Χανιά | Φάλαινες φυσητήρες έκαναν βόλτα γύρω από τη βάρκα τους! | Video

Μια ξεχωριστή εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσει μία παρέα που επέβαινε σε σκάφος στα ανοικτά των Σφακίων.

Συνάντησαν φάλαινες, οι οποίες περνούσαν από το σημείο και έκαναν βόλτα γύρω από το σκάφος.

Πρόκειται για την φάλαινα φυσητήρα, που συναντάται αρκετά συχνά από ψαράδες στην περιοχή, αλλά και γενικά στη νότια πλευρά της Κρήτης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η νότια Κρήτη είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο όπου μπορεί κάποιος να τους θαυμάσει καθ´ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ θεωρείται και σημείο όπου αναπαράγονται.

Στην Κρήτη συμβαίνει κάτι μοναδικό στον κόσμο. Οι φυσητήρες αναπαράγονται συνεχώς, καθώς οι κοινωνικές τους ομάδες – οι θηλυκές και τα μικρά- και οι μοναχικοί αρσενικοί, είναι ταυτόχρονα παρόντες σε όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτό δε συμβαίνει σε κανένα άλλο γνωστό σημείο του πλανήτη. Ίσως στη Μεσόγειο οι φυσητήρες να βρήκαν πολύ καλές συνθήκες, κι έτσι μέσα στους αιώνες σταμάτησαν τη μετανάστευσή τους προκειμένου ν´ αναπαραχθούν.

Μάλιστα ο κύριος λόγος της συγκέντρωσης τους στην περιοχή φαίνεται είναι τα τεράστια βάθη της περιοχής, καθώς λίγα μίλια από την ακτή το βάθος φτάνει τα 2000μ, ενώ ανάμεσα στην Κρήτη και στην Πελοπόνησο φτάνει τα 5120μ. Το μέρος αυτό, που ονομάζεται Ελληνική Τάφρος, αφθονεί σε μεγάλα καλαμάρια, τα οποία τρώνε οι φυσητήρες.

Με πληροφορίες από cretanbeaches.gr

zarpanews.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ούτε φάλαινες είναι, ούτε φυσητήρες (άλλωστε οι φυσητήρες δεν είναι φάλενες). Πρόκειται για Ζιφιούς (Ziphius cavirostris) το πιο βαθειά καταδυόμενο θηλαστικό στον κόσμο!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ