Χανιά | Επίτιμος Δημότης Κισσάμου ανακηρύχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας | Photos & Video

Σε μία λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Δημαρχείο Κισσάμου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της Κισσάμου. Ο κ. Παυλόπουλος παρέστη και στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Μακαριστού Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη.

Η Αυτού Εξοχότητα του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλος κατέφθασε στις 18:25 στο Δημαρχείο Κισσάμου, υποδεχόμενος από τον απερχόμενο Δήμαρχο Θοδωρή Σταθάκη και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.Στην τελετή της αναγόρευσης του σε Επίτιμο Δημότη Κισσάμου, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι τοπικές ηγεσίες των ενόπλων δυνάμεων και της Εκκλησίας, προτοστατούντως του Αρχιεπισκοπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου.

Το παρόν έδωσαν ο Υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης και οι βουλευτές Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη και Μανούσος Βολουδάκης, ο νέος Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο απερχόμενος Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, ο απερχόμενος Δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός, περιφερειακοί σύμβουλοι, πρώην βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων.

Κατά τη διάρκεια της Τελετής, στον κ. Παυλόπουλο απένειμαν τον πάπυρο και την τιμητική πλακέτα την ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη. Μαζί του δώρισαν και ένα αγαλματίδιο με τρισδιάστατα δελφίνια, το σύμβολο της Κισσάμου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην αντιφώνηση κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη του Δήμου Κισσάμου, τόνισε συγκινημένος μεταξύ άλλων τα εξής: “Η Κρήτη μου έχει δώσει δύναμη σε κρίσιμες πτυχές της θητείας μου, ενώ με συγκινεί η φιλοξενίας σας. Ο τόπος σας εκπέμπει και αποπνέει ιστορία… Το σήμα του τόπου ήταν ανέκαθεν το δελφίνι, όπως και στα νομίσματα που έκοβε…” Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  έκανε αναφορά και στην προσωπικότητα του μακαριστού Μητροπολίτου Κισσάμου και Σελίνου Κύρου Ειρηναίου Γαλανάκη, λέγοντας ότι αυτός ο “παππούς της Κρήτης” ήταν αίτια και η ορθοδοξία κατάφερε να ξεπεράσει τα πνευματικά όρια στην Ελλάδα.  Ήξερε την έννοια της ελευθερίας και τι σημαίνει ελεύθερη ομιλία στην Κρήτη, για να μπορεί ο ελληνισμός να κρατάει μέσα του τη φλόγα της ελευθερίας. Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τη σημασία της συνεργασίας εκκλησίας Πολιτείας που κατάφερε ο Ειρηναίος Γαλανάκης. Όσοι σκέφτονται την αναθεώρηση του συντάγματος ως προς την αναθεώρηση της ιστορικής συνεργασίας, απαντώνται”.Η γενιά μας δεν πρόκειται να γίνει αναθεωρητής της ιστορίας

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι “η φιλία και καλή γειτονιά έχουν μια προϋπόθεση, να σεβόμαστε τους διεθνείς κανόνες. Οι γείτονές μας θα πρέπει να σκέφτονται ότι αν θέλουν την ευρωπαϊκή τους προοπτικής θα πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο, τη συνθήκη του Μοντεγκο Μπει, που καθορίσει το πώς χαράζονται οι ΑΟΖ. Εμείς είμαστε οι θεματοφύλακες των ευρωπαϊκών συνόρων και της ευρωπαϊκής ΑΟΖ. Αυτή την αποστολή θα τη φέρουμε σε πέρας. Δεν είμαστε πλέον μόνοι μας. Η Ευρωπαϊκή οικογένεια και η διεθνής κοινότητα (ΝΑΤΟ, ΗΠΑ) έχουν καταλάβει και υποστηρίζουν τη δικά μας προσπάθεια. Δίνουμε χείρα βοηθείας και ειρήνης με την Τουρκία για την ευρωπαϊκή της προοπτική, χωρίς εκπτώσεις υπαναχωρήσεις και υποχωρήσεις.

Λίγο μετά τις 19.00, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και Επίτιμου πλέον Δημότη Κισσάμου, Προκόπη Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου, η τελετή των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Μακαριστού Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη.

zarpanews.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ