Χανιά | Γεννητούρια στον Σταυρό – Χελωνάκια βγήκαν από τη φωλιά τους | Photos

χανιά-γεννητούρια-στον-σταυρό-χελων-1765738

Τη Δευτέρα το απόγευμα κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος είχαμε γεννητούρια στην Παχιά Άμμο στον Σταυρό από φωλιά θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta, η οποία βρίσκεται λίγα μέτρα από το σημείο στο οποίο η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να κατασκευάσει αντλιοστάσιο λυμάτων, παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων και επισκεπτών και παρά τις νομικές ενέργειες που έχουν γίνει.

Στο σημείο υπάρχει αυτές τις ημέρες έντονος κυματισμός και το κύμα έχει φτάσει κοντά στη φωλιά. Παρόλαυτα οι νεοσσοί έχουν αρχίσει να βγαίνουν και αναμένεται να συνεχίζουν να βγαίνουν για τις επόμενες 10 ημέρες.

Μέλη του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A) μαζί με κατοίκους της περιοχής και λουόμενους θα φροντίσουν ώστε η πρόσβαση στην θάλασσα για τα χελωνάκια να γίνει χωρίς εμπόδια. Όσοι βρεθείτε στο σημείο θυμηθείτε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ δεν πρέπει να αγγίζουμε ή να μεταφέρουμε τους νεοσσούς στη θάλασσα γιατί είναι απολύτως αναγκαίο για την επιβίωση τους να φτάσουν στη θάλασσα με τις δικές τους δυνάμεις. Αν δούμε χελωνάκια να βγαίνουν από φωλιά κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορούμε να τους ανοίξουμε ένα διάδρομο στην άμμο και να τα προστατέψουμε από τον ήλιο, σκιάζοντάς τα, μέχρι να μπουν στην θάλασσα.

Επίσης είναι σημαντικό να αποτραπεί το βράδυ ο έντονος φωτισμός και οι δυνατοί ήχοι στην παραλία.

Ο Σύλλογος μας συνεχίζει τις προσπάθειες προστασίας της Παχιάς Άμμου και ολόκληρης της περιοχής του Σταυρού και ευελπιστεί η Δημοτική Αρχή να συνειδητοποιήσει την τεράστια περιβαλλοντική αξία που έχει η Παχιά Άμμος και να αναζητήσει άμεσα ενναλακτική θέση για την κατασκευή του αντλιοστασίου λυμάτων. Φέτος υπολογίζεται ότι είχαμε τουλάχιστον 8 φωλιές Caretta-caretta στον Σταυρό, και μάλιστα μία στην πολυσύχναστη παραλία στο λιμανάκι του Σταυρού. Η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta είναι ένα κινδυνεύον είδος σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Είναι χρέος όλων μας να προστατεύουμε τους πανάρχαιους αυτούς κατοίκους των ελληνικών θαλασσών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook