Χανιά | Εξωστρέφεια αγροδιατροφικών προϊόντων στο διήμερο εκδηλώσεων Innovagro

χανιά-εξωστρέφεια-αγροδιατροφικών-π-950151

Διακρατική εκδήλωση εξωστρέφειας, ενημερωτικό φόρουμ και γαστρονομικές εκδηλώσεις περιελάμβανε μεταξύ άλλων το διήμερο εκδηλώσεων που διοργάνωσε 1-2 Νοεμβρίου στα Χανιά το Επιμελητήριο στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος Innovagro στο οποίο είναι επικεφαλής εταίρος.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου δικτύου προώθησης της εξωστρέφειας των αγροδιατροφικών επιχειρήσεων στην περιοχή της Αδριατικής – Ιονίου και στο πλαίσιο αυτό έγινε Ενημερωτικό Forum (info-day) στο «Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης».

Κύριος σκοπός του info-day ήταν η ενημέρωση των εκπροσώπων των ελληνικών επιμελητηρίων και άλλων τοπικών /εθνικών ενδιαφερομένων φορέων (Αγροδιατροφικές & τουριστικές επιχειρήσεις, Περιφερειακές και Τοπικές Αρχές,  Ερευνητικά Ινστιτούτα & Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί κ.λ.π), για τους στόχους, τις δραστηριότητες και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του έργου INNOVAGRO.

Να σημειωθεί ότι στην υλοποίηση του έργου INNOVAGRO, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ – ΙΟΝΙΟ 2014-2020 και εθνικούς πόρους, εμπλέκεται ένα ευρύ εταιρικό σχήμα αποτελούμενο από: 4 Επιμελητήρια & Ενώσεις Επιμελητηρίων, 2 Πανεπιστήμια, 2 Περιφερειακές Αρχές, 1 Ερευνητικό Ινστιτούτο και 1 Συνομοσπονδία Αγροτών από 5 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Σερβία και Αλβανία) της περιοχής Αδριατικής – Ιονίου.

Εργαστήριο Δικτύωσης

Στο μεταξύ με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε και το 5ο Διακρατικό Εργαστήριο Δικτύωσης, στις εγκαταστάσεις του Επιμελητηρίου, την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019.

Κατά την διάρκεια του, πλήθος ειδικών από την Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Σερβία, και Αλβανία, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες και καλές πρακτικές σε θέματα οινο-γαστρονομικού τουρισμού και αγροτουρισμού καθώς και να παρουσιάσουν την πλούσια τοπική γαστρονομική κληρονομιά των χωρών τους.

Το εργαστήριο περιελάμβανε επίσης και μια διαδραστική ενότητα κατά την οποία οι ειδικοί σημείωσαν σε ένα ψηφιακό χάρτη τους πιο σημαντικούς οινο-γαστρονομικούς προορισμούς των χωρών τους με στόχο την δημιουργία οινο -γαστρονομικών διαδρομών.

Μετά την λήξη του εργαστηρίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη  μελέτης στην “Μνημειακή Ελιά Βουβών”, η οποία είναι το αρχαιότερο ελαιόδεντρο στον Κόσμο και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με περιήγηση σε ελαιοτριβείο και οινοποιείο του νομού Χανίων, στην οποία έλαβε χώρα γευσιγνωσία λαδιού και οίνου.

Εκδήλωση Εξωστρέφειας

Στο πλαίσιο του Innovagro πραγματοποιήθηκε και η 3η Διακρατική Εκδήλωση Εξωστρέφειας, το πρωί του Σαββάτου 2 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων.

Κύριος σκοπός της εκδήλωσης ήταν η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού που συνδέονται με τον αγροδιατροφικό κλάδο (π.χ οινο-τουρισμός, γαστρονομικός τουρισμός, αγροτουρισμός), και περιελάμβανε τις παρακάτω ενότητες:

• Έκθεση καινοτόμων αγροδιατροφικών & τουριστικών προϊόντων / υπηρεσιών/ έργων.

• Γαστρονομικές εκδηλώσεις, όπως:

-Εκδηλώσεις οινογνωσίας και ελαιογνωσίας και

-Γαστρονομικές εστιασμένες στο finger food.

• Συναντήσεις B2B / Δικτύωσης / Κεφαλαιοποίησης

μεταξύ των συμμετεχόντων στην έκθεση επιχειρήσεων και ενδιαφερόμενων φορέων.

Στην Εκδήλωση συμμετείχαν Ελληνικές και Ξένες Επιχειρήσεις ενώ ΣΕΦ από Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Σερβία και Αλβανία εκτέλεσαν δημιουργίες χρησιμοποιώντας υλικά από τους Εκθέτες, όπως μεταξύ άλλων προϊόντα άρτου, λάδι, μέλι, βότανα.

Το Finger Food

Πέντε σεφ από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Αλβανία, Ιταλία, Σερβία και Ελλάδα «γοήτευσαν» τους ουρανίσκους των παρευρισκόμενων με τις δημιουργίες τους που συνόδευσαν Κρητικά κρασιά. Στο χώρο λειτούργησαν και εκθετήρια Χανιώτικων επιχειρήσεων από τους:

  • ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ – ΤΡΟΦΙΜΑ (VERO CEREAL, TRITORDEUM, ZOE)
  • TERRA CRETΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
  • CRETA BAKERY – ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΡΡΑΚΗΣ – ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ
  • AVOEL – ΤΡΟΦΙΜΑ
  • STATHAKIS FAMILY – ΜΕΛΙ
  • TOFILLO – Ν. ΨΥΛΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ – ΒΟΤΑΝΑ
  • EVERCRETE – ΑΦΟΙ ΑΝΤΩΝΑΚΗ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ κ.α.
  • WINES OF CRETE

One thought on “Χανιά | Εξωστρέφεια αγροδιατροφικών προϊόντων στο διήμερο εκδηλώσεων Innovagro

  1. Ο κυρ Αντώνης εχει στείλει το χανιώτικο λάδι στα πέρατα του κόσμου με αυτές τις εκδηλώσεις των 10 ατόμων.για αυτό πωλείται στην τιμή των 2 ευρώ και στα ράφια στην Αγγλία φτάνει στα 20 ευρω το λαδάκι μας.μπραβο πρόεδρε! Αν καταφέρεις να μας το περνούν και τζάμπα να δεις πως θα διαδοθεί παντού!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook