Χανιά | Γιατί μπήκαν τα πρόστιμα στα μαγαζιά του Ενετικού Λιμανιού – Τι αποκαλύφθηκε στη συνέλευση των καταστηματαρχών | Photos

χανιά-γιατί-μπήκαν-τα-πρόστιμα-στα-μαγ-1688109

Ιδιαίτερα πολυσύνθετο αποδεικνύεται το ζήτημα των προστίμων που τελευταία στέλνει στους καταστηματάρχες του Ενετικού Λιμένα Χανίων η κτηματική υπηρεσία του δημοσίου, πράγμα που έγινε εμφανές στη γενική συνέλευση του σωματείου καταστηματαρχών η οποία έγινε στο ΕΒΕΧ την Τρίτη, παρουσία μελών του σωματείου, υποψηφίων βουλευτών αλλά και του δημάρχου Χανίων.

Όσα ειπώθηκαν στη συνέλευση σε μεγάλο βαθμό ξεκαθάρισαν τι έχει συμβεί και φαίνεται πως ισχύουν τα εξής:

Το Ενετικό Λιμάνι παραχωρείται από την κτηματική υπηρεσία του δημοσίου στο δημοτικό λιμενικό ταμείο. Εκείνο με τη σειρά του δίνει άδειες χρήσης των κοινόχρηστων χώρων στα καταστήματα.

Μέχρι το 2016 οι καταστηματάρχες λάμβαναν άδειες. Το 2017 και το 2018 άδειες δεν δόθηκαν, γιατί τα καταστήματα είχαν παράνομες κατασκευές στους χώρους αυτούς – κυρίως τα σκιάδια.

Για τα δύο αυτά έτη υπήρχε πρόβλεψη σε νόμο που είχε φέρει στη Βουλή ο τότε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ότι το λιμενικό ταμείο μπορούσε να τους δώσει άδειες κι ας είχαν τα παράνομα σκιάδια. Όμως το λιμενικό ταμείο επέλεξε να μην το κάνει.

Το λιμεναρχείο στη συνέχεια επέβαλε πρόστιμα στα καταστήματα, γιατί δεν είχαν άδεια. Αλλά και το λιμενικό ταμείο δεν εισέπραξε τίποτα, γιατί άδειες δεν έδωσε για να λαβει τέλη, ενώ τα πρόστιμα δεν το αφορούν.

Το 2020 η δημοτική αρχή Σημανδηράκη ήρθε σε συνεννόηση με τους καταστηματάρχες για να αντιμετωπιστεί το θέμα. Στο μεταξύ είχε θεσπιστεί νόμιμος τρόπος για να δίνονται άδειες στα καταστήματα, αλλά παρέμενε η εκκρεμότητα των ετών 2017-18.

Για τα δύο αυτά έτη ο δήμος Χανίων ζήτησε και έλαβε την έγκριση – έστω και με επιφυλάξεις – από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, για μια διαδικασία που επέτρεπε να δώσει άδεια στα καταστήματα εκ των υστέρων. Την υλοποίησε.

Επίσης, καθώς τα καταστήματα είχαν ήδη πληρώσει πρόστιμα για τα έτη 2017-18,  τους έδωσε τη δυνατότητα συμψηφισμού των τελών με επόμενα έτη, αναγνωρίζοντας ότι δεν θα ήταν δίκαιο να έχουν άδεια και να έχουν πληρώσει και πρόστιμο.

Έτσι, το 2022 οι καταστηματάρχες πλήρωσαν στον δήμο το 1/10 από τα συνήθη τέλη που έχουν, ώστε να «ισοφαριστεί» το 2017. Αντί 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, πλήρωσαν 10 ευρώ.

Όλο αυτό όμως άφηνε απ’ έξω την κτηματική υπηρεσία του δημοσίου η οποία δεν είχε σχέση με τα πρόστιμα του λιμεναρχείου. Έτσι, ήρθε και επέβαλε πρόστιμα… εκ μέρους της που φτάνουν και τις 58.000 ευρώ ακόμα, γιατί θεωρεί ότι τα τέλη του 2017 δεν εισπράχθηκαν.

«Από την πολιτική που είχε ασκηθεί μέχρι το 2020 έχασαν και οι καταστηματάρχεις και το λιμενικό ταμείο, αυτοί πλήρωσαν πρόστιμα και το ταμείο δεν εισέπραξε τίποτα. Αναζητήσαμε λύση και το υπουργείο Ναυτιλιας μας είπε οτι μπορουμε στη βάση των βεβαιώσεων που ειχε εκδώσει το λιμεναρχειο, να κάνουμε την παραχώρηση του χώρου. Σήμερα δεν υπάρχει δημόσιο έσοδο που επρεπε να εισπράξει το δημόσιο και δεν εχει εισπραχθεί«, είπε στους συγκεντρωμένους ο Παναγιώτης Σημανδηράκης. «Πληρωθηκαν και το πρόστιμο και το τελος. Αλλα η κτηματική υπηρεσία έμεινε στο ότι δεν είχε εισπραχθεί το τελος για το 2017 και επέβαλε τα πρόστιμα».

Ο δήμαρχος έκανε γνωστό πως ο πρόεδρος του δημοτικού λιμενικού ταμείου, Μανώλης Κοτσιφάκης, βρέθηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα και συναντήθηκε με τη διοίκηση της κτηματικής υπηρεσίας, προσκομίζοντας έγγραφα ότι τα χρήματα έχουν εισπραχθεί και πως η διαδικασία έγινε με την έγκριση του υπουργείου Ναυτιλίας.

Η λύση που προτείνει ο δήμος Χανίων, είναι να καταβάλει το λιμενικό ταμείο στην κτηματική υπηρεσία τα τέλη του 2017, πράγμα που θα κάλυπτε τους πάντες και θα εξαφάνιζε τον λόγο επιβολής προστίμων.

Ωστόσο, η κτηματική υπηρεσία προς το παρόν δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία και αν επιμείνει σε αυτό, η κατάσταση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Εκ μέρους του δημάρχου έγινε ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να θεωρηθεί δίκαιο, να αναλάβει το λιμενικό ταμείο και τα πρόστιμα των καταστημάτων.

Από την άλλη, για τα καταστήματα η κατάσταση είναι επείγουσα, γιατί η προθεσμία προσφυγής εναντίον των προστίμων αυτών είναι ένας μήνας και μόνο για να δεχθεί να συζητήσει το δικαστήριο μια τέτοια υπόθεση, πρέπει να καταβληθεί το 1/5 του προστίμου, αλλιώς δεν εισάγεται καν στο ακροατήριο. Την ανάγκη να βρεθεί λύση επισήμανε η πρόεδρος των επαγγελματιών, Άρια Παρασκευάκη, η οποία τόνισε ακόμα πως δεν είναι δίκαιο να πληρώνουν τα καταστήματα δύο φορές για το ίδιο πράγμα.

Υπήρξε συμφωνία πως το θέμα θα μπορούσε να λυθεί με νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει έγκαιρα, καθώς δεν υπάρχει Βουλή.

Έτσι, η κατάσταση αναμένεται πλέον να περάσει στο επίπεδο της πολιτικής διαχείρισης που θα αναζητήσει πεδίο συνεννόησης με την κτηματική υπηρεσία με τρόπο σύννομο αλλά και δίκαιο συνάμα για όλους, δέκα μέρες περίπου πριν τις εκλογές…

Σε αυτή τη λογική θα διεξαχθεί την Τετάρτη ευρεία σύσκεψη που συγκαλεί ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης, στην οποία έχει προσκληθεί και εκπρόσωπος της κτηματικής υπηρεσίας, μαζί με σειρά φορέων.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

3 thoughts on “Χανιά | Γιατί μπήκαν τα πρόστιμα στα μαγαζιά του Ενετικού Λιμανιού – Τι αποκαλύφθηκε στη συνέλευση των καταστηματαρχών | Photos

  1. Οι καταστηματαρχες θα πληρωσουν τα καπριτσια της προηγουμενης δημ. αρχης η οποια πρεπει να εκανε τη μεγαλυτερη τρυπα που εχει γινει ποτε σε νερο

  2. ΠΕΔΙΟΝ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΣ ΤΟΥ Ν . ΧΑΝΙΩΝ !
    ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΝΟΗΜΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΑΣΧΟΛΕΙΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ .

  3. Τους καλομάθανε στο ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΑΛΛΑ ΛΑΔΩΝΩ και η νομιμότητα τους στεναχωροί. Είναι και οι εκλογές…Η Ντόρα θα ζει ένα δράμα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook