Χανιά | «Για την καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή υπάρχουν συγκεκριμένοι υπεύθυνοι»

Καθώς οι μέρες και οι εβδομάδες περνούν οι αγρότες στην Κρήτη συνειδητοποιούν με ακόμα πιο σκληρό τρόπο την ζημιά στην ελαιοπαραγωγή.

Αυτή την στιγμή η ζημιά που έχει γίνει στην ποιότητα αλλά και στην ποσότητα του ελαιολάδου που παράγεται είναι ανυπολόγιστη, οι υπολογισμοί μεγαλώνουν όλο και περισσότερο, από τα 100 στα 120 εκατομμύρια, σε επίπεδο Κρήτης.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων «για την κατάσταση αυτή που βιώνουμε υπάρχουν συγκεκριμένοι υπεύθυνοι. Είναι η κυβέρνηση, που έχει την πρώτη ευθύνη για την πολιτική δακοκτονίας, την υποχρηματοδότηση και το αίσχος του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Μας λέει ότι τα έκανε όλα καλά και «τα ρίχνει» στην περιφέρεια, ενώ δεν παραδέχεται ότι φταίει ο δάκος, μα η κλιματική αλλαγή!

Είναι η Περιφέρεια η οποία υποκριτικά ζητάει να αποζημιωθούμε, ενώ έχει ευθύνη για τη διαχείριση του προγράμματος δακοκτονίας, «τα ρίχνει» στο υπουργείο, και την ίδια ώρα μας λέει προκλητικά ότι δεν πληρώνουμε αρκετά για να καλυφθεί το κόστος του προγράμματος!

Καλούμε τους αγρότες του νομού μας να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

Την Πέμπτη 3/12 αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΧ θα συναντηθεί με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που θα επισκεφθεί το Ηράκλειο και θα μεταφέρει τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών για:

Α. Άμεση καταγραφή και οριζόντια αποζημίωση στο 100% της καταστροφής της
παραγωγής για την απώλεια εισοδήματος λόγω δάκου, για την οποία δεν ευθυνόμαστε, για το σύνολο των παραγωγών, όχι μόνο των ασφαλισμένων, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Β. Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς. Άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας.

Γ. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη
δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

Δ. Κατώτερη εγγυημένη τιμή για το λάδι που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και αφήνει εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας.

Φτηνό προϊόν για τις λαϊκές ανάγκες.

Ε. Να σταματήσει να ανατίθεται σε εργολάβους (είτε μέσω ιδιωτών είτε μέσω Δήμων) το πρόγραμμα δακοκτονίας, που έχει τραγικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους παραγωγούς.

ΣΤ. Απαλλαγή πληγέντων παραγωγών από φόρους/εισφορές/χαράτσια (δημοτικά τέλη, άρδευση).»

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ