Χανιά | Έρχεται κι άλλη αύξηση στις τιμές του κρέατος – Πόσο κοστίζει σήμερα και πόσο θα αυξηθεί

χανιά-έρχεται-κι-άλλη-αύξηση-στις-τιμέ-1529890

Ανατιμήσεις έρχονται το επόμενο διάστημα σε όλα τα είδη κρεάτων, παρά το γεγονός ότι ήδη μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές έχουν αυξηθεί και μάλιστα σημαντικά. Ωστόσο, οι καταναλωτές και στα Χανιά θα δουν αυξήσεις τουλάχιστον κατά 5% ακόμα, ως στο τέλος του έτους, όπως δήλωσε στο Zarpa Radio 89.6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Χανίων, Κώστας Φιωτάκης:

Δυστυχως θα έχουμε αυξήσεις ένα επιπλέον 5% μέχρι τα Χριστούγεννα. Ήδη το τελευταίο έξαμηνο έχουμε υποστεί ένα 10% στα πουλερικά και τα χοιρινά και ένα 15% στα μοσχάρια, ίσως και παραπάνω. Το ίδιο και στα αρνιά. Στα κρεοπωλεία του Συλλόγου Κρεοπωλών Χανίων το μοσχάρι χωρίς κόκκαλο ξεκινάει από 12,5 ως 12,8 ευρώ το κιλό ενώ πέρσι είχε 10,8. Στα πουλερικά είναι 5 ευρώ το κιλό, ενώ ήταν 4,5. Στο χοιρινό 6,5 ευρώ το κιλό από 5,5, ενώ κατσίκι και αρνί ξεκινούν από 11,5 ενώ ήταν 9,5, έχουν υποστεί ανατίμηση 18%. Εκεί όμως υπάρχει μεγάλη κατανάλωση λόγω γάμων. Πάνω σε αυτές τις τιμές θα υπάρξει και έξτρα 5% αύξηση το επόμενο διάστημα.»

Σύμφωνα με τον κ. Φιωτάκη, το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι έχει επέλθει σημαντική μείωση της παραγωγής στη χώρα, αν και στην Κρήτη το πρόβλημα δεν είναι τις ίδιες διαστάσεις:

«Δεν υπάρχει παραγωγή, εχει μειωθεί δραματικά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Είναι πάρα πολύ αυξημένο το κόστος, ενώ δεν υπάρχουν και χέρια να δουλέψουν. Παρόλο που οι κτηνοτρόφοι έχουν ανεβάσει τις τιμές κατά 15% περίπου, και πάλι ίσα-ίσα συντηρούνται. Σφάζουν και δεν αντικαθιστούν τις μάνες γιατί δεν συμφέρει», τόνισε ο κ. Φιωτάκης. «Οι περιοχές που έχουν ακόμα κάποια δύναμη στην παραγωγή στο αρνί και το κατσίκι είναι η Κρήτη και η Νάξος. Η υπόλοιπη Ελλάδα έχει μειώσει την παραγωγή της 50% ως 60%.»

Μάλιστα, ο πρόεδρος των κρεοπωλών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψει και πρόβλημα επάρκειας σε κάποια είδη κρεάτων στο μέλλον.

Προς το παρόν πάντως, φαίνεται ότι η κατανάλωση στα κρεοπωλεία έχει αυξηθεί, καθώς περισσότεροι επιλέγουν πια να φάνε στο σπίτι:

«Αυτό που έχει μειώσει ο κόσμος είναι τα τραπέζια έξω. Η κατανάλωση στα σπίτια δεν έχει μειωθεί. Ίσα-ίσα, έρχεται περισσότερος κόσμος τώρα και έχουμε περισσότερη δουλειά γιατί τώρα είναι δύσκολο να τρώει κανείς συχνά σε ταβέρνες και εστιατόρια λόγω κόστους», υπογράμμισε ο κ. Φιωτάκης.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook