Χανιά | Ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων ζητούν από την δημοτική αρχή

Την αξιοποίηση δημόσιων χώρων όπως το Παλιό Ψυχιατρείο, η παλιά Πολυκλινική για να λειτουργήσουν ως κρατικές Δομές Φιλοξενίας ηλικιωμένων, την ενίσχυση του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων και τη στελέχωση όλων των δομών με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων ζητά μεταξύ άλλων η Λαϊκή Συσπείρωση, από την δημοτική αρχή.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η παράταξη αναφέρει:

Η δημοσιοποίηση της κατάστασης που επικρατεί σε ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) στην πόλης μας δικαίως έχει προκαλέσει μεγάλη οργή και αγανάκτηση στον Χανιώτικο Λαό.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε αναφορά για θέμα αυτό, όπου σε τοποθετήσεις τόσο της δημοτικής αρχής, όσο και αρκετών παρατάξεων εκφράστηκε ο αποτροπιασμός τους για τα καταγγελλόμενα περιστατικά.

Τον χανιώτικο λαό όμως δεν τον ενδιαφέρει αν η δημοτική αρχή και οι πλειοψηφούσες παρατάξεις που στηρίχθηκαν από την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι ικανές στο να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους σε βάρβαρα γεγονότα όταν αυτά βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας.

Το βασικό που απασχολεί είναι να δοθεί λύση σε ένα οξυμένο και σοβαρό ζήτημα όπως είναι η φροντίδα των ηλικιωμένων της πόλης μας.

Τα ίδια τα γεγονότα απέδειξαν στην πράξη ότι η πολιτική που στηρίζουν , όχι απλά είναι αδιέξοδη , αλλά και επικίνδυνη. Το τοπικό και κεντρικό κράτος γνώριζε την κατάσταση από το 2010 που είχε υπογραφεί απόφαση σφραγίσματος του συγκεκριμένου γηροκομείου-ΜΦΗ.

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν υλοποιήθηκε ποτέ γιατί δεν υπήρχε δημόσια δομή να φιλοξενήσει τους γερόντους και τις γερόντισσες.

Ακόμα και σήμερα, 12 χρόνια μετά, που έχει πάρει τέτοια έκταση το ζήτημα και που έχουν προφυλακιστεί οι ιδιοκτήτες της ιδιωτικής μονάδας, δεν μπορεί να βρεθεί εναλλακτική δομή για τους γερόντους και γερόντισσες που είναι ακόμα μέσα εκεί !!

Ποιος, δήμαρχος, περιφερειάρχης ή βουλευτής των κομμάτων που κυβέρνησαν τόσα χρόνια αγωνίστηκε για την ανάγκη λειτουργίας δημόσιας σύγχρονης μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων στον Δήμο μας;

Η ύπαρξη μιας τέτοιας δημόσιας δομής θα μπορούσε να αποσυμφορήσει και το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων, η λειτουργία του οποίου έχει επιβαρυνθεί από περιπτώσεις χρονίων παθήσεων, αλλάζοντας τον χαρακτήρα του.

Ποιος , δήμαρχος , περιφερειάρχης ή βουλευτής των κομμάτων που κυβέρνησαν αγωνίστηκε για την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης του δημοτικού γηροκομείου Χανίων και επέκτασής του, με γενναία ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό;

Η Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο έχει καταθέσει εδώ και 2 χρόνια αίτημα ώστε να έρθει προς συζήτηση η κατάσταση στο Δημοτικό Γηροκομείο σε ειδική συνεδρίαση.

Μια τέτοια συζήτηση θα μπορούσε να συνεισφέρει και στην συνολικότερη συζήτηση για τις ΜΦΗ στον δήμο μας και την ανάγκη διεκδίκησης και ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα των δομών αυτών. Δυστυχώς ακόμα περιμένουμε.

Η δημοτική αρχή αντί να είναι αρωγός στον αγώνα για ουσιαστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα ΜΦΗ, συνεχίζει να στηρίζει την «ανταποδοτικότητα» στην λειτουργία τους.

Με την στάση της τελικά υποσκάπτει την μοναδική απάντηση που πρέπει να δώσει ο χανιώτικος λαός:

Να διεκδικηθεί η λειτουργία σύγχρονων , αποκλειστικά κρατικών και επαρκείς στον αριθμό δομές φροντίδας ηλικιωμένων, με ότι αυτό συνεπάγεται, με κρατικό σχεδιασμό και έλεγχο.

Μάλιστα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής 18/2, η δημοτική αρχή επέλεξε για 2η φορά στην θητεία της, την μη συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Γηροκομείου οποιουδήποτε διαφωνούντα με την πολιτική της.

Δεν δέχτηκε να εκπροσωπηθεί στο ΔΣ του γηροκομείου η Λαϊκή Συσπείρωση μέσω του συναγωνιστή μας Νίκου Παπαντωνάκη, που για πολλά χρόνια διετέλεσε μέλος του ΔΣ του γηροκομείου, με μεγάλη συνεισφορά στην καλυτέρευση των συνθηκών του.

Απαιτούμε από δημοτική αρχή την άμεση υλοποίηση της δέσμευσής της για ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποκλειστικά για τα προβλήματα στην λειτουργία του Δημοτικού Γηροκομείο Χανίων αλλά και των υπολοίπων δομών ΜΦΗ της περιοχής μας.

Ζητάμε να τοποθετηθεί στα παρακάτω ζητήματα, στο πως και με ποιόν τρόπο θα διεκδικηθεί από το τοπικό και κεντρικό κράτος:

  • Να ενισχυθεί ουσιαστικά το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων. Να εξασφαλιστεί η άμεση χρηματοδότηση ανέγερσης της νέας πτέρυγας αυτού και να εξασφαλιστεί η πρόσληψη μόνιμου και επαρκούς προσωπικού για την λειτουργία του με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να επιβαρυνθούν για τις υπηρεσίες αυτές οι δημότες για ακόμα μια φορά.
  • Να διασφαλισθεί η ενίσχυση του συνόλου των υγειονομικών υπηρεσιών της περιοχής μας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο του δημόσιου ελέγχου των ΜΦΗ και να εφαρμόζεται πλήρως, συνεχώς και αποτελεσματικά.
  • Άμεσα να αξιοποιηθούν χώροι όπως το Παλιό Ψυχιατρείο, η παλιά Πολυκλινική, οι οποίοι είναι δημόσιοι χώροι και ρημάζουν για να λειτουργήσουν κρατικές Δομές Φιλοξενίας ηλικιωμένων και ανιάτων.
  • Να διασφαλιστεί η στελέχωση όλων των δομών με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων και η επάρκεια υποδομών και μέσων για τη λειτουργία τους.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χανίων: Βουρλάκης Νίκος, Λουτσέτης Χαράλαμπος

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ