Χανιά | «Για άλλη μία χρονιά ζούμε με ψίχουλα το χειμώνα» – Σε κινητοποιήσεις οι ξενοδοχοϋπάλληλοι την Τετάρτη

χανιά-για-άλλη-μία-χρονιά-ζούμε-με-ψί-1823406

Σε συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΑΕΔ στα Χανιά καλεί η Ταξική Ενότητα, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσουν οι ξενοδοχουπάλληλοι.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, οι πλειοψηφία των εργαζομένων έκανε γορτές χωρίς να έχει πληρωθεί καν την πρώτη δόση και το δώρο των Χριστουγέννων από τη ΔΥΠΑ.

Για άλλη μια χρονιά ζούμε με ψίχουλα το χειμώνα, αφού το πενιχρό ταμείο ανεργίας είναι σταγόνα στο ωκεανό, με την ακρίβεια να τσακίζει κόκκαλα. Η πλειοψηφία των συναδέλφων έκανε γιορτές χωρίς να έχει πληρωθεί καν την πρώτη δόση και το δώρο Χριστουγέννων από τη ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ). Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αποφεύγει για άλλη μια φορά τη συζήτηση για επέκταση και ουσιαστικές αυξήσεις στο επίδομα ανεργίας.

Αυτό είναι το κερασάκι στην τούρτα άλλης μιας τουριστικής σεζόν που πέρασε. Για άλλη μια χρονιά οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι στο Νομό Χανίων ζήσαμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα, ζήσαμε στο πετσί μας τις άθλιες συνθήκες εργασίας στα ξενοδοχεία. Λιποθυμίες μαγείρων, σερβιτόρων, καμαριέρων και εργατικά ατυχήματα, ωράρια λάστιχο και εντατικοποίηση που χτυπάει κόκκινο, μη εφαρμογή της τοπικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες.

Η κυβέρνηση και οι μεγάλοι επιχειρηματίες στον τουρισμό μας «πουλούσαν» το «τουριστικό προϊόν» και την «ανάπτυξη», που και φέτος ξεπέρασε ακόμα και τις δικές τους προσδοκίες. Οι διεθνείς αφίξεις έσπασαν το ρεκόρ του 2019, ενώ τα έσοδα ξεπέρασαν τα 20 δις ευρώ!

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι κάθε προπαγάνδα των κυβερνήσεων και των εργοδοτών που στο όνομα του «τουριστικού θαύματος» έχουν σακατέψει γενιές εργαζομένων με την τη δουλειά σε 2 και 3 πόστα, μετα 10ωρα και 12ωρα. Η δικαιολογία των ξενοδόχων ότι δε βρίσκουν προσωπικό κρύβει συνειδητά ότι οι εργαζόμενοι δεν πάνε για δουλειά στα ξενοδοχεία, εξαιτίας των άθλιων συνθηκών.

Ακόμα και το «τυράκι» των μικρών αυξήσεων που δόθηκαν σε πολλά ξενοδοχεία φέτος, δε φτάνει για να καλύψει ούτε τις βασικές μας ανάγκες. Γνωρίζουμε το βρώμικο κόλπο τους ότι τάχα γίνονται όλα για το καλό μας, για να αυξηθεί τάχα το εισόδημά μας, ενώ δε λένε ότι αυτό που στοχεύουν είναι να μην αυξηθούν ουσιαστικά οι μισθοί μας και να αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε περισσότερο για να αυξηθούν τα κέρδη τους και εμείς ίσα ίσα να βγάλουμε ένα κομμάτι ψωμί.

Οι εργαζόμενοι δείξαμε ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη μας. Με οργάνωση και αγώνα μπορούν να έρθουν τα πάνω κάτω! Αυτό δείχνουν και φέτος οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, οι πρωτοβουλίες της Ταξικής Ενότητας Ξενοδοχοϋπαλλήλων και οι παρεμβάσεις για σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνάδελφοι.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι αυτό που διασφαλίζει τα εργασιακά μας δικαιώματα, τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, την εφαρμογή των όποιων συλλογικών συμβάσεων είναι η μαχητική στάση των εργαζομένων, η διεκδίκηση μέσα και έξω από τα ξενοδοχεία απαιτητικών αιτημάτων.

Δικό μας κριτήριο είναι οι σύγχρονες ανάγκες μας και όχι να διασφαλιστούν για άλλη μια φορά με κάθε κόστος τα δισεκατομμύρια για τους ξενοδόχους. Δικό μας κριτήριο τα ρεκόρ αφίξεων και τζίρου, από τα οποία δεν κερδίσαμε ποτέ τίποτα, αλλά να μη μετρήσουμε ξανά ρεκόρ στις λιποθυμίες συναδέλφων, ρεκόρ στις απλήρωτες υπερωρίες, ρεκόρ στους απλήρωτους λογαριασμούς.

Το δίλλημα είναι ένα: ή θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μέσα σε αυτές τις συνθήκες ή θα παλέψουμε για τις ζωές μας! Ήρθε η ώρα να ακουστεί δυνατά η φωνή των εργαζομένων του κλάδου!

Βάζουμε μπροστά τις ανάγκες μας και διεκδικούμε:

Να διασφαλιστεί η ένταξη των εποχικών εργαζομένων στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις με επίδομα 600 ευρώ για όσο διαρκεί η ανεργία.

Να εφαρμοστεί η Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ξενοδοχεία και να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία. Να αυξηθούν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ με ταυτόχρονη ενίσχυση του σε αναγκαίο προσωπικό και υποδομή.

Να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διασφάλιση 5ημερου 8ωρου χωρίς διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Να αναγνωριστεί ως εποχική εργασία με αντίστοιχα δικαιώματα που ορίζονται από το νόμο για τους εποχικούς, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εργαζομένων που δουλεύουν εποχικά στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την Υγεία και την Ασφάλεια μέσα στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας.

Να καθοριστεί η ελάχιστη σύνθεση προσωπικού και ο καθορισμός καθηκόντων για κάθε ειδικότητα σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Να συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή εξέτασης Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) του υπουργείου εργασίας, ώστε να ενταχτούν ξανά στα ΒΑΕ οι ειδικότητες του κλάδου που βγήκαν το 2012 όπως οι καμαριέρες οι μάγειρες.

Να επανέλθει το ΕΦΑΠΑΞ στην 20ετία για τους ξενοδοχοϋπάλληλους με ταυτόχρονη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Να καταργηθεί ο νόμος 3986/11 για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και για την εργολαβική ενοικιαζόμενη εργασία.

Η πρακτική άσκηση να πληρώνεται με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του κλάδου.

ΟΛΟΙ στην συγκέντρωση στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)

Τετάρτη 14/2, 10 π.μ.

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στο ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ν.ΧΑΝΙΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook