Χανιά | Ένα εικαστικό εγχείρημα «Σοβαρά Παιχνίδια» στην Δημοτική Πινακοθήκη

χανιά-ένα-εικαστικό-εγχείρημα-σοβαρ-1292839

Μια ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής, μέσω της συνεισφοράς (δανεισμό) ατομικών πολύχρωμων μικρών χαλιών και οικιακών φuτών εσωτερικού χώρου, από την κοινότητα των Χανίων, στο πλαίσιο του έργου “Σοβαρά Παιχνίδια”, από την εικαστικό Τζένη Μαρκέτου, το οποίο θα παρουσιαστεί από 11 μέχρι 30 Οκτωβρίου 2021, στο Γιαλί Τζαμί, στα Χανιά, με την υποστήριξη της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων.

Το “Σοβαρά Παιχνίδια” αποτελεί μια διαδραστική πλατφόρμα, που υποστηρίζει δράσεις, συλλογή αφηγήσεων, πρόσκληση-πρόκληση, τροφή για σκέψη και εργαστήρια δημιουργικότητας, γύρω από την έννοια της απο-αποικιοποίησης, όλα υπό τη σκέπη ενός μνημείου-συμβόλου για την πόλη των Χανίων, το Γιαλί Τζαμί, στο Ενετικό Λιμάνι.

Πώς θα πρέπει να αξιολογείται η έννοια ενός μνημείου που στέκεται σαν ένας ισχυρός και σιωπηλός αφηγητής ιστοριών, οι οποίες πολλές φορές χορογραφούν το πώς συμπεριφερόμαστε;

Η Μαρκέτου αναδιαμορφώνει το χώρο του Τζαμιού σε ένα χώρο εργαστηρίου, εξοπλισμένο με υβριδικές δομές καθισμάτων, μικρά τραπέζια, ράφια, βιβλία, τοπικά φυτά, χαλιά που θα προσφερθούν για χρήση από μέλη της κοινότητας των Χανίων, κατόπιν του συγκεκριμένου Open Call, καθώς και video screen με συνεντεύξεις. Σχεδόν όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν αποτελούν υπολείμματα παλαιότερων εγκαταστάσεων, τα οποία βρίσκουν νέες χρήσεις.

Για το δανεισμό χαλιών, δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τη μορφή ή τις ακριβείς διαστάσεις και η ποικιλομορφία ενθαρρύνεται. Τα χαλάκια αυτά είναι ένα συμβολικό καλωσόρισμα, αλλά και προστασία και τρόπος συμμετοχής από την κοινότητα στο έργο της Μαρκέτου, καθώς η καλλιτέχνης θα τα χρησιμοποιήσει για μια εγκατάσταση (βάζοντας το ένα επάνω στο άλλο) η οποία θα αποσυναρμολογείται, ενώ τα χαλάκια θα μεταφέρονται και θα εγκαθίστανται σε διαφορετικά σημεία του Τζαμιού, ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε δράσης.

Με την ίδια λογική, τα μικρά φυτά εσωτερικού χώρου, όχι μόνο συμβολίζουν τη συμμετοχή της κοινότητας, αλλά φέρνουν μέσα στο χώρο τη φύση, σαν ανταλλαγή φιλίας και προβλέπεται να αποτελέσουν μέρος μιας ανοικτής προς επέκταση και διάταξη εγκατάστασης στο Γιαλί Τζαμί.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook