Χανιά | Ελευθερία Αλιφιεράκη: Η αγάπη για τη μαγειρική έγινε βιβλίο με πεντανόστιμες συνταγές | Photos

χανιά-ελευθερία-αλιφιεράκη-η-αγάπη-γι-1634456

Στο Zarpa Radio 89,6 και την Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η Ελευθερία Αλιφιεράκη,  εκπαιδευτικός και συγγραφέας του βιβλίου «Η ελληνική κουζίνα με άρωμα Κρήτης». Η κ. Αλιφιεράκη αναφέρθηκε στην αγάπη της για την μαγειρική, τα ερεθίσματά της και το πώς θα κάνουμε την διαδικασία αυτή ευκολότερη για την καθημερινότητά μας.

Η αγάπη για την μαγειρική που έγινε βιβλίο

«Δεν είμαι σεφ και δεν μπλέκω στα πόδια των επαγγελματιών, οι οποίοι σαφώς το έχουν σπουδάσει και βιοπορίζονται με αυτό. Τους παρακολουθώ στενά βέβαια, γιατί μ’ αρέσει να βλέπω νέα πράγματα και να εξελίσσομαι.

Είμαι μια μαγείρισσα, η οποία αγαπά πολύ την μαγειρική. Δεν ανήκω στους ανθρώπους που δυσκολεύονται ή δυσανασχετούν στο να μαγειρέψουν. Αν δεν υπήρχε ο κίνδυνος της παχυσαρκίας, θα έφτιαχνα ακόμα περισσότερα πράγματα. Πειράζω πολύ τις συνταγές μου, ανάλογα την έμπνευση που έχω, αλλά μένω πιστή, σέβομαι και τρελαίνομαι για την παραδοσιακή κρητική κουζίνα.

Το βιβλίο είναι μισό με συνταγές ελληνικές και μισό με κρητικές. Επειδή όμως είμαι από τα Χανιά, έχω γαλουχηθεί με τις κρητικές συνταγές. Είχα καλές δασκάλες, την μητέρα μου και την γιαγιά μου. Δε θα μπορούσε να λείπει αυτό το στοιχείο».

Η έμπνευση και το περιεχόμενο

«Το βιβλίο αυτό ξεκίνησε με την λογική οι συνταγές μου, που είχα μαζέψει πάρα πολλές, να αποτυπωθούν στο χαρτί. Ήθελα να υπάρχουν όμορφα γραμμένες, ταξινομημένες και αποτυπωμένες.

Μπαίνοντας κάποιος να διαβάσει το βιβλίο ή ακόμα κι αν επισκεφτεί το blog μου, θα καταλάβει ότι αυτά που προτείνω δεν είναι δύσκολα, ούτε αποτελούν κόπο, δεξιοτεχνία και ταλέντο. Ο κόσμος πολύ συχνά δυσανασχετεί με την μαγειρική, γιατί θεωρεί ότι είναι μία διαδικασία χρονοβόρα, περίπλοκη και απαιτεί γνώσεις. Δεν είναι καθόλου έτσι.

Αντιθέτως, όποιος πειραματιστεί, θα δημιουργήσει κάτι από τα χέρια του, για τον ίδιο, για την οικογένεια, τους φίλους του και νομίζω είναι ανεκτίμητης αξίας».

Από την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο!

«Η αγάπη μου για την μαγειρική έχει αποτυπωθεί πολύ καλά. Από την φωτογράφιση που είναι εξαιρετική, το περιεχόμενο, αλλά και το μέγεθος του βιβλίου, που είναι μικρό. Έχει μεταφραστεί σε 8 γλώσσες και ίσως φέτος να φτάσουμε και τις 10.

Από τις πωλήσεις στα ξενόγλωσσα που είδαμε, πήγε πάρα πολύ καλά. Οι Γάλλοι είναι αυτοί που ιδιαίτερα επιλέγουν να αγοράσουν βιβλία μαγειρικής κι έχουν κάνει την τιμή και στο δικό μου βιβλίο. Συγκεκριμένα, κυκλοφορεί στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Τσέχικα, στα Γερμανικά, στα Ρωσικά κλπ. Ένα βιβλίο που θα μας ταξιδέψει γευστικά σίγουρα».

Οι εντυπώσεις των αναγνωστών

«Έχω λάβει τα καλύτερα σχόλια, αλλά δεν ξέρω αν κάποιος φίλος ή γνωστός μου δεν του άρεσε, θα μου το έλεγε. Το έχουν αγκαλιάσει όλοι ιδιαίτερα. Φάνηκε από την πρώτη στιγμή, ακόμα και τον Μάιο του 2022, που το παρουσίασα στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», ότι η αίθουσα ήταν πλημμυρισμένη από κόσμο κι είχε μια πολύ θετική αύρα. Τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό, ήταν από τις ωραιότερες στιγμές που έχω ζήσει στη ζωή μου.

Παρ’ ότι στο διαδίκτυο πλέον μπορούμε να βρούμε ότι θέλουμε, το βιβλίο είναι τελείως διαφορετικό. Έχω ένα σημειωματάριο στο οποίο συγκρατώ συνταγές χρόνων και παρόλο που έχω περάσει τις περισσότερες από αυτές στο blog, ανατρέχω πάντα σε αυτό για οτιδήποτε χρειαστώ. Αγαπάω και τα βιβλία βέβαια γενικότερα, οπότε ίσως το προτιμώ γι’ αυτό».

Η συνταγή που ξεχωρίζει…

«Είναι αδύνατο να απαντήσω για το ποια συνταγή είναι η αγαπημένη μου. Είμαι ένας άνθρωπος που τρώει τα πάντα και δεν λέω «δεν μου αρέσει» σε πράγματα που δεν έχω δοκιμάσει. Πάντα θα δοκιμάσω κάτι καινούριο και μετά θα εκφέρω γνώμη. Τρώω τα πάντα με την ίδια ευχαρίστηση. Απλώς θέλω δύο πράγματα: να είναι καλομαγειρεμένα και δεν εννοώ στο ψήσιμο, αλλά στη σύνθεση των υλικών και καλές πρώτες ύλες».

Πρώτες ύλες: Πόσο σημαντικές είναι για το καλό αποτέλεσμα;

«Εννοείται παίζει ρόλο το πώς θα μαγειρέψεις το κάθε φαγητό, αλλά οι πρώτες ύλες είναι πολύ σημαντικές. Αυτά τα δύο πρέπει να συνδυαστούν. Μπορεί να πάρεις τα καλύτερα υλικά, να μη τα μαγειρέψεις σωστά και να τα καταστρέψεις ή να μαγειρέψεις κάτι που να μην έχει καλά υλικά, αλλά όση μαεστρία και να βάλεις, να μη βγει καλό. Να ακολουθούμε τη σωστή σειρά της συνταγής, τις σωστές δοσολογίες, τους σωστούς χρόνους μαγειρέματος. Αυτό εννοούμε καλομαγειρεμένο φαγητό».

Οι νέες μαγείρισσες

«Θα συμβούλευα όλες τις καινούριες μαγείρισσες να μπουν στην κουζίνα, να μην την φοβούνται και να ξεκινήσουν από απλές συνταγές. Αυτό που χρειάζεται για να διευκολύνουμε την καθημερινότητά μας στο μαγείρεμα, είναι ένας καλός προγραμματισμός.

Ξεκινώντας από την Δευτέρα, με τα ψώνια και όλα τα υλικά στο σπίτι, έχεις κάνει τη μισή δουλειά. Μετά είναι πολύ εύκολο. Και μόνο που θα τα έχουμε φτιάξει εμείς είναι πολύ σημαντικό και για την υγεία μας και για την έκφραση της δημιουργικότητάς μας, αλλά και για τους ανθρώπους που περιποιούμαστε στο σπίτι μας. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσει κάποιος».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook