Χανιά | Εξαντλήθηκε το εμβόλιο της Pfizer, τι γίνεται με το AstraZeneca – Πότε έρχονται τα self test

χανιά-εξαντλήθηκε-το-εμβόλιο-της-pfizer-τι-1184234

Στον Zarpa Radio 89,6 και την εκπομπή της Ευτυχίας Πενταράκη και του Γιώργου Κολομπάκη μίλησε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, Μανώλης Κατσαράκης, o οποίος έκανε γνωστό ότι το εμβόλιο της Pfizer έχει εξαντληθεί αυτή τη στιγμή, με το σύστημα να μην δίνει πια ραντεβού σε όσους θέλουν να εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο σκεύασμα:

«Η ζήτηση από τότε που άνοιξε η πλατφόρμα, στις 2 Απριλίου, είναι πολύ μεγάλη. Πανελλαδικά έχει ειπωθεί ότι καταχωρήθηκαν σε μια μέρα 240.000 αιτήσεις. Ήδη το Σάββατο, το σύστημα έδινε ραντεβού πολύ απομακρυσμένα για το εμβόλιο της Pfizer στις 22 Μαΐου. Όσο για το εμβόλια της AstraZeneca υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα και ραντεβού, αλλα για τη Pfizer δεν υπάρχει επιλογή για Απρίλιο και Μάιο. Είμαστε σε αναμονή νέων ποσοτήτων.»

Αρκετοί πολίτες δεν θέλουν να εμβολιαστούν με Astra Zeneca, καθώς η δημοσιότητα που έχει πάρει το ζήτημα με τις παρενέργειες, τους φοβίζει. Δεν είναι όμως όλοι:

«Η ηλικιακή ομάδα 60-64 εμβολιάζεται μόνο με Astra Zeneca, υπάρχει όμως ένα ποσοστό ακυρώσεων. Η εικόνα είναι μικτή. Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία κάποιων να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν συντομότερα, και αυτοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εμβολιαστούν (με το Astra Zeneca). Και υπάρχουν άλλοι που λένε ότι θα περιμένουν, ακόμα και το εμβόλιο της Johnson&Johnson που αναμένεται να έρθει τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου.»

Ο κ. Κατσαράκης είπε ακόμα, ότι η διάθεση των self test στα Χανιά αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη, καθώς αναμένεται να παραληφθούν την Τετάρτη, ενώ δεν είναι ακόμα έτοιμη η πλατφόρμα που θα χρησιμοποιείτα για την διανομή τους:

«Δεν αρκεί να έρθουν τα self test στα φαρμακεία, πρέπει να είναι έτοιμη και η πλατφόρμα καταχώρησης για να ξεκινήσει η διάθεση. Ο σχεδιασμός προχωράει. Την Τετάρτη αναμένεται να είναι έτοιμη η πλατφόρμα και νομίζω ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή θα είμαστε έτοιμοι να μοιράσουμε τα σελφ τεστ. Αύριο θα παραλάβει τα τεστ η φαρμακαποθήκη και τα φαρμακεία θα παραλάβουν μια μέρα μετά. Είμαστε σε επαφές να παραλάβουμε και ένα βίντεο από την εταιρία που το παράγει, όπου θα δείχνει πώς ακριβώς θα χρησιμοποιείται, γιατί αναμένεται καταιγισμός ερωτήσεων από τους πολίτες.»

Όσο για τα σχολεία, ο πρόεδρος των φαρμακοποιών τόνισε ότι θα υπάρχει επάρκεια για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ εξήγησε και τον τρόπο λειτουργίας:

«Θα έρθει ποσότητα που θα αρκέσει για εκπαιδευτικούς και μαθητές, αναμφισβήτητα. Η χορήγηση του τεστ στην πλατφόρμα συνεπάγεται ότι ο πολίτης θα κάνει το τεστ στο σπίτι και μετά θα συμπληρώνει το αποτέλεσμα σε μια διαφορετική πλατφόρμα. Από εκεί θα εκδίδεται το αποδεικτικό που θα πρέπει να έχουν μαζί τους κατά την προσέλευση στο σχολείο.»

Το σύστημα θα αποφασίζει, με βάση τον ΑΜΚΑ, ποιος δικαιούται να λάβει τεστ και ποιος όχι, ενώ τα χρησιμοποιημένα τεστ θεωρούνται οικιακά απόβλητα.

Η ανακοίνωση του ΣΥΦΑΧ:

«Ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Χανίων βρίσκεται πολλές δεκαετίες στο πλευρό του

επιστήμονα φαρμακοποιού, σταθερά κι αθόρυβα δίπλα στην κοινωνία και τις ανάγκες της.

Σας ενημερώνουμε ότι ως η μοναδική φαρμακαποθήκη του νομού μας και μια από τις μεγαλύτερες της Κρήτης, συμμετέχουμε στην αποθήκευση και διανομή των self- test σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται δίχως κανένα οικονομικό όφελος για το Συνεταιρισμό, αντιθέτως κινητοποιούμε το σύνολο των δυνάμεων μας για να εξασφαλίσουμε τις παραδόσεις των test με ταχύτητα κι αξιοπιστία.

Το κέρδος μας θα είναι η συμβολή μας στην προστασία της δημόσιας υγείας και η έξοδος από την υγειονομική κρίση το συντομότερο δυνατόν.

Σας ενημερώνουμε ότι ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών έχει ήδη παραλάβει τα πρώτα self-test, και σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας θα τα προωθήσει άμεσα στα φαρμακεία.

Τα τεστ θα είναι διαθέσιμα για το κοινό διαμέσου των φαρμακείων μόλις ενεργοποιηθεί η ψηφιακή πλατφόρμα, στη οποία θα δηλώνεται το ΑΜΚΑ του ενδιαφερόμενου και η διανομή θα γίνεται πάντα σύμφωνα με την προτεραιότητα που έχει ορίσει η κυβέρνηση.»

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Εξαντλήθηκε το εμβόλιο της Pfizer, τι γίνεται με το AstraZeneca – Πότε έρχονται τα self test

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook