Χανιά | Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΙΝΑΛ στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές

Επίσκεψη στις πρόσφατα πληγείσες από τη σφοδρή κακοκαιρία περιοχές του Νομού Χανίων πραγματοποίησε το Σάββατο κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής με επικεφαλής τον Βουλευτή Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου και από μέλη της Προσωρινής Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων τους Γιώργο Τζανακάκη, Χρύσα Χαριτάκη Μακράκη και Γιάννη Κουρτάκη.

Κατ αρχήν επισκέφτηκαν την περιοχή της Σαρακίνας και του Βουτα του Δήμου Κανδάνου – Σελίνου και περιηγήθηκαν από ελαιοπαραγωγούς σε ελαιώνες όπου μετά την σφοδρή κακοκαιρία σχεδόν η συνολική παραγωγή ελαιοκάρπου έχει χαθεί, αλλά και η ποιότητα της εναπομείνασας παραγωγής έχει μειωμένη , λόγω της δακοπροσβολής και άλλων παρασιτικών ασθενειών (γλυοσπόριο) αλλά και συνολικά λόγω της κλιματικής αλλαγής που έχει επιφέρει υψηλές θερμοκρασίες, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.

Στην συνεχεία μετέβηκαν στην Κουντούρα, συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας κ. Χαλκιά σε περιοχές οι οποίες πρόσφατα επλήγησαν με τρία σφοδρά καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή 150 στρεμμάτων θερμοκηπιακής καλλιέργειας από τους υδροστρόβιλους και τους ανεμοστρόβιλους και την μερική καταστροφή τουλάχιστον 300 στρεμμάτων από την χαλαζόπτωση. Στη συνέχεια σε συνάντηση τους με τον Δήμαρχο Καντάνου-Σελίνου κ. Περάκη, τον προεδρο της ΔΕΥΑΣ Γιάννη Βαρδουλάκη , με τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους ιδιοκτήτες των θερμοκηπίων, τονίστηκε από όλους πως η καταστροφή που υπέστησαν έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος των κατοίκων της περιοχής σε απόγνωση και οδηγούνται σε πτώχευση.

Ο κος Κεγκερογλου δεσμεύτηκε ότι θα θέσει αυτό το θέμα με κοινοβουλευτική Επερώτηση ΑΜΕΣΑ στην Βουλή.

Στην συνέχεια το κλιμάκιο μετέβη στην πληγείσα περιοχή του Ελαφονησίου και σε συνάντηση του με τον Δήμαρχο Κισσάμου κ. Μυλωνάκη και μέλη της δημοτικής αρχής αφού επισκέφτηκαν θερμοκηπιακές καλλιέργειες μετέβησαν στα γραφεία του Συνεταιρισμού Ομάδας Παραγωγών Κηπευτικών Ελαφονησίου, όπου συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού κ. Κοντοπυράκη ,με παραγωγούς μέλη του Συνεταιρισμού και πληγέντες παραγωγούς.

Διαπιστώθηκε ότι περίπου 700 στρ. θερμοκηπίων έχουν υποστεί μερική ζημιά από την χαλαζόπτωση και μεγάλο μέρος της ελαιοπαραγωγής έχει υποστεί μεγάλη ζημιά.

Ο κος Κεγκέρογλου δεσμεύτηκε να κατάθεση επερώτηση και για το θέμα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και για το θέμα του ελαιοκάρπου και πρότινε μια συνάντηση όλων των συναρμοδίων φορέων την επομένη εβδομάδα στο Υπουργείο Γεωργίας.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ