Χανιά | «Εμμονή» του υπουργείου Παιδείας να υποβαθμίσει το δημοτικό σχολείο Καντάνου – «Δεχόμαστε ένα ακόμα χτύπημα»

χανιά-εμμονή-του-υπουργείου-παιδεί-1521475

Δεν μπόρεσε να περάσει πέρυσι το νομοσχέδιο, επιχειρεί και φέτος το Υπουργείο Παιδείας με την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Καντάνου σε 5θέσιο, προκαλώντας ξανά τις αντιδράσεις τόσο των γονέων όσο και της τοπικής κοινωνίας.

Οι ίδιοι κάνουν λόγο για «εμμονή» του υπουργείου:

Η εμμονή του Υπουργείου Παιδείας (δια χειρός υπουργού Κεραμέως ) να υποβαθμίσει το Δημοτικό Σχολείο της Καντάνου σε συνεργασία με το Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΠΥΣΠΕ) και την σύμφωνη γνώμη της προϊσταμένης της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χανίων είναι μια ενέργεια που βρίσκει αντίθετη την τοπική κοινωνία.

Η υποβάθμιση δημοτικών σχολείων που βρίσκονται στη ενδοχώρα ακόμα και

σε δυσπρόσιτες περιοχές όπως είναι το δημοτικό σχολείο Καντάνου δείχνει την αδιαφορία και την εγκατάλειψη των κατοίκων της υπαίθρου από τη μια αλλά δείχνει επιπλέον και την εγκατάλειψη και υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, που είναι αγαθό κοινωνικό και κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα, από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Το Υπουργείο αποφάσισε να κάνει το Δημοτικό σχολείο 5θεσιο στερώντας τα παιδιά της Καντάνου από την πρόσβαση στην ποιοτική εκπαίδευση, διαδικασία που η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίζει ισότιμα για όλα τα παιδιά. Μοναδικό κριτήριο για αυτή την απόφαση είναι ο αριθμός των παιδιών, κριτήριο αναχρονιστικό που δημιουργεί προβλήματα στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία

Το Δημοτικό Σχολείο Καντάνου, όπως και όλα τα σχολεία στο Δήμο Καντάνου Σελίνου έχουν χαρακτηριστεί δυσπρόσιτα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λόγω του ορεινού όγκου, των απομακρυσμένων και διάσπαρτων χωριών, του κακού οδικού δικτύου, όλων δηλαδή εκείνων των συνθηκών που δημιουργούν τεράστιες δυσκολίες στα παιδιά και στις οικογένειες τους στην προσπάθεια τους να φθάσουν στις εκπαιδευτικές μονάδες ( ΦΕΚ τ.Β 3941/11-9-2018 και ΦΕΚ τ.Β 5065/13-11-2018)

Η Κάντανος που είναι η ιστορική πρωτεύουσα του δήμου Καντάνου -Σελίνου δέχεται ένα ακόμα κτύπημα και από 6 θεσιο δημοτικό σχολείο υποβαθμίζεται σε 5θεσιο.

Η εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να υποβαθμίζει τις σχολικές μονάδες και να οδηγεί ολόκληρες περιοχές σε οικονομική και πνευματική υποβάθμιση ακόμη περιφρονεί τα παιδιά των ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών, δημιουργεί και οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες ακόμη και στα όρια του ίδιου δήμου. Η κυβέρνηση δεν εκτίμησε και δεν έλαβε υπόψη της ότι το Δημοτικό Σχολείο Καντάνου λειτουργεί σε μια περιοχή απομακρυσμένη από τα αστικά κέντρα και το σχολείο είναι το μοναδικό κύτταρο δημιουργίας και πολιτισμού στο τόπο για αυτές τις ηλικίες .

Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει άμεσα να ακυρώσει την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Καντάνου και να λειτουργήσει σαν εξαθέσιο. Δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής στις απαράδεκτες αυτές αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας που μας οδηγούν δεκαετίες πίσω.

Η απόφαση αυτή, αν υλοποιηθεί, στόχο έχει το τελικό κλείσιμο του σχολείου και την ερήμωση του τόπου.

Είναι επιτακτική ανάγκη να στήριξει η πολιτεία τα σχολεία της υπαίθρου διατηρώντας τα εξαθέσια, όπως απαιτούν οι σύγχρονες μέθοδοι εκπαίδευσης.

Καλούμε τους γονείς και τους μαθητές να περιφρουρήσουν το δικαίωμα στη μόρφωση, να μη δεχτούν τετελεσμένα γεγονότα , να αντιδράσουν δυναμικά απαιτώντας το σχολείο να παραμένει εξατάξιο, γιατί είναι υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίζει ισότιμα την εκπαίδευση για όλα τα παιδιά

Οργάνωση μελών ΣΥΡΙΖΑ Καντάνου – Σελίνου.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook