Χανιά | Φωλιές χελώνας στην παραλία του Σταυρού – Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την περίοδο ωοτοκίας | Photos

χανιά-φωλιές-χελώνας-στην-παραλία-του-1494409

Πολλές παραλίες Χανίων αποτελούν τόπο ωοτοκίας για τη θαλάσσια χελώνα και ήδη οι πρώτες φωλιές για φέτος έχουν κάνει την εμφάνισή τους!

Η περίοδος ωοτοκίας κάθε χρόνο ξεκινά το Μάιο και τελειώνει τον Οκτώβριο με την έξοδο των μικρών προς τη θάλασσα. Η πορεία τους στη ζωή ξεκινά με πολλούς εχθρούς, όπως οι ανθρώπινες δραστηριότητες στις παραλίες και στη θάλασσα. Μόνο 1 στα 1000 χελωνάκια θα επιβιώσει για να ενηλικιωθεί.

Η χελώνα Caretta caretta είναι ένα από τα πιο εμβληματικά είδη των μεσογειακών και ελληνικών θαλασσών και ένα από τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν στον πλανήτη. Είναι όμως και κινδυνεύον είδος, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.

Οι οδηγίες των οργανώσεων για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας είναι οι εξής:

  • Όπου συναντάμε φωλιές χελώνας ΔΕΝ σκάβουμε και ΔΕΝ μετακινούμε τα σημάδια, τους προστατευτικούς κλωβούς πάνω από τις φωλιές ή τους ειδικούς διαδρόμους για τα χελωνάκια.
  • ΔΕΝ βάζουμε ομπρέλες, ξαπλώστρες ή άλλα έπιπλα παραλίας σε πολύ κοντινή απόσταση και ΔΕΝ ανάβουμε φωτιές τη νύχτα.
  • Αν δούμε τροχοφόρα σε παραλία ωοτοκίας καλούμε ΑΜΕΣΩΣ την οικεία λιμενική αρχή!
  • Αν δούμε νεοσσούς ΔΕΝ πρέπει να τους αγγίξουμε ή να τους μεταφέρουμε εμείς στη θάλασσα γιατί είναι απολύτως αναγκαίο για την επιβίωση τους να φτάσουν στο νερό με τις δικές τους δυνάμεις.
  • Όσ@ από εμάς βρίσκουμε χελωνάκια τα οποία έχουν αποπροσανατολιστεί ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να τα πιάνουμε με τα χέρια και να τα βάζουμε απευθείας στην θάλασσα, διαφορετικά κινδυνεύουν να πνιγούν. Εμείς απλά ανοίγουμε το δρόμο για να φτάσουν στο νερό ανεμπόδιστα.

Οι θαλάσσιες χελώνες, οι φωλιές, τα αυγά και τα χελωνάκια προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία και διεθνείς συμβάσεις και κάθε φωλιά μπορεί να είναι σημαντική για την μελλοντική επιβίωση των θαλάσσιων χελωνών.

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες από την παραλία του Σταυρού Ακρωτηρίου αναρτήθηκαν από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων «Η προστασία των ζώων»:

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook