμπνευσμένο σχεδιασμό.

Επίσης ευχαριστούμε για την παρουσία τους, την κα Μαλανδράκη Σοφία, τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης κ. Φουρναράκη Κωνσταντίνο, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γραμβούσας και τον πρόεδρο της κ. Ξενοφώντα Ξηρουχάκη, τονίζοντας στο σημείο αυτό ότι δίχως τη συμβολή τους δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί το μνημείο.

Επιπλέον ,το σύλλογο Ριζιτών «η Κίσσαμος», τη Φιλαρμονική του Δήμου Κισσάμου «Ειρηναίος Γαλανάκης», τον πολιτιστικό σύλλογο «ο Γηγενής» με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, τον Ερυθρό Σταυρό και τον κ. Καπή Στέφανο, τον κ. Σκαλίδη Γιώργο και κ. Μιχελιδάκη Νίκο για την ηχητική κάλυψη, την εταιρεία Cretan Daily Cruises του κ. Χηνόπουλου Περικλή για τη δωρεάν μεταφορά όλων μας στο νησί, την πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κισσάμου κα Ξηρουχάκη Άλκηστη, τον κύριο Θεοφάνη Δασόπουλο για την βιντεοσκόπηση, την επιτροπή «Κίσσαμος ’21 – ’21» και συγκεκριμένα, την κα. Λαϊνάκη Νεκταρία, τον κ. Γεωργιλάκη Γεώργιο και τον κ. Θεόδωρο Παρασκάκη.

Τέλος τον κ. Σημαιάκη Μιχάλη για τη βοήθειά του και όλο τον κόσμο που τίμησε με την

παρουσία του την ιστορική αυτή ημέρα και εκδήλωση.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook