Chania Film Festival – Βραβεύτηκαν οι πρωτεργάτες Χανιώτες Κινηματογραφιστές | Photos

Σε μια συγκινητική βραδιά εξελίχθηκε η παρουσίαση του βιβλίου, «Από τα Χανιά στη Χολλυγούνδη» του Λευτέρη Λαμπράκη.

Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, παραβρέθηκαν πολλοί φίλοι του Κινηματογράφου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, βραβεύθηκαν οι πρωτεργάτες Χανιώτες Κινηματογραφιστές, Νίκος Καβρός, Δημήτρης Κασιμάτης, Γιάννης Μαζοκοπάκης, Νικόλαος Χατζηκανέλλος και Πέτρος Καβρός.

Οι πρωταγωνιστές θυμήθηκαν προσωπικές στιγμές από την Κινηματογραφική τους ζωή, γεμίζοντας συγκίνηση την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Χανίων. Επίσης, για την προσφορά τους στα Κινηματογραφικά δρώμενα της πόλης τιμητικά βραβεία έλαβαν οι οικογένειες των Κινηματογραφιστών που δεν είναι πια κοντά μας, Κωνσταντίνου και Γιώργου Βενιανάκη, Μανώλη και Γιώργου Ατσαλάκη και Γιώργου Μπράιτ.Τέλος, βραβεία δόθηκαν σε δύο από τους πρωταγωνιστές των Κινηματογραφικών Λεσχών που λειτούργησαν στην πόλη μας, τον Κώστα Μαυρακάκη και την Ειρήνη Καλφάκη.

Τα βραβεία δόθηκαν από τον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, την Περιφερειακή Σύμβουλο Κρήτης, Σοφία Μαλανδράκη, τον Διευθυντή του Φεστιβάλ , Ματθαίο Φραντζεσκάκη και τον ηθοποιό και συγγραφέα του βιβλίου, Λευτέρη Λαμπράκη.

Το βιβλίο «Από τα Χανιά στη Χολλυγούνδη» του Λευτέρη Λαμπράκη αφορά ένα σημαντικό κομμάτι της συλλογής του Λευτέρη Λαμπράκη, με φωτογραφικό και όχι μόνο υλικό που αφορά την Ιστορία του Κινηματογράφου στα Χανιά. Το υλικό αυτό “δένει” με κείμενα που καταγράφουν την Ιστορία αυτή.

Όπως τονίζει ο Λευτέρης Λαμπράκης:

“Συλλέγω φωτογραφίες και υλικό για τον κινηματογράφο από τα παιδικά μου χρόνια. Το έκανα για να βρίσκομαι κοντά στους ήρωές μου. Αυτό με τα χρόνια έγινε εμμονή. Έγινα ηθοποιός και μπορούσα να εξασφαλίζω περισσότερο υλικό. Έχω μια πολύ πλούσια συλλογή. Έτσι προέκυψε η ανάγκη να την βγάλω προς τα έξω και να τη μοιραστώ με τον κόσμο. Ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων Μαθιός Φραντζεσκάκης μου έριξε την ιδέα και μου πρότεινε να κάνουμε ένα βιβλίο στο οποίο θα είναι συγκεντρωμένο όλο το υλικό μου σχετικά με τον Κινηματογράφο στα Χανιά”.

Πηγές για τη σύνταξη του βιβλίου στάθηκαν η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Ιστορικό Μουσείο, το Ίδρυμα Βενιζέλου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, πολλά ιδιωτικά αρχεία και φυσικά και πρωτίστως, το πλούσιο συλλεκτικό υλικό του Λευτέρη Λαμπράκη.

Γιατί όμως ο τίτλος “Από τα Χανιά στη Χολλυγούνδη”; “Ανακάλυψα την Εφημερίδα “Κήρυξ”, Οκτωβρίου του 1929. Βρήκα ένα άρθρο με τίτλο “Άλλοτε και τώρα… Χανιά και Χολλυγούνδη”. Το άρθρο ανέφερε ότι δεν υστερούσαν τα Χανιά από τη Χολλυγούνδη (Χόλλυγουντ δηλαδή) στον Κινηματογράφο. Είχαμε τρεις μεγάλες κινηματογραφικές αίθουσες στα Χανιά. Ο ιδιοκτήτης μιας από αυτές, ο Χαρίλαος Σπανδάγος, σπούδασε οπερατέρ στο Παρίσι και είχε τη φιλοδοξία να κάνει ένα στούντιο παραγωγής ταινιών στα Χανιά. Είχε γυρίσει μάλιστα αρκετές ταινίες, έκανε “οντισιόν” κτλ….”.

Μια εξέλιξη της Κινηματογραφικής πραγματικότητας των Χανίων και της άνθησης αυτού στην πόλη, στις αρχές του 20ου αιώνα αποτελεί το 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

“Η ιστορία ξεκινά το 1899 και φτάνει το 2019 στο 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Ήμασταν πρωτοπόροι τότε. Η κρητική πολιτεία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα κινηματογραφικά δρώμενα των Χανίων”, επισημαίνει ο Λευτέρης Λαμπράκης.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και τα Εκπαιδευτικά του Προγράμματα
τελούν υπό την Αιγίδα:

των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Τουρισμού
και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού

υποστηρίζονται από τη Βουλή των Ελλήνων,

σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης,

αποτελούν συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων,
του Πνευματικού Κέντρου Χανίων,

των Δήμων Χανίων και Πλατανιά και της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και έχουν τη συνέργεια των σημαντικότερων φορέων του Κινηματογράφου, του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ