Χανιά | Φωτιά στο Κακοδίκι: «Να οχυρωθεί ο λαός μπροστά στον κίνδυνο της πυρκαγιάς και να πάψει πια αυτό το παιχνίδι μετακύλησης ευθυνών»

χανιά-φωτιά-στο-κακοδίκι-να-οχυρωθεί-1245792

Άμεσες παρεμβάσεις, ώστε να μην επαναληφθεί μία πυρκαγιά όπως εκείνη που έπληξε το Κακοδίκι, ζητά με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Καντάνου Σελίνου.

Αναλυτικά:

«Χαιρετίζουμε  πυροσβέστες,  εθελοντές και  γενικώς  όλους όσους συνέβαλαν καταλυτικά, σε αντίξοες μάλιστα συνθήκες, στη μάχη που δόθηκε με τη φωτιά η οποία εκδηλώθηκε  στη 1/7 στην περιοχή του  Κακοδικίου. Να σημειωθεί ότι ιδιαιτέρως καταλυτική ήταν η συνδρομή των εναέριων μέσων λόγω της δυσβατότητας της περιοχής.

Άμεσα παρευρέθηκαν στην περιοχή οι δημοτικοί σύμβουλοι Γεωργιλάκης Γιώργος και Λιτσαρδάκης Νίκος, ενώ την επόμενη ημέρα βρέθηκαν στην περιοχή οι Μαράκης Βαρδής και Παπαδάκη Χαριτίνη, σε μια προσπάθεια να εκφράσουμε την στήριξη μας σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη.

Κρίνουμε, όμως, σκόπιμο να κάνουμε κι ορισμένες παρατηρήσεις. Όσο περικόπτεται η κρατική χρηματοδότηση προς τις περιφέρειες και τους δήμους, τόσο απογυμνώνεται η πρόληψη, με αποτέλεσμα να  αδυνατούν οι δήμοι, πέρα από τις όποιες προθέσεις, να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο κι επαρκές σχέδιο πρόληψης από τα έκτακτα φαινόμενα.  Ενδεικτικά  αναδεικνύουμε ότι με την  αναμόρφωση του προϋπολογισμού που πραγματοποίησε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 22/6 (και με την οποία διαφωνήσαμε δηλώνοντας ρητά τη θέση μας) μεταφέρθηκαν ποσά που αφορούσαν τον αναγκαίο πυροσβεστικό εξοπλισμό σε κωδικούς που αφορούσαν την επέκταση δικτύων και τον καθαρισμό των δρόμων, ο οποίος ούτως ή άλλως θα έπρεπε να είναι ολοκληρωμένος.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, σταθερά προβάλλουμε μέσα από τις παρεμβάσεις μας την αναγκαιότητα ενίσχυσης των έργων που αφορούν τις φυσικές καταστροφές μέσω της αύξησης του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να οχυρωθεί ο λαός μπροστά στον κίνδυνο της πυρκαγιάς ή της πλημμύρας και να πάψει πια κι αυτό το παιχνίδι μετακύλισης ευθυνών από το κράτος στις περιφέρειες και τους δήμους, και το αντίστροφο.

Για αυτό και καλούμε  το λαό της περιοχής  να διεκδικήσει μέσα από τους μαζικούς φορείς:

-Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, με αύξηση του μόνιμου προσωπικού και της μισθολογίας του και ενίσχυση των  αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα (π.χ. ενίσχυση και ανανέωση του εθνικού εναέριου στόλου αεροπυρόσβεσης και διάσωσης).

-Να γίνει άμεσα καταγραφή στο 100% των ζημιών και να δοθούν στους πληγέντες άμεσα και στο σύνολο τους οι απαιτούμενες αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι αρμόδιοι φορείς χωρίς να μεταθέτουν τις ευθύνες στον ανθρώπινο παράγοντα μόνο.

– Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες. Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού και τηλεφώνου σε λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη. Αναστολή πληρωμών των αγροτικών τιμολογίων της ΔΕΗ, μέχρι το τέλος του χρόνου. Αναστολή πληρωμής του ΕΛΓΑ. Να πληρωθεί μετά την καταβολή των αποζημιώσεων».»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook