Χανιά | Ένα mg νικοτίνης αρκεί για να στείλει το παιδί μας στο νοσοκομείο | Photos

χανιά-ένα-mg-νικοτίνης-αρκεί-για-να-στεί-995568

Τους κινδύνους από το παθητικό κάπνισμα, τα αποτσίγαρα αλλά και των υγρών πλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων για παιδιά και κατοικίδια επεσήμαναν την Κυριακή μέλη του συλλόγου «Ακαπνίστας» και γιατροί στην ενημερωτική εκδήλωση, που διοργανώθηκε στην αίθουσα Λεκτόριο, στα Χανιά.

Στο πλαίσιο λοιπόν μιας ακόμη δράσης ευαισθητοποίησης των πολιτών των Χανίων ο πρόεδρος του συλλόγου «Ακαπνίστας» Δημήτρης Κοτζαμπασάκης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «σύμφωνα με στοιχεία από το κέντρο Δηλητηριάσεων οι δηλητηριάσεις  από τη νικοτίνη τσιγάρο, τα αποτσίγαρα και τα υγρά πλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων μέσα στο σπίτι, αλλά και σε χώρους όπου παίζουν παιδιά, είναι η πρώτη αιτία δηλητηριάσεων».Το ακριβές μέγεθος της επικινδυνότητας εξήγησε η παιδίατρος Σπυριδούλα Μπλαζάκη – Λέκκα, η οποία στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης των γονέων υπογράμμισε ότι πέρα από το παθητικό κάπνισμα η κατάποση, το μάσημα καπνού ή αποτσίγαρων από τα παιδιά, θα έχει δυσάρεστα αποτελέσματα.
«Ακόμη και 1 χιλιοστόγραμμο (Mg) νικοτίνης είναι αρκετό για να προκαλέσει σοβαρή βλάβη σε ένα παιδί. Πρέπει όλοι οι γονείς καπνιστές ή μη καπνιστές να προστατεύουν τα παιδιά τους, χωρίς να τους επιτρέπουν την πρόσβαση σε μέρη που υπάρχουν πακέτα με τσιγάρα,  αποτσίγαρα ή υγρά πλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων. Σε περίπτωση που κάποιο παιδί η βρέφος βάλει στο στόμα ή μασήσει καπνό, αποτσίγαρο η καταπιεί υγρό πλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων, θα χρειαστεί άμεση παραπομπή σε νοσοκομείο, όπου εκεί τα παιδιά θα υποβληθούν σε μία πολύ επίπονη, αλλά απαραίτητη διαδικασία, όπως πλύση στομάχου και η χορήγηση ενεργού άνθρακα. Και στη συνέχεια το παιδί θα νοσηλευτεί τουλάχιστον για ένα 24ωρο στο νοσοκομείο για παρακολούθηση». Κίνδυνος όμως δεν υπάρχει μόνο για παιδιά και βρέφη, αλλά και για τα αγαπημένα μας κατοικίδια, σύμφωνα με την κτηνίατρο κτηνίατρος Ελευθερία Σαριδάκη, αφού στα ιταρικά χρονικά πρώτα δηλητηριάστηκαν ζώα, που «φάγανε» τσιγάρα ή αποτσίγαρα και στη συνέχεια παιδιά. «Τα κατοικίδια μας είναι πολύ πολύ εύκολο, από τα παιδιά  να «φάνε» γόπες ή τσιγάρα, γιατί μυρίζουν τα στοματικά υγρά του ανθρώπου και πέρα ότι από τους ελκύει αυτή η μυρωδιά, το κάνουν και ως παιχνίδι. Τουλάχιστον ένα τέτοιο περιστατικό βρίσκεται ανά μία δυο εβδομάδες στα ιατρεία μας. Ταυτόχρονα όμως ο καπνός σε κλειστούς χώρους προκαλεί διάφορα αναπνευστικά προβλήματα και στη γάτα και στο σκύλο, είτε τα πυροδοτεί είτε τα επιβαρύνει. Πρέπει λοιπόν όπως αγαπάμε τα παιδιά μας να προστατεύουμε και τα κατοικίδιά μας.»Η αυλαία της ενημερωτικής εκδήλωσης έπεσε με τα μέλη του Συλλόγου «Ακαπνίστας» να κόβουν την καθιερωμένη τους πίτα για το 2020.

zarpanews.gr

 

 

2 thoughts on “Χανιά | Ένα mg νικοτίνης αρκεί για να στείλει το παιδί μας στο νοσοκομείο | Photos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook