Χανιά | Γιορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Μονή Γωνιάς | Photos

χανιά-γιορτάστηκε-η-κυριακή-της-ορθοδ-1398462

Σεμνοπρεπώς και ιεροπρεπώς εορτάστηκε η μεγάλη εορτή της πίστεως και ευσεβείας στην Ι. Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Γωνιάς, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου. Της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευσις των ιερών Εικόνων πέριξ του καθολικού της Μονής. Στον σύντομο χαιρετισμό του ο προεξάρχων Ιεράχης αναφέρθηκε εις την αξία και σημασία του ανθρωπίνου προσώπου ως εικόνας του Θεού το οποίο, όπως είπε:

«βάρβαρα και απάνθρωπα ευτελίζεται και συνθλίβεται από τις θηριωδίες των πολεμάρχων στην Ουκρανία», καταδικάζοντας την πολεμική αυτή εισβολή ως «το μεγαλύτερο έγκλημα της σύγχρονης ιστορίας». Καλωσορίζοντας, με λόγους θερμούς, τον Αιδ. Πρωτ. π. Δημήτριο Λινό, Καθηγητή Χειρουργικής του ΕΚΠΑ, του απεύθυνε τον λόγο. Ο π. Λινός αναφέρθηκε στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας: «Ο Χριστός μας καλεί σε διάφορες φάσεις της ζωής μας περιμένοντας να του πούμε το ναι. Ας ανοίξουμε λοιπόν την πόρτα της καρδιάς μας και να πούμε ναι Κύριε σε ακολουθούμε», κατέληξε.

Στην παρακείμενη Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης ακολούθησε εόρτια εκδήλωση, καθώς η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί την επίσημη εορτή του Ιδρύματος. Κεντρικός ομιλητής ο Αιδ. Πρωτ. π. Δημήτριος Λινός, Καθηγητής Χειρουργικής του ΕΚΠΑ ως και κορυφαίων Πανεπιστημίων της Αμερικής, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η αξία του θανάτου». Την εκδήλωση χαιρέτισε και συντόνισε ο Γεν. Δντής του Ιδρύματος Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος σημείωσε ότι ο φετινός εορτασμός είναι ο 54 ος του Ιδρύματος και ο πρώτος δια ζώσης μετά από τα 2 χρόνια της λοιμικής νόσου. Επιπροσθέτως ο κ. Ζορμπάς αναφέρθηκε στην συμβολή της Ακαδημίας εις τον διάλογο και την καταλλαγή, με αφορμή τα θλιβερά γεγονότα του πολέμου στην Ουκρανία. Καλωσόρισε τον ομιλητή, τον οποίο και σύστησε εις το πυκνό ακροατήριο.

Ο εκλεκτός ομιλητής αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, Πρόεδρο Δ.Σ. της ΟΑΚ, δια την πρόσκληση και τον κ. Ζορμπά δια την φιλοξενία, αναφέρθηκε εις το «μυστήριο του θανάτου», χαρακτηρίζοντας τον ως: «προσβολή της ολότητας της ανθρώπινης φύσης», «χωρισμό που δεν είναι χωρισμός» και ως «ένα χάσμα που δεν είναι αγεφύρωτο», καθώς όπως σημείωσε: «Όλοι, ζώντες και κεκοιμημένοι, συναντώμεθα γύρω από το ιερό θυσιαστήριο, στην Θεία Λειτουργία, στο ιερό δισκάριο και το άγιο Ποτήριο».

Ακολούθως ο Σεβ. Πρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος κ. Αμφιλόχιος, χαιρέτισε, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τόσο τον εκλεκτό ομιλητή, όσο και όλους τους παρόντες. Αναφέρθηκε στο πως ο δυτικός κόσμος και πολιτισμός αντιμετωπίζει τον θάνατο που, όπως είπε: «ανίκανος και ανήμπορος να τον νικήσει, μάταια προσπαθεί να τον αγνοήσει» και πως η Εκκλησία μας, με αναφορά εις τον Όσιο Πορφύριο: «Δεν υπάρχει θάνατος για όποιον είναι μέσα στην Εκκλησία. Δεν θα δοκιμάσει την πεθαμενίλα».

Πλήθος κόσμου μετείχε τόσο στην Θεία Λειτουργία, όσο και εις την εορτή της Ακαδημίας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου στο Δ.Σ. του Ιδρύματος, Μοναστικές Αδελφότητες, Βουλευτές του Νομού, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης κ. Π. Μπαριτάκης, εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη, όλοι οι Δήμαρχοι της περιοχής, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Διοικητές Μονάδων και εκπρόσωποι Στρατιωτικών, Αστυνομικών, Πυροσβεστικών κ.α. Αρχών, Πρόεδροι Φορέων και Συλλόγων και πλήθος κόσμου. Στον εκλεκτό ομιλητή ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός απένειμε, εκ μέρους του Δ.Σ. του Ιδρύματος, το αναμνηστικό ενθύμημα των 50 χρόνων ζωής και μαρτυρίας του Ιδρύματος.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook