Χανιά | Έλλειψη νερού στο Κόκκινο Χωριό – Πώς προέκυψε το πρόβλημα, τι θα κάνουν για να το λύσουν | Video+Photos

χανιά-έλλειψη-νερού-στο-κόκκινο-χωριό-1500086

Το νερό μπορεί να επανήλθε τις τελευταίες τρεις μέρες στο μεγαλύτερο μέρος της υψηλής ζώνης του Κόκκινου Χωριού στον δήμο Αποκορώνου, το πρόβλημα όμως της ύδρευσης φαίνεται πως είναι διαχρονικό και εμφανίζεται κάθε καλοκαίρι, όπως τόνισαν στο zarpanews.gr κάτοικοι αλλά και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας. Το χωριό είχε αναπτυχθεί ραγδαία τη δεκαετία του 2000 και ο πληθυσμός του το καλοκαίρι κυριολεκτικά πολλαπλασιάζεται, καθώς οι βίλες που χτίστηκαν είτε ενοικιάζονται σε τουρίστες, είτε χρησιμοποιούνται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Το πρόβλημα των κατοίκων

Το χωριό έχει χωριστεί σε ζώνες με βάση το υψόμετρο και πράγματι στα τέλη Ιουλίου σημαντικός αριθμός σπιτιών, αυτά που βρίσκονται πιο ψηλά, δεν είχε καθόλου νερό. Κάτοικος του χωριού δήλωσε στο zarpanews.gr ότι ο ίδιος δεν είχε νερό για σχεδόν δύο εβδομάδες:

«Για 13 μέρες δεν είχα νερό, μένω στην υψηλή ζώνη. Καθόλου νερό, ούτε μέρα ούτε νύχτα.  Αλλά όλες αυτές τις μέρες πήγαινα με το κουβαδάκι, όπως είχαμε πριν 50 χρόνια στα λουτρά. Αυτό έχει συμβεί κι άλλες φορές, αλλά περισσότερο φέτος. Και ήταν άλλα 15-20 σπίτια. Δεν μπορώ να πω ψέματα, όταν αναφέρουμε κάποια βλάβη, τρέχουν να τη φτιάξουν. Αλλά είναι παλιά τα δίκτυα και ξανασπάνε», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κόκκινου Χωριού, Γιάννης Βογιατζάκης, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε πρόβλημα υδροδότησης όπως είχαν καταγγείλει κάτοικοι τις προηγούμενες ημέρες, αποδίδοντάς το στο ότι το νερό κυριολεκτικά δεν επαρκούσε:

«Το χωριό μας υδρεύεται από τις πηγές των Αρμένων και κάθε καλοκαίρι προστίθεται νερό από τις πηγές του Ζούρπου. Βλάβες υπάρχουν συνεχώς και πολλές, αλλά αποκαθιστούνται. Αυτή τη φορά όμως που δεν είχε νερό η υψηλή ζώνη όντως δεν υπήρχε βλάβη, όλα δούλευαν κανονικά. Αυτό που δεν έφτανε ήταν η ποσότητα του νερού, δεν επαρκούσε για να καλύψει την κατανάλωση. Τώρα που μιλάμε υπάρχει νερό, μόνο 3 ή 4 σπίτια δεν έχουν, αλλά δεν είναι υπεύθυνος ο δήμος γι’ αυτό, διότι εκεί που είναι τα σπίτια δεν υπάρχουν δίκτυα και υδρεύονται με ένα λάστιχο από πολύ μακριά και δεν φτάνει η πίεση για να φτάσει εκεί.

Νερό πολύ δεν έχουμε 40 χρόνια τώρα που θυμάμαι εγώ το χωριό. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της μεγάλης ανοικοδόμησης, το πρόβλημα έχει γίνει πιο έντονο. Τη δεκαετία του 2000 στο Κόκκινο Χωριό χτίστηκαν πολλές βίλες, ήταν το πρώτο σε άδειες στην Ελλάδα, μπήκαν πισίνες και αυτό ήταν το αποτέλεσμα», είπε ο κ. Βογιατζάκης.

Πως γίνεται η ύδρευση στην υψηλή ζώνη

Το νερό σε μεγάλο μέρος των σπιτιών που βρίσκονται στην υψηλή ζώνη γίνεται με λαστιχένιους σωλήνες, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του zarpanews.gr. Είναι αμφίβολο αν τέτοιους είδους εγκαταστάσεις είναι αυτό που απαιτείται για τη σωστή παροχή νερού, και μάλιστα σε υψόμετρο.Πέραν αυτών, κάποια σπίτια βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση πάνω στο βουνό και είναι τα πρώτα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κάθε φορά, καθώς είναι προφανές πως όσο πιο ψηλά και μακριά είναι, τόσο λιγότερο νερό φτάνει εκεί.

Ταυτόχρονα, όπως ανέφεραν κάτοικοι, συχνό φαινόμενο είναι και οι βλάβες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αποκορώνου, Χαράλαμπο Κουκιανάκη, ενώ τα σπίτια είναι νόμιμα, πολλά από αυτά είχαν χτιστεί εκτός οικισμού και γι’ αυτό δεν υπάρχουν δίκτυα εκεί που βρίσκονται. Υποστήριξε όμως, ότι πολύ σύντομα το πρόβλημα θα λυθεί.

Περισσότερο νερό από Μάζα και Αρμένους

Σε δηλώσεις του στο zarpanews.gr ο κ. Κουκιανάκης επισήμανε ότι εντός του 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί δύο έργα, το ένα για νερό ύδρευσης και το άλλο για άρδευση:

«Οδεύουμε νερά από τις υφιστάμενες γεωτρήσεις της Μάζας, ένα έργο ύδρευσης που αποτελεί ανάγκη δεκαετιών. Θα φέρει νερό με αγωγό στην ανενεργή δεξαμενή ύδρευσης του Βάμου και θα παραδοθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Επίσης έχουμε συμβασιοποιήσει και έργο αξίας 2.750.000 ευρώ για το νερό της άρδευσης που θα έρθει από τις πηγές των Αρμένων και θα είναι έτοιμο εντός του 2023. Για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστό νερό για ύδρευση και ξεχωριστό για άρδευση στην περιοχή. Ζητάμε την κατανόηση των δημοτών, αλλά είναι γεγονός ότι η δημοτική αρχή έχει κινηθεί και λύνει το πρόβλημα οριστικά», είπε ο κ. Κουκιανάκης.

Επίσης, ο δήμαρχος Αποκορώνου άφησε αιχμές για την καταγγελία που είχαν κάνει κάτοικοι νωρίτερα:

«Είναι ψευδές ότι έναν μήνα συνεχόμενα δεν έχει νερό το Κόκκινο Χωριό, υπήρχε ένα χρονικό διάστημα όπου μια συνοικία στο χωριό δεν είχε νερό και αυτό αφορούσε τα πιο απομακρυσμένα σπίτια. Θεωρώ ότι όλοι εκείνοι που μπαίνουν μπροστάρηδες – και καλώς το κάνουν –  θα πρέπει κι οι ίδιοι να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους απέναντι στον δήμο όσον αφορά την αποπληρωμή της ύδρευσης και να μην έχουν χρέη χιλιάδων ευρώ για το νερό», ολοκλήρωσε ο κ. Κουκιανάκης.

Αισιόδοξος για το ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί ήταν και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας:

«Ξεκινάει τώρα ένα έργο να έρθει νερό από τις πηγές της Μάζας, όπως μας ενημερώνει ο δήμαρχος. Το ίδιο το χωριό είναι εκτός αυτής της μελέτης, όμως πιστεύουμε ότι, επειδή θα φέρει νερό σε πολλά χωριά του Βάμου, αφού αυτά θα παίρνουν παραπάνω νερό, θα περισσεύει περισσότερο νερό για μας», δήλωσε ο κ. Βογιατζάκης.

Ο χρόνος θα δείξει αν τα παραπάνω χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν και αν πράγματι από το 2023 το πρόβλημα της ύδρευσης θα επιλυθεί οριστικά.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook