Χανιά | «Εκτός στήριξης για άλλη μια φορά όσοι εργάστηκαν για πρώτη φορά στον επισιτισμό-τουρισμό»

χανιά-εκτός-στήριξης-για-άλλη-μια-φορ-1128685

Χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα αγωνιούν για την παράταση του ταμείου

ανεργίας, διεκδικούν έστω και ένα ελάχιστο εισόδημα και έπρεπε να φτάσει τέλος Φλεβάρη για να νομοθετήσει η κυβέρνηση έστω κάποια μέτρα ελάφρυνσης.

Όπως αναφέρει το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων,  «ενώ γνωρίζουν την κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι τα μέτρα που εξήγγειλαν δεν καλύπτουν ούτε 20 % του εισοδήματος που είχε ένας εποχιακά εργαζόμενος το 2019. Από την άλλη, τα βάσανα και τα αδιέξοδα μεγαλώνουν για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες.»

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση αφήνει εκτός στήριξής για άλλη μια φορά τους εποχικά εργαζόμενους που εργάστηκαν για πρώτη φορά στο επισιτισμό – τουρισμό και δεν υπάγονται στην ρύθμιση των 50 ενσήμων για το ταμείο ανεργίας. Αφήνει απέξω εκατοντάδες εποχικούς συναδέλφους αρνούμενη να αναγνωρίσει την βεβαίωση εποχικότητας των επιχειρήσεων που εργάστηκαν και βγάζοντας τους εκτός της δυνατότητας για ένταξη στο ταμείο ανεργίας.

Ακόμα και για τους συναδέλφους που είχαν την ‘τύχη’ να μπουν σε αναστολή δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την ασφάλιση τους, αφού το κράτος που μπούκωσε τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με ζεστό χρήμα από την αρχή της πανδημίας, όχι μόνο δεν έδωσε ως τώρα ούτε δεκάρα στον ΕΦΚΑ για τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά δεν έστειλε ούτε τις ΑΠΔ όπως όφειλε.

Το αποτέλεσμα είναι πάνω από 80.000 συνάδελφοι μας να είναι ασφαλιστικά ακάλυπτοι, δίχως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες να μην μπορούν να λάβουν τα επιδόματα μητρότητας και πολλοί να μην μπορούν να λάβουν ούτε το επίδομα ανεργίας.

Αποδείχτηκε ότι οι κινητοποιήσεις που στηρίζονται στην ενεργή συμμετοχή των ίδιων των

εργαζομένων είναι αυτές που αναγκάζουν την κυβέρνηση να ανακοινώνει τα ελάχιστα μέτρα στήριξης. Οι κινητοποιήσεις των ταξικά προσανατολισμένων συνδικάτων, η συλλογική οργάνωση και η διεκδίκηση των εργαζομένων του κλάδου ήταν αυτές που πίεσαν την κυβέρνηση στην απόφαση οι εποχικοί εργαζόμενοι χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης να ενταχθούν μονομερώς στην ειδική αποζημίωση των 400 ευρώ για τους μήνες Γενάρη – Φλεβάρη. Οι μαζικές αυτές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την χώρα έφεραν ως

αποτέλεσμα την επέκταση του ταμείου ανεργίας για 2 μήνες.

Συνεχίζουμε το μόνο δρόμο που έχει αποτέλεσμα. Το δρόμο του αγώνα μέχρι να ικανοποιηθούν τα δικαία αιτήματα μας.

Μπροστά σε όλα αυτά το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων καλεί σε κοινή διαδικτυακή σύσκεψη την Παρασκευή 19/2 18:30μ.μ. τις διοικήσεις των Σωματείων που έχουν στο δυναμικό τους εποχικά εργαζόμενους, ώστε να οργανώσουμε από κοινού την αντίσταση.

Δεν θα δεχτούμε να θυσιάσουμε τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Παλεύουμε για τη δουλειά, το εισόδημα, την υγεία μας.

Είναι ώρα ευθύνης εργαζομένων και ανέργων για να συναντηθούμε όλοι μαζί στον αγώνα για να διεκδικήσουμε:

 Να μη μείνει κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα που να καλύπτει τις ανάγκες μας. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις.

 Να παγώσουν οι οφειλές. Δραστικές μειώσεις σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.

 Να διασφαλιστεί το δικαίωμα της επαναπρόσληψης όλων των εποχικών εργαζομένων στον τουρισμό και στον επισιτισμό (ξενοδοχοϋπάλληλοι, επισιτιστές, εργαζόμενοι σε τουριστικά πρακτορεία, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, τουριστικοί συνοδοί, ξεναγοί). Καμιά απόλυση.

 Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας χωρίς μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων για όλο τον κλάδο με υποχρεωτική εφαρμογή σε όλη τη χώρα.

 Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

 Να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook