Χανιά | Εκτεταμένη διάβρωση στην παραλία Πλατανιά και Αγίας Μαρίνας! Photos

χανιά-εκτεταμένη-διάβρωση-στην-παραλ-927728

Σημαντική είναι η διάβρωση που έχει σημειωθεί σε ένα σημαντικό τμήμα της Ακτής στον Πλατανιά και την Αγία Μαρίνα.

Τι αναφέρει κάτοικος της περιοχής σε ότι αφορά στα αίτια που έχουν προκαλέσει την εκτεταμένη διάβρωση:

«Το πρόβλημα, που παρουσιάζουν οι ακτές του Πλατανιά και  Αγ Μαρίνας, με άμεση αρνητική συνέπεια για τις  δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό) είναι η διάβρωσή τους.

Διάβρωση που οφείλεται στις χωρίς σύνεση και χωρίς σωστό σχεδιασμό ανθρωπογενείς επεμβάσεις και παρεμβάσεις:

Παράνομες  αμμοληψίες τις τελευταίες δεκαετίες, χωρίς σχεδιασμό ,αδειοδοτηση και περιβαλλοντολογική μελέτη  κατασκευή του λιμενίσκου Πλατανιά.

Το κυματικό καθεστώς βέβαια , είναι ο διαμορφωτής της ακτής αλλά και αυτός που καθορίζει την  σύσταση των υλικών της παραλίας.

Οι επικρατούντες κυματισμοί των βορείων κατευθύνσεων συντελούν σε μια παράκτια μετακίνηση των αμμωδών συστατικών εγκάρσια προς τον προσανατολισμό της ακτής.

Οι κυματισμοί δυτικών κατευθύνσεων συντελούν σε παράκτια μετακίνηση των αμμωδών συστατικών από δυτικά προς τα ανατολικά.

Με βάση όσα προαναφέρθηκαν μπορούμε να αντιληφθούμε την απώλεια παραλιακών συστατικών από το μέτωπο της ακτής Πλατανιά ,Αγίας Μαρίνας (έντονη διάβρωση), την συσσώρευση αμμωδών και κροκαλωδών συστατικών δυτικά του προσήνεμου μόλου και εντος του λιμενίσκου, και την ραγδαία διάβρωση της παραλίας αμέσως ανατολικά του.

Αυτά τα δεδομένα καταδεικνύουν αμέσως την άστοχη χωροθέτηση του λιμενίσκου Πλατανιά  στη θέση που είναι σήμερα, αλλά και την άστοχη κατασκευή του, με όλες τις αρνητικές συνέπειες της συνεχιζόμενης διάβρωσης.

Η διάβρωση όμως που υφίσταται η περιοχή είναι μεγάλη και καταστροφική τόσο για τη χρήση της παραλίας όσο και για την τήρηση περιβαλλοντικής ισορροπίας σε αυτή.

Η δυσαρέσκεια ειδικά των τουριστών και το πρόβλημα που μετακυλίεται σε όσους ζουν από τον τουρισμό στην περιοχή είναι μεγάλο.»

Ανεξαρτήτως του αν τα αίτια που έχουν προκαλέσει τη διάβρωση είναι αυτά που επικαλούνται κάτοικοι της περιοχής το γεγονός είναι πως οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να επιληφθούν του ζητήματος και να λάβουν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα.

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook