Χανιά | Φαρμακοποιοί παλεύουν να βρουν φάρμακα για τους πελάτες τους

χανιά-φαρμακοποιοί-παλεύουν-να-βρουν-1050784

Έλλειψη φαρμάκων χαμηλής αξίας, με τιμές κάτω των 3 ευρώ, παρατηρείται στα Χανιά, ένα φαινόμενο που δεν είναι καινούριο, απλά η έντασή του αυξομειώνεται τακτικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, Μανώλη Κατσαράκη, το πρόβλημα είναι πανελλαδικό αλλά αφορά και τα Χανιά και εντοπίζεται κυρίως στα φτηνά φάρμακα, τα οποία οι εταιρίες δεν επιθυμούν να κατευθύνουν στην Ελλάδα, καθώς μπορούν να τα πουλήσουν ακριβότερα σε άλλες χώρες. Ως γνωστόν, τα φάρμακα στη χώρα μας είναι σε διατίμηση και οι τιμές υπολογίζονται με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ.

«Το πρόβλημα είναι μόνιμο», λέει ο κ. Κατσαράκης. «Απαιτείται μια ισορροπία μεταξύ των εταιριών που παράγουν τα φάρμακα, των ασθενών και των φαρμακαποθηκών. Δεν γίνεται να μην έχουμε φάρμακα στη χώρα, αλλά και για τις εταιρίες κάποια φάρμακα μπορεί να είναι ζημιογόνο να τα πουλάνε στις τιμές που έχουμε εδώ. Ψάχνουμε με τις ώρες να βρούμε φάρμακα για πελάτες μας, με χίλιους δυο τρόπους. Κάνουμε ανταλλαγές μεταξύ μας, ψάχνουμε σε φαρμακαποθήκες σε όλη τη χώρα. Άλλωστε τα φάρμακα που παίρνει κανείς, μπορεί να του τα αλλάξει μόνο ο γιατρός.»

Πρόβλημα υπάρχει όμως και με τα ακριβότερα πρωτότυπα σκευάσματα, τα οποία μπορεί να είναι ακριβά, αλλά στο εξωτερικό είναι ακόμα ακριβότερα και οι εταιρίες προτιμούν να τα στέλνουν εκεί.

Οι φαρμακοποιοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook