Χανιά | Γιατί παραμένει κλειστός ο δρόμος Μαχαιροί – Ραμνή στον Αποκόρωνα – Ανακοίνωση Περιφέρειας

χανιά-γιατί-παραμένει-κλειστός-ο-δρόμ-1427051

Σχετικά με το κλείσιμο της επαρχιακής οδού 49, «Νέο Χωριό – Φρες – Βρύσες δια Μαχαιρών, Ραμνής, Μελιδονίου, Πεμονίων, Τζιτζιφέ και Βαφέ» στο τμήμα «Μαχαιροί έως Ραμνή» και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το τμήμα της επαρχιακής οδού θα παραμείνει κλειστό, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα εξής:

Το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου 2021 σημειώθηκε μεγάλη κατολίσθηση στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει τους Μαχαίρους με τη Ραμνή στο Δήμο Αποκορώνου. Η κατολίσθηση συνεχίστηκε έως και τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας. Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Χανίων απομάκρυνε τους τεράστιους όγκους, ενώ λόγω μεγάλης επικινδυνότητας αποφασίστηκε να αποκλειστεί το επίμαχο τμήμα και η κυκλοφορία των οχημάτων να γίνεται από τη διαδρομή Ραμνή – Καρές – Μελιδόνι – Πεμόνια – Φρε – Άγιοι Πάντες και από το τοπικό οδικό δίκτυο.

Παράλληλα από την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων λήφθηκαν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (απαγόρευση κυκλοφορίας) στο τμήμα «Μαχαιροί έως Ραμνή».

Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, έπειτα από διαδοχικές αυτοψίες που πραγματοποίησε με στελέχη της Υπηρεσίας και σε συνεργασία με εξειδικευμένους γεωτεχνικούς συνεργάτες, διαπίστωσε ότι η κατάσταση των πρανών ακόμα και μετά την απομάκρυνση των βράχων από τα πρανή, εξακολουθεί να κρίνεται επικίνδυνη, και πιθανολογείται ότι οι κατολισθήσεις θα επαναληφθούν μετά την εκδήλωση νέων βροχοπτώσεων.

Για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Χανίων, ανάθεσε άμεσα την εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης προκειμένου να προταθεί η βέλτιστη τεχνικά λύση.

Παράλληλα προχώρησαν και οι διαδικασίες για την χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης ώστε να ανατεθεί άμεσα και η εκτέλεσή του. Η μελέτη, προϋπολογισμού 1,7 εκ. €, παραδόθηκε στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, η οποία ολοκληρώνει τον έλεγχο προκειμένου να προχωρήσει στην έγκρισή της.

Μέχρι και την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης που θα προκριθούν από τις παραπάνω μελέτες, και επειδή δεν υπάρχει τρόπος να εξασφαλισθεί η ασφαλής διέλευση των οχημάτων, η υπηρεσία μας κρίνει ότι το τμήμα «Μαχαιροί έως Ραμνή» θα πρέπει να παραμείνει κλειστό. Για το λόγο αυτό με την αριθμό 04/2022 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κρήτης, εγκρίθηκε η διακοπή κυκλοφορίας επ’ αόριστον, λόγω της αδυναμίας για την πρόβλεψη των χρονικών απαιτήσεων για την ολοκλήρωση της μελέτης, της διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου και τέλος το χρονικό διάστημα για την εκτέλεση των εργασιών.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι πρόκειται για ένα δύσκολο τεχνικά έργο για το οποίο δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί εκ των προτέρων ο ακριβής χρόνος ολοκλήρωσης των απαιτούμενων εργασιών για την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Η Υπηρεσία σε κάθε περίπτωση, γνωρίζοντας την ταλαιπωρία που προξενείται στους διερχόμενους, είτε μόνιμους κατοίκους είτε επισκέπτες, θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την ολοκλήρωση του έργου το συντομότερο δυνατόν για την απόδοσή τους σε χρήση.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook