Χανιά | Έτσι θα γίνει το Ενετικό Λιμάνι – Άσφαλτος τέλος, θα μπουν πλάκες – Όλες οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις | Video+Photos

χανιά-έτσι-θα-γίνει-το-ενετικό-λιμάνι-821-1036406

Η μελέτη για την ανάπλαση της πλακόστρωσης στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο Δημαρχείο της πόλης και περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε όλο το… μήκος και πλάτος του, από το Νεώριο του Μώρο μέχρι το φρούριο Φιρκά.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, επισήμανε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη παρέμβαση που θα έχει πραγματoποιηθεί ποτέ στο Ενετικό Λιμάνι και πως το κόστος για το έργο αυτό αναμένεται να φτάσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Έδειξε βέβαιος δε, ότι τα χρήματα θα βρεθούν, μέσω κάποιου από τα πολλά διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η μελέτη που παρουσιάστηκε, έγινε σε στενή συνεργασία με την Αρχαιολογία και έχει ήδη αποσταλεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, αναμένοντας πλέον την έγκρισή της.

Στόχος της μελέτης, που αφορά σε όλη τη χερσαία λιμενική ζώνη του Ενετικού Λιμένα Χανίων (Δυτική και Ανατολική Λεκάνη), καθώς και στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου (Συντριβάνι), όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, είναι ν’ αποδοθεί ένας ανοικτός, φιλόξενος και ευέλικτος κοινόχρηστος χώρος, ο οποίος εξυπηρετώντας σύγχρονες ανάγκες, θ’ αναδείξει ταυτόχρονα και το εξαιρετικά σημαντικό ιστορικό του πλαίσιο.

Εκτίμηση της δημοτικής αρχής είναι ότι η διαδικασία των εγκρίσεων θα έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Μυλωνά, προϊστάμενο του τμήματος Προγραμματικής Σύμβασης Παλιάς Πόλης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Χανίων, σήμερα στο λιμάνι υπάρχουν 11 τύποι υλικών, από άσφαλτο και τσιμέντο, σχιστόλιθο τύπου Καρύστου, μαρμάρινες πλάκες, μέχρι πλάκες και κυβόλιθους Βεζουβίου. Όλα αυτά θα αντικατασταθούν από 4 συνολικά τύπους, με κύριο τις πλάκες από βασάλτη 40Χ60, που προσομοιάζουν στις πλάκες Βεζουβίου, με την ανατολική πλευρά του λιμανιού να στρώνεται με αυτές τις πλάκες. Όσο για τη δυτική, εκεί όπου ήδη υπάρχουν τέτοιες πλάκες ή κυβόλιθοι, όπως στην Πλατεία Κατεχάκη, θα παραμείνουν οι υφιστάμενοι, αλλά με παρέμβαση ώστε να ισιώσουν όπου υπάρχει καθίζηση.

Παλαιότερο υλικό από όσα υπάρχουν τώρα, είναι οι κυβόλιθοι και οι πλάκες Βεζούβιου, οι οποίοι τοποθετήθηκαν επί Κρητικής Πολιτείας και δεν παράγονται πια.

Επίσης θα αντικατασταθούν τμήματα του κρηπιδώματος από νέους λίθους, που όμως θα είναι όπως οι σημερινοί, ενώ σχεδιάζεται να ενισχυθεί το κρηπίδωμα σε σημεία όπου έχει υποστεί σημαντική φθορά. Ταυτόχρονα, θα γίνει παρέμβαση και στον λιμενοβραχίονα, μεχρι τον προμαχώνα Αγίου Νικολάου, στο τμήμα που ξεκινάει από το Νεώριο του Μώρο. Στον λιμενοβραχίονα αυτό θα «βρει» στο ήδη εκτελούμενο έργο αποκατάστασης σε πιο προχωρημένο τμήμα του, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Μανώλης Κοτσιφάκης.Επίσης σχεδιάζεται να αποκαλυφθούν οι κανονιοθυρίδες στο Φιρκά, οι οποίες σήμερα βρίσκονται κάτω από τη γη, με παρέμβαση που θα χαμηλώσει το επίπεδο στο σημείο που εφάπτεται του φρουρίου. Θα χρειαστεί όμως να υπάρξει και κυματοθραύστης, για τη μελέτη του οποίου ο Δήμος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ανάθεσης.

Ακόμα, αναμένεται ο ΟΤΕ να αναβαθμίσει το δίκτυό του στην περιοχή, εκμεταλλευόμενος τις εργασίες αυτές, ενώ παρέμβαση θα κάνει και η ΔΕΥΑΧ. Ένας στύλος της ΔΕΗ που βρίσκεται κοντά στο Νεώριο του Μώρο θα απομακρυνθεί και οι καλωδιώσεις θα μεταφερθούν κάτω από τη γη.

Δείτε αναλυτικά τη μελέτη στα παρακάτω αρχεία:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ 1

A1_Perioxi epemvasis
A2-2_ForaKivolithon-PLOT
A3_EgekrYfistmMelet

A5-1_200
A5-2_200
A5-3_200
A5-4_200
A5-5_200
A5-6_200
A8_+ο+β+κ+γ+Σ+μ_Kanonio8irides
A7_Limenovraxionas Gefira

A9_FIRKAS TOMES

Δείτε επίσης, τι ειπώθηκε στο Δημαρχείο Χανίων για τη μελέτη:

zarpanews.gr

6 thoughts on “Χανιά | Έτσι θα γίνει το Ενετικό Λιμάνι – Άσφαλτος τέλος, θα μπουν πλάκες – Όλες οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις | Video+Photos

  1. Ωραία όλα αυτά, αλλά κύριε Δήμαρχε τι γίνεται με τις πέργκολες και τις παράγκες ,θα εφαρμοστεί ποτέ ο νόμος, ή τσάμπα γίνονται οι μελέτες και τα αρχαιολογικά συμβούλια για τα μάτια του κόσμου; Και με μάρμαρα Διονύσου να στρώσεις το λιμάνι Δήμαρχε το ίδιο αποτέλεσμα θα είναι, πρέπει να πάρεις την απόφαση και να συγκρουστείς με τα λαμόγια που χρόνια καταπατούν το δημόσιο χώρο και έχουν στήσει ολόκληρα μαγαζιά στα πλακόστρωτα του λιμανιού…

    1. Συντοπίτη Νίκο, έχεις απόλυτο δίκιο. Μακάρι να γίνει αυτό
      Δυστυχώς όμως έχουμε πια στα Χανιά μαφία όπου έχει τη βάση της στην παλιά πόλη
      Τόσοι αρχαιολόγοι φωνάζουν χρόνια και προσπαθούν να το αλλάξουν, όπως βλέπεις όμως καλά κρατούν τα πλαστικά και οι τέντες

  2. Χίλλια μπράβο. Τέτοιες κινήσεις και έργα βοηθούν τον τόπο μας μακροπρόσθεσμα και αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας. Η ομορφιά και η νοικοκυροσύνη είναι αρχοντιά.

  3. Εκεί που σκάει το κύμα θα μείνει το χειμώνα καμιά πλάκα στη θέση της ή θα πληρώνουμε κάθε άνοιξη να τις ξαναφτιάχνουν;

  4. Αν σκεφτειτε οτι κανανε 3 χρονια για μια αναπλαση πλατειας.. (ΣΟΥΔΑ) και εναν Κομβο στις Μουρνιες πανε 7-8 χρονια …. ε φανταστειτε ενα παλιο λιμανι που η μελετη παιρνει 3 χρονια και εναμιση η εγκριση ποσα χρονια θελει να ολοκληρωθει.
    Μαζι με τον ΒΟΑΚ και αυτο….

  5. Ελπίζω στην μελέτη του Φίρμα να περιλαμβάνονται και στατικές μελέτες, μιας και είμαστε σεισμογενής περιοχή. Οι κυματοθραυστρς δεν θα κόβουν το κύμα. Επίσης σε μια σοβαρή νεροποντή μην έχουμε πλημμύρες. Όλα αυτά επηρεάζουν τη στατικότητα του κτηρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook