Χανιά | Έτσι θέλουν να κάνουν τα Νεώρια – Δείτε την εισήγηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο

χανιά-έτσι-θέλουν-να-κάνουν-τα-νεώρια-821-1283247

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της προγραμματικής σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης η οποία αφορά τα Νεώρια στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων και το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να αποδεχθεί τις προτεινόμενες παρεμβάσεις στο ιστορικό συγκρότημα, ώστε να αποδείξει στο υπουργείο Πολιτισμού ότι τηρεί τους όρους της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης.

Τα Νεώρια, μετά την ανακατασκευή τους θα πρέπει να είναι βιώσιμα, ενώ η λύση που επιλέγεται είναι η δημιουργία ενός τριπλού χώρου παγκόσμιου ιστορικού βεληνεκούς, ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.

Στις 27 Σεπτεμβρίου λήγει η πενταετής παραχώρηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος έχει ήδη ζητήσει μια νέα, προσωρινή παραχώρηση. Στόχος είναι να ακολουθήσει η μόνιμη πια παραχώρηση, με τις υπηρεσίες του Δήμου να υποστηρίζουν ότι είναι έτοιμος να αναλάβει το βάρος της διαχείρισής τους.

Ο Δήμος ήταν υποχρεωμένος να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση που θα περιλάμβανε στατική, αρχιτεκτονική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, αλλά και μελέτη χρήσεων που θα στόχευε στη διατήρηση του μνημειακού χαρακτήρα του. Έπρεπε επίσης να κατατεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα αλλά και να ευρεθεί χώρος για αποθήκες της Αρχαιολογίας. Σήμερα ο Δήμος είναι έτοιμος να υποβάλει στο υπουργείο την προμελέτη αποκατάστασης και τις προτάσεις χρήσεως, ανέφερε στο συμβούλιο ο επικεφαλής των τεχνικών υπηρεσιών, κ. Μυλωνάς, ενώ και για τη μεταστέγαση των αποθηκών έχει υπάρξει μέριμνα.

Όλα τα νέα στοιχεία που βρήκε η ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης θα παρουσιαστούν σε ειδικό συνέδριο στις 16 Οκτωβρίου στο ΚΑΜ, ανέφερε ο κ. Νικόλαος Σκουτέλης, αναπληρωτής καθηγητής αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Στη συνέχεια παρουσίασε την προμελέτη.

Οι παρεμβάσεις προβλέπονται για τα 7 νεώρια που είναι δίπλα στο νυν θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», με διαμόρφωση εσωτερικών χώρων με τέτοιο τρόπο που να επιτρέπουν πολιτιστικές δράσεις, προβλέπεται και κυλικείο αλλά και τζαμαρίες όπου υπάρχουν ανοίγματα.

Θα μπορούν να είναι επισκέψιμα και τις βραδινές ώρες, αναφέρει η προμελέτη.

Η προμελέτη υπερψηφίστηκε από όλες τις παραβρισκόμενες παρατάξεις, με τον Άρη Παπαδογιάννη να έχει προκαταβολικά δηλώσει ότι είναι υπέρ, τον Γρηγόρη Αρχοντάκη να λέει ότι καλύφθηκε πλήρως, τον Ευτύχη Δαμιανάκη να αναφέρει ότι τα Νεώρια μπορούν να αποτελέσουν φάρο προόδου, τον Γιάννη Σαρρή να χαρακτηρίζει τη μελέτη ολοκληρωμένη και τον Χαράλαμπο Λουτσέτη να δηλώνει πως η παράταξή του υπερψηφίζει τη μελέτη, έστω και με επιφυλάξεις.

Δείτε ΕΔΩ την εισήγηση.zarpanews.gr

7 thoughts on “Χανιά | Έτσι θέλουν να κάνουν τα Νεώρια – Δείτε την εισήγηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο

  1. Στα σοβαρά σοβαρά τώρα!
    Χώρο ενετικό λιμανιού, που παγκόσμιου ενδιαφέροντος κιόλας,
    Τζαμαρίες?
    Τα άλλα σχέδια που αν κατάλαβα θανε καφε αλουμίνιο, όταν μάλιστα σε κατοικίες απαγορεύει αρχαιολογία να βαλη καφε αλουμίνια αλλά ξύλο.. Εσυ δε βαζης δύο ξεχωριστές κλασσικές μεγάλες πόρτες, με μια μικρή πόρτα ως ειθιστε σε περίπτωση που δε χρειάζεστε η ειθιστε ακόμα σε τέτοιες περιπτώσεις τονίζω τα την έννοια του χώρου? Αν & το δύσκολο είναι η επισκευή & στατικοτητα του χώρου απ όσο φαίνεται.

  2. οχι τζάμια βρε παιδιά…Θα αλλάξει τελείως η αισθητική τους (προς το κακό). είναι πανέμορφα όπως είναι, ας μην χάσουν το χαρακτήρα τους.

  3. ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΧΝΗ,
    ΣΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΡΙΣΤΑ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΑΔΕΣ.
    ΑΠΟ ΜΕΛΕΤΕΣ ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ, ΑΠΟ ΕΡΓΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΧΑΝΙΟΛΟΥΠΟΛΗ.
    Υ.Γ.: ΓΙΑ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ, EINAI MAKETO TOYTO TO ΕΡΓΟ?????
    KAI ENA ΔΩΡΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΚΑΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ:
    https://www.youtube.com/watch?v=2-gSyuhYyE8

  4. Αλλη μια μελετη για τα Νεωρια….
    Η συγκεκριμενη προφανως δε θα εγκριθει απο την Αρχαιολογια, απαιτεί γκρέμισμα των εμπρόσθιων προσόψεων.

    Συνεπώς μια τρύπα στο νερό παλι. Κρίμα, πήγε στράφι εκείνη η εκδηλωση με τα βιολιά και την Μενδωνη , η περυσινη αν θυμαστε….

    Θα τελειωσει η τετραετια σημανδηραακη και δε θα εχει κανει ένα εργο.,…Ουτε για δειγμα.

  5. Με τους καθηγητές του πολυτεχνείου που μπλέξατε είναι βεβαιωμένο οτι θα προτείνουν σαχλαμάρες. Αυτοι δεν μπορουν να μοιράσουν 2 γαιδάρων άχυρα, στατική μελέτη και μελέτη αποκατάστασης θα κάνουν. Το μόνο σίγουρο ειναι οτι θα συνεχίσει η παράνομη χρήση απο διάφορους που τα εχουν κάνει αποθήκη και βολεύονται (και πάρκινγκ). Μέχρι και σύστημα συναγερμού έχουν εγκαταστήσει. Εχουν σουβαντίσει και έναν τοιχό! Και μην πείτε οτι δεν τα βλέπετε! όλα απο την εξωτερική μεριά, απο την μερία της προβλήατας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook