Χανιά | Ένας Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης στο πλευρό των ελαιοκαλλιεργητών | Photo

χανιά-ένας-καθηγητής-του-πολυτεχνείο-958939

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης με απόφασή του τοποθέτησε τον Καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Παράκτιας Μηχανικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κωνσταντίνο Συνολάκη στην Ομάδα Εργασίας για τη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις ελαιοκαλλιέργειες της Κρήτης, ως τακτικό μέλος.

Ο Καθηγητής Συνολάκης, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2016, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και σπούδασε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια ενώ από το 1997 είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και από το 2004 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ερευνών στη σεισμολογία, στην ωκεανογραφία και ιδιαιτέρως στα αποτελέσματα σεισμών και παλιρροϊκών κυμάτων.

Ανέπτυξε το υπολογιστικό μοντέλο προσομοίωσης ΜΟSΤ για την πρόγνωση της διάδοσης των παλιρροϊκών κυμάτων. Εξήγησε τις διαφορές μεταξύ μακρών κυμάτων που προξενούνται από κατολισθήσεις και αυτών που προξενούνται από σεισμούς. Σχεδίασε και ανέπτυξε τους επίσημους χάρτες αντιπλημμυρικής προστασίας της Πολιτείας της Καλιφόρνιας από παλιρροϊκά κύματα.

Άρθρο του στο περιοδικό Philosophical Transactions of the Royal Society περιέχει επισκόπηση των γεωφυσικών φαινομένων που σχετίζονται με το πυρηνικό ατύχημα στη Fukushima.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 110 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλης επιρροής ( μεταξύ αυτών τα Science, Nature και Philosophical Transactions of the Royal Society), έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις και παρουσιάσεις σε επιστημονικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και έχει επιβλέψει διδακτορικές διατριβές.

Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Mofatt-Nichol στον τομέα της Ακτομηχανικής της Εταιρείας Πολιτικών Μηχανικών ΗΠΑ (2015), το βραβείο Soloviev στον τομέα των φυσικών καταστροφών (European Geosciences Union) (2014), και το βραβείο για την συμβολή του στην πολιτική προστασία της Πολιτείας της Καλιφόρνια (2001).

Έχει βραβευθεί από τον Λευκό Οίκο ως ένας από τους 100 καλύτερους νέους επιστήμονες στις ΗΠΑ (1988). Έχει συντονίσει σημαντικό αριθμό ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα του. Ίδρυσε το 1995 το πρώτο Tsunami Research Center στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Οι πρόσφατες εργασίες του επικεντρώνονται στις συνέπειες από τη διάβρωση των ακτών στην Ελλάδα λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και άλλων ανθρωπογενών παραγόντων.

Με την απόφασή του αυτή ο κ. Βορίδης ενισχύει περαιτέρω τη συγκεκριμένη Ομάδα η οποία απαρτίζεται από κορυφαίους επιστήμονες και εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου της Κρήτης ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο πλαίσιο μελέτης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις ελαιοκαλλιέργειες της Μεγαλονήσου, μετά και την επίσκεψη που πραγματοποίησε εκεί.

Πηγή: skai.gr

2 thoughts on “Χανιά | Ένας Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης στο πλευρό των ελαιοκαλλιεργητών | Photo

  1. Απομονώστε τους γεωπόνους (που δεν ξέρουν) για να προβάλλετε τους κομματικούς ξερόλες, που τα ξέρουν όλα…Στη δακοκτονία δεν χρειάζεται μοντελοποίηση, μια χαρά μοντελάκι είναι ο δάκος από μόνος του και μάλιστα ακριβοπληρωμένο!!! Θύμα για ακόμα μια φορά θα είναι οι αγρότες…

  2. Ο δάκος είναι αποτέλεσμα της θέρμανσης του πλανήτη και θα τον πνίξει με παλιρροϊκά κύματα που είναι η ειδικότητα του (πέρα από την φιλία με την οικογένεια). Δείτε και την εκπόνηση μελέτης για την πυρκαγιά στο Μάτι προεκλογικά.
    Καλά Χριστούγεννα!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook