Χανιά | Γονείς και εφηβεία: «Ένα παιδί χωρίς όρια είναι αφύλακτο στους κινδύνους» | Συμβουλευτική ομιλία-συζήτηση στο ΓΕΛ Σούδας

χανιά-γονείς-και-εφηβεία-ένα-παιδί-χ-993579

Μεταβατική και πολύ κρίσιμη περίοδος στην ζωή κάθε ατόμου παραδέχθηκαν ότι είναι η εφηβεία, γονείς που συγκεντρώθηκαν στο Γενικό Λύκειο Σούδας σε Ομιλία με θέμα: «Λειτουργικές σχέσεις γονέων – εφήβων», με εισηγήτρια την Μαίρη Παρασκευοπούλου (Συστημική ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Θεραπεύτρια) που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο το απόγευμα της Τετάρτης.

Η περίοδος που διαρκεί περίπου επτά χρόνια, στοχεύει στην ανεξαρτησία του ατόμου, ώστε να αυτοπροσδιοριστεί ως προσωπικότητα, καθώς και να προσανατολιστεί σεξουαλικά, επισήμανε η κα Παρασκευοπούλου, συζητώντας με τους γονείς για τις στάσεις και τις συμπεριφορές των νεαρών ατόμων, που άλλα βιώνουν την εφηβεία σαν έκρηξη, ενώ άλλα αρκετά ήπια.Χαρακτηριστικό της περιόδου, ξεκαθάρισε ότι είναι η αμφιθυμία, ενδεικτική της εσωτερικής σύγκρουσης που νιώθει ο κάθε έφηβος, ενώ μπερδεύει και τους γονείς, που συχνά, ωστόσο, στέλνουν και οι ίδιοι αντιφατικά μηνύματα.

Με το πέρας του καιρού ο έφηβος αναζητά ταυτότητα μέσα και έξω από την οικογένειά του, αποζητά να του συμπεριφέρονται ως ενήλικα, καθώς και να του αναγνωρίζεται ελευθερία και αυτονομία.Όπως είναι φυσικό, αναπόφευκτες είναι μερικές φορές οι συγκρούσεις, αφού οι γονείς δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν τα όρια και την αυτονομία του παιδιού. Σε αυτό το κομμάτι είναι απαραίτητη η σταθερότητα, ξεκαθαρίζει η κα Παρασκευοπούλου, ώστε να τηρείται η συμφωνία για τα όρια και την αντιμετώπιση του νέου και από τις δύο πλευρές.Η στάση των γονέων είναι ξεκάθαρη… πρόκληση, αφού πρέπει να είναι ευέλικτοι, ώστε να είναι υποστηρικτικοί, να μην παρεμβαίνουν όταν δεν πρέπει, να είναι διακριτικοί, όχι όμως και αποστασιοποιημένοι. Οφείλουν να έχουν ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας με τους νέους, να βάζουν όρια, να αφήνουν όμως και περιθώριο αυτονομίας για διαμόρφωση της κρίσης του παιδιού σε θέματα συμπεριφοράς, μελέτης, επιλογής παρέας κλπ.

Ακόμη, τονίστηκε η σημασία που έχουν τα όρια, αφού ένα παιδί που δεν έχει είναι αφύλακτο στους κίνδυνους. Είναι το πλαίσιο για να κινηθεί, αφού βάζουν έστω και τυπικούς κανόνες στο «χάος».

Με το πέρας της συζήτησης, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του.zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook