Χανιά | «Ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας – Ένας χρόνο χωρίς ουσιαστικά μέτρα» – Συλλαλητήριο στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς

χανιά-ένας-χρόνος-από-την-έναρξη-της-1188312

Την συμμετοχή του στην κινητοποίηση για τον «Ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας – Ένα χρόνο χωρίς ουσιαστικά μέτρα», κάνει γνωστή με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Μαρτίου στις 13:00 στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Η ανακοίνωση του ΣΕΠΕ:

«Ένας χρόνος χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας

Διεκδικούμε Ανοιχτά σχολεία. Δικεδικούμε Ασφαλή σχολεία.

Την Τετάρτη 10 Μάρτη συμπληρώνεται ένας χρόνος που τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας ανοιγοκλείνουν ενώ τα Πανεπιστήμια όλης της χώρας παραμένουν  κλειστά.

Τόσο καιρό  προτείνουμε – διεκδικούμε – κινητοποιούμαστε, ώστε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η Κυβέρνηση να λάβουν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, αλλά η Κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Παιδείας αδιόρθωτοι!

Η Κυβέρνηση επιλέγει να ανοίγει και να κλείνει τα σχολεία με τους ίδιους όρους λειτουργίας των σχολείων του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου – Νοεμβρίου χωρίς να αναλογίζεται τι έχει συμβεί και τι συμβαίνει στην εκπαιδευτική κοινότητα και στην ευρύτερη κοινωνία, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, καθώς – δυστυχώς για όλους/ες – είχαμε πολλούς φίλους και συγγενείς ασθενείς, διασωληνωμένους ακόμα και απώλειες ζωών.

Το υπουργείο Παιδείας περιορίστηκε στην διάθεση των μασκών προστασίας και στα παγούρια των μαθητών ενώ δεν πήρε ούτε ένα άλλο μέτρο για την συνέχεια των μαθημάτων με ανοιχτά σχολεία.

Από τον Ιούνιο η πολιτική που ακολουθείται για την Παιδεία στοχεύει όλο και περισσότερο στη συρρίκνωση παρά στην ενίσχυση του Δημόσιου σχολείου. Η αύξηση του αριθμού των τμημάτων, η εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΙ με αυτά των κολεγίων, ο περιορισμός με νόμο του δημοκρατικού δικαιώματος για τη διεξαγωγή συγκεντρώσεων, η διενέργεια μόνο στην εκπαίδευση ηλεκτρονικών εκλογών όταν ο κλάδος ζητούσε παράταση και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είχαν αναβληθεί, η επιβολή με νόμο του διορισμού των μελών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια όπου οι εκπαιδευτικοί εξέλεγαν 2 μέλη μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες φανερώνει όλο αυτό το διάστημα τον αντιδραστικό, συντηρητικό και σκληρά αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της κυβέρνησης.

Συνεχίζουν με επικοινωνιακούς όρους να χειρίζονται την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ως προς τη λειτουργία των σχολείων στο πλαίσιο της πανδημίας, παρουσιάζοντας μια εικόνα κανονικότητας, χωρίς στην ουσία να λαμβάνει, ακόμα και τώρα, κανένα μέτρο, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν και να παραμείνουν ανοιχτά με ασφάλεια. Οι πολιτικές επιλογές και προτεραιότητες που θέτει η ΝΔ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αναδεικνύουν με εμφατικό τρόπο την αδιαφορία για παροχή των βασικών κοινωνικών αγαθών σε όλους τους πολίτες και μαθητές ισότιμα, την αδιαλλαξία και την εμμονή σε καταστροφικές επιλογές για την κοινωνία επιχειρώντας κορυφαία ζητήματα, που αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, να τα «κρύψουν κάτω από το χαλί».

Η Κυβέρνηση επέλεξε σε χειρότερες συνθήκες από αυτές του Σεπτεμβρίου, να λειτουργεί τα σχολεία με 25 μαθητές, ανά τμήμα, σε αίθουσες 25 με 30 τ.μ., καθώς μέσα στον χειμώνα τα παράθυρα και οι πόρτες, λόγω των καιρικών συνθηκών, δεν γίνεται να παραμένουν συνέχεια ανοιχτά, αλλά και γενικότερα οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν ακόμα περισσότερο τον κορωνοϊό. Με 100% πληρότητα των λεωφορείων-μέσων μεταφοράς, με τεράστιες ελλείψεις στο προσωπικό καθαριότητας,  χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο για τη λειτουργία των ολοήμερων, όπου τα παιδιά όλων των τάξεων βρίσκονται στους ίδιους χώρους για τη σίτισή τους, με απουσία, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.Τα κρούσματα μέρα με τη μέρα στα Χανιά αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς.

Η κατάσταση που διαμορφώνει η Κυβέρνηση με αυτή την απόφασή της συνιστά εγκληματική αμέλεια της υγείας μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.

Το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση έστω και τώρα να συναισθανθεί τι πάει να κάνει και να προχωρήσει τώρα σε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε η λειτουργία των Σχολείων να είναι τέτοια, που θα ελαττώνει κατά πολύ τους κινδύνους.

Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά και όσα δεν είναι, να ανοίξουν. Με μέτρα όμως και όχι με επικοινωνιακές ανακοινώσεις και πειραματισμούς.

Απαιτούμε ΑΜΕΣΑ :

Α) Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων διασφάλισης της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, με μέγιστο αριθμό τους 15 μαθητές ανά τμήμα και έναν μαθητή ανά θρανίο, προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας και πλήρη κάλυψη υγειονομικών–καθαριστικών μέσων, αραίωση των μαθητών στα μέσα μεταφοράς στο 50% πληρότητας, με δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Προτεραιότητα στον προαιρετικό εμβολιασμό (όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η UNESCO) πρέπει να έχουν οι ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών και έπειτα να ακολουθήσει η υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα. Ειδική μέριμνα για τα σχολεία ειδικής αγωγής που έμειναν ανοικτά και ανοχύρωτα.

Β) Αύξηση δαπανών, μέσω της ενίσχυσης του τακτικού προϋπολογισμού, για τη δημόσια εκπαίδευση.

Γ) Κάλυψη όλων των αναγκών σε τεχνολογικό εξοπλισμό των εκπαιδευτικών και μαθητών. Προσαρμογή των εκπαιδευτικών αντικειμένων και μαθημάτων για ουσιαστική εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εφόσον απαιτηθεί ξανά. Αναπροσαρμογή της ύλης και σχεδιασμός κάλυψής της τους επόμενους μήνες.

Δ) Ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας για τη λειτουργία των σχολείων. Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, αξιοποίηση άδειων δημόσιων και δημοτικών χώρων, μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας. Δωρεάν τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αύξηση των δαπανών για τη λειτουργία των σχολείων και την εκπαίδευση.

Ε) Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών. Δωρεάν τεστ στον λαό.

Στ) Μαζικές μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών. Μονιμοποίηση συμβασιούχων.

Ζ) Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού, επίταξη χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία.

Η) Να δοθούν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα, από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, για την εικόνα της διασποράς του ιού στα σχολεία της χώρας και των δεδομένων καταγραφής κρουσμάτων σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Την Τετάρτη 10 Μαρτίου συμμετέχουμε στην κινητοποίηση για τον Ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας – Ένα χρόνο χωρίς ουσιαστικά μέτρα. Το Διοικητικό Συμβούλιο κηρύσσει (3ωρη διευκολυντική Στάση Εργασίας) με συγκέντρωση στις 1μμ στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων.”

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook