Χανιά | Γιορτάζει σήμερα το ιστορικό εκκλησάκι της Αγίας Άννας στην Κίσαμο | Photos

χανιά-γιορτάζει-σήμερα-το-ιστορικό-εκ-1492808

Γιορτάζει σήμερα το ιστορικό εκκλησάκι της Αγίας Άννας στην περιοχή της Ποταμίδας στην Κίσαμο. Σύμφωνα με την εκκλησία, 25 Ιουλίου είναι η κοίμηση της Αγίας Άννης.

Πρόκειται για ένα ναό που χρονολογείται από την εποχή των Ενετών. Το μικρό εκκλησάκι έχει γίνει αντικείμενο αρχιτεκτονικής ανάλυσης από την σχολή αρχιτεκτόνων μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εκκλησάκι αυτό το διάστημα γίνονται εργασίες συντήρησης.

Η Αγία Άννα είναι η εκκλησία χάρη στην οποία ονομάστηκε η ομώνυμη γειτονιά της Ποταμίδας. Μπροστά από τον προαύλιο χώρο της υπάρχει ένα μεγάλο πλάτωμα και απέναντι βρίσκεται μια σύγχρονη εκκλησία, η Αγία Παρασκευή.

Η κάτοψη της είναι ορθογωνική, μακρόστενη και στεγάζεται με θόλο. Χρονικά τοποθετείται μάλλον κατά τα ενετικά χρόνια , όπως αναφέρουν μαρτυρίες κατοίκων αλλά και αποκαλύπτουν ορισμένες λεπτομέρειες της κατασκευής της. Το κτίσμα βρίσκεται δίπλα από το «κρυφό σχολείο», επιγραφή του οποίου αναφέρει ως ημερομηνία κατασκευής το 1504 μ.Χ. Θα μπορούσε λοιπόν ο συνδυασμός των δύο κτισμάτων να αποτελεί ένα από τους παλιούς πυρήνες του χωριού.

Ο χρόνος έχει αφήσει έντονα τα σημάδια του πάνω στο κτίσμα. Πιο συγκεκριμένα, ο θόλος και οι τοίχοι παρουσιάζουν έντονες και εκτεταμένες ρηγματώσεις και παρατηρώντας την όψη της εκκλησίας βλέπει κανείς πως υπάρχει έντονη διαφορά κλίσης στη διαμόρφωση της στέγης.

Μαρτυρίες κατοίκων του χωριού, αναφέρουν πως πάνω από την Αγία Άννα υπήρχε αρχαίο νεκροταφείο το οποίο διέσχιζαν κεραμεικά αυλάκια που χρησιμοποιούνταν για την ομαλή ροή των βρόχινων νερών.Κατά τη δεκαετία του ’60 όμως τα αυλάκια αυτά μπαζώθηκαν, με αποτέλεσμα το νερό να μην μπορεί να βρει διέξοδο. Έτσι τα υπόγεια ρεύματα που δημιουργήθηκαν φαίνεται ότι διάβρωσαν το έδαφος κάτω από την εκκλησία. Η σημερινή της κατάσταση μπορεί να οφείλεται είτε σε καθιζήσεις είτε σε σεισμό είτε και σε συνδυασμό των δύο. Η εκκλησία κρίνεται ακατάλληλη για χρήση καθώς καθίσταται επικίνδυνη λόγω των μεγάλων βλαβών του φέροντα οργανισμού της.

Πηγές: Kατερίνα Ψαράκη – Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο

zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook