Χανιά | Έσκισαν τους αιθέρες στην επέτειο της 340 Μοίρας – Εντυπωσιακή εναέρια επίδειξη στην 115ΠΜ | Video+Photos

χανιά-έσκισαν-τους-αιθέρες-στην-επέτε-1704530

Από τα F-84 Thunderjet στα F-16 Viper, η ιστορία της 340 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας συμπλήρωσε 70 χρόνια πια και το πρωί της Παρασκευής, στην 115 ΠΜ στα Χανιά, όπου εδρεύει εδώ και δεκαετίες η συγκεκριμένη Μοίρα, πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση, παρόντος και του αρχηγού ΓΕΑ, Θεμιστοκλή Μπουρολιά.

Σύσσωμο το προσωπικό, αλλά και απόστρατοι αξιωματικοί που είχαν υπηρετήσει και διοικήσει την 340 Μοίρα, όπως και εκπρόσωποι της πολιτικής και αυτοδιοικητικής ηγεσίας των Χανίων, βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις της 115 ΠΜ, ενώ πραγματοποιήθηκε και εντυπωσιακή εναέρια επίδειξη από αεροσκάφη F-16.

Ο διοικητής της 340Μ, Ιωσήφ Δασκαλομαρκάκης, αναφέρθηκε στην ιστορία της μονάδας που χαρακτηρίζεται από το ότι αναλάμβανε συνεχώς να αξιοποιεί των νεότερο και πιο σύγχρονο εξοπλισμό της ΠΑ. Ξεκίνησε το 1953 με τα πρώτα ελληνικά αεριωθούμενα αεροσκάφη F-84, πρώτη παρέλαβε τα Α-7 το 1975 και έφτασε, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, να παραλάβει τα F-16 Block 52+. Πλέον, καλείται να ανταποκριθεί στη χρήση της πιο σύγχρονης παραλλαγής του αεροσκάφους, του F-16 Viper.

Ο αρχηγός ΓΕΑ, Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, επισήμανε ότι η ΠΑ γίνεται πιο ισχυρή, πιο αποτελεσματική και πιο αποτρεπτική, με την 340Μ να βρίσκεται ξανά στην αιχμή του δόρατος αυτής της προσπάθειας.

Στον χώρο λειτούργησε έκθεση, με εξοπλισμό αεροσκαφών, μοντέλα, κινητήρες, αλλά και δύο αεροσκάφη F-16.

Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καλές, παρόλα αυτά μόλις ο καιρός βελτιώθηκε κάπως, πραγματοποιθήκε επίδειξη, με τέσσερα αεροσκάφη της 340Μ να κάνουν χαμηλές διελεύσεις κατά μόνας και σε σχηματισμό. Το πιο εντυπωσιακό σκέλος της επίδειξης όμως ήταν από ιπτάμενο της ομάδας «Ζεύς», που συνεπήρε τους παριστάμενους με τους δυναμικούς ελιγμούς του:

Δείτε φωτογραφίες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook